Hastanelerde toplanan tıbbi atıklar imha edilmek üzere Seyitgazi yolunda bulunan tıbbi atık tesisine getirilerek imhası gerçekleşiyor. Atıkların imhasını yapan tesisi işleten firma sahibi Reha Yereşen, atıkların toplanması ve imhası hakkında bilgi verdi. Türkiye genelinde 42 tesis olduğunu belirten Yereşen, 'Bu tesislerden diğerlerinde 1980'li yılların sonunda kullanılan teknoloji kullanılıyor. Bizim teknoloji ise İtalyan teknoloji ve en son tıbbi atıkları parçalar minimize eder. 155 derece arasında sterilizasyona tabi tutar. Her hücresine nüfus edecek şekilde sterilize eder. Çıkan kuru ürün yüzde 100 kuru granül. Bir kömürden daha yanıcı özellikte. Sanayide özel filtrelerde enerji olarak kullanılabilir. Fakat Çevre Bakanlığının belirlediği bazı atık kodları Türkiye'de onunla ilgili kod sağlanmadığı için kullanamıyoruz. Değerlendirilse tüm Türkiye'deki tıbbı atıklar bizim kullandığımız teknoloji ile sterilize edilse iki tane çimento fabrikasının yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak enerjiyi sağlarız' diye konuştu.

Tıbbi atıklar konusunda hastane çalışanlarını uyaran Yereşen, 'Tıbbi atıklar hastane içindeki risklerden daha çok hastane dışında risk taşıyor. Çünkü hastane içinde onun korunması sağlanıyor. Sorun hastane dışına çıktıktan sonra. Hastanelerin bir defa tıbbi atıkları evsel atıklardan ayrıştırması gerekir. Bunu sağlayan hastaneler var. Ancak belli bir ücreti olduğu için bazı hastaneler bunu karşılamamak için evsel atığa karıştırarak ciddi bir risk oluşturuyorlar. Nasıl bir risk özellikle katı atıkları düzenleme anlamına geliyor ve yer altı sularına karışma riski taşıyor. Böyle bir şey umarım başımıza gelmez. Gerekli denetimler yapılarak bunların önüne geçilmeli' şeklinde konuştu.

Çevre Mühendisi Behzat Yeşilnar ise 2015'in ilk 6 ayında Eskişehir ve Bilecik olmak üzere toplamda 647 bin 958 kilo tıbbi atık toplanarak imha edildiğini söyledi.(HM)

Editör: TE Bilisim