Çifteler ilçesine bağılı Doğanay, Ortaköy, Yenidoğan ve Alikan köylerinde yüzden fazla çiftçiye İl Tarım Müdürlüğü tarafından 40 bin ile 170 bin lira arasında değişen miktarlarda para cezaları gönderildi. Cezaların mera alanlarına ekim gerekçesiyle kesildiği belirtilirken, yıllardır ekim yapmayan ya da on yılardır ailesinden kalan alanlara ekim yapan çiftçilere de ceza gönderilmesi tepkilere neden oldu. CHP'li Utku Çakırözer bölgeye giderek cezaların affedilmesi için seslerini duyurmaya çalışan çiftçileri dinledi.
KÖYÜN TAMAMI CEZALI
Bölge sakinlerinden Hüseyin Ali Leylek, 'İki senedir ekmediğim halde sadece bana 83 bin lira ceza kesilmiş' derken, Yenidoğan sakinlerinden 80 yasındaki Alişan Aksoy da, 'Kadastrodan geldiler bu alana mera olarak gösterdiler. Tarlalarım ekili de değil. 45 bin lira ceza kesmişler' dedi. Doğanay Mahalle Muhtarı Bayram Öztürk mahalledeki 105 kişinin neredeyse tamamına ceza kesildiğini belirtirken, 'Buradaki yerlerin hepsi babalarımızdan, dedelerimizden kalan yerler. Simdi mera diye ceza kesmişler' diye konuştu. Ortaköy Mahallesi Muhtarı Ramazan Taşel ise, 'Zaten millet perişan durumda. Çiftçi üretemiyor, zor durumda. Mazot gübre, elektrik kaç para olmuş' diye tepki gösterdi. Doğanay köyü sakinlerinden İdris Aydoğan ise, tarlaları ekmeyeceğine ilişkin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne imza vermesine rağmen ceza gönderildiğini açıkladı. Aydoğan, 'Ekilmediği halde aynı tarlaya bu kez baldızımın adına ceza gelmiş, hissesi var diye. 38 bin lira' dedi.
ADALETSİZ UYGULAMA
Bölgeyi ziyaret ederek çiftçileri dinleyen CHP Milletvekili Utku Çakırözer Tarım ve Orman Bakanlığı'na ve Eskişehir Valiliği'ne çağrıda bulunarak cezaların affedilmesini istedi. Eskişehir'in önemli miktarda buğday, arpa, pancar üreten bir bölge olduğuna dikkat çeken Çakırözer, 'Bir yandan ülkede tahıl sıkıntısı yaşanıyor. Buğday, arpa ithal ediliyor. Bir yandan ise üreten çiftçiye 'niye ektin?' diye 80 bin, 100 bin, 170 bin lira ceza kesiliyor. Köylülerin neredeyse hepsine ceza gelmiş. Kimi yılardır hiç ekmemiş, kiminin atadan kalma tarlasının ortasına mera demişler ceza kesmişler. Ortada adaletsiz bir uygulama var' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim