Eskişehir'de son iki gündür etkisini gösteren yoğun yağış nedeniyle sel baskınının yaşandığı Kalkanlı Mahallesi'nde vatandaşın mahsulü telef oldu. Son günlerde Eskişehir'de etkisini gösteren yoğun yağış nedeniyle kırsalda bulunan mahalleleri su bastı. ES TV ekibinin sorunları yerinde incelemek için gittiği Kalkanlı Mahallesi'nde, mahalle sakinleri yağışın kendilerini olumsuz etkilediğini ve zararlarının büyük olduğunu söyledi.
NASIL GEÇİNİRİZ?
Mahsulde yüzde 100 zarar olduğunu belirten Muhtar Tuncer Bozkurt, yetkililerden gerekli ilgi ve alakayı göremediklerini ifade etti. Kalkanlı'nın afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini vurgulayan Bozkurt, 'Ortalama olarak 10-12 bin dönüm arazimizde yüzde 100 olarak hasar tespit edildi. Ne durumumuzu soran var ne gelip gören var şu an. İlgi alaka yok. Zaten biz çiftçilerin girdileri çok pahalı. Mazot, gübre, tohum çok pahalı. Bakın damlama borularının ücretleri ya mahsulle ödenecek ya da banka kredileriyle ödenecek. Bu mağduriyetimizin dikkate alınmasını istiyoruz. Sigorta olan yerlere iki gündür geliyorlar. Bütün mahsulde yüzde 100 hasar var. Milletvekillerimizi, belediye başkanlarımızı köyümüze bekliyoruz. Kimse böyle olmasını istemezdi ama nereye başvuracağımızı bilmiyoruz. Buğday diye bir şey kalmadı. Harmanımız gitti. Pancarlar, mısırlar, buğdaylar hepsi gitti. Bunları ekmek için tekrar tohum lazım, gübre lazım. Nasıl yapacağız? Çok çaresiz durumdayız. Biz üretirsek ayakta kalabiliriz başka nasıl geçineceğiz? Üretelim ki ülkemize faydamız olsun. Ama üretmek için de desteğe ihtiyacımız var. Borç ertelensin istiyoruz biz ama ertelense bile faizsiz olarak ertelenmesini bekliyoruz' diye konuştu.
TAŞ ÜSTÜNDE
TAŞ KALMADI
Kalkanlı'da taş üstünde taş kalmadığını söyleyen Odunpazarı Ziraat Odası Başkan Vekili Naci Erdemli, 'Hepsinin bir mevsimi var. Mevsimi, gün dönümü geçtikten sonra bitkinin olma olasılığı çok az. Buraya gelenler biraz bekleyin, sabredin diyor ama bizim bekleyecek durumumuz yok şu an. Her geçen gün zararımıza. Bunları maliyeti son safhasında ekiyoruz. Bunun tohumu, gübresi, mazotu, ilacı hepsi borç. Şu damlama sistemi dahi bu tarladan çıkacak mahsule dayanarak alındı. Bunun borcu üç ay sonra gelecek. Bu tarladan mahsul çıkmayınca nasıl ödenecek? Çok mağduruz. Ben Ziraat Odası olarak tüm çiftçilerimize geçmiş olsun diyorum. 10-15 bin dönüm arazide hasar yüzde yüz. Taş üstünde taş kalmadı. Bu konuda yetkililerin köylünün elinden tutmasını bekliyoruz' şeklinde konuştu.
ZİYARET ETSİNLER
Daha önce Kalkanlı'da böyle bir olay görülmediğini söyleyen mahalle sakini İsmail Emre Erdemli, tüm köylünün arazilerinin zarar gördüğünü aktardı. Diğer bir mahalle sakini olan İrfan özer ise belediye başkanlarının, milletvekillerinin yaşadıkları sıkıntılarla ilgilenmelerini beklediklerini belirtti.
BİR YILLIK EMEK
HEBA OLMUŞ
Kalkanlı Mahallesi'ni ziyaret ederek çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileten Kızılay Başkanı Egemen Temizsoy, 'Gerçekten çiftçinin gelecekteki bir yıllık emeği heba olmuş durumda. Çiftçilerimizin sesini duyurmak için buradayız ve Kızılay'ın yapabileceği yardımları tespit etmek adına buradayız. Gerekli tespitleri yaptıktan sonra muhtarlarımızla ortak bir yardım çalışması yapacağız' ifadelerini kullandı.
TARIM SİGORTASI ÖNEMLİ
Temizsoy'un ardından Kalkanlı Mahallesi' ziyaretinde çiftçilerle bir araya gelen Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan ise, 'İklim değişiklikleri nedeniyle günümüzde beklenmedik yağışlar olabiliyor. Tarımsal sigortanın önemi ortaya çıkıyor burada. Gönül hiç arzu etmez böyle bir kötü örneği sigortalamayı teşvik etmesini ama bu da bir gerçek maalesef. Çiftçilerimize geçmiş olsun diyorum. Geriye kalan ürünlerinin bereketli olmasını diliyorum' dedi. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim