Öge, 'Çocukların yalan söyleme davranışı, ebeveynlerin çok sık karşılaştığı bir durumdur. Ebeveynler çocuğun gerçeğe sadık kalabilmesini çok erken yaşta öğrenmesini ister' dedi. Öge, 'Aileler tarafından, yalan söyleme davranışıyla çocuğun gelişimsel döneminin özelliği olan hikayeler kurgulaması ve taklitler yapması sık sık birbirine karıştırılır. Bu durum aslında çocuğun hayal gücünün geniş ve başarılı olduğunu gösterir' şeklinde konuştu. 'Yaşamın ilk 5 yılında çocuğun yalan söylemesi konusunda endişe etmenize gerek yoktur' diyen Öge, gerçekliği algılamanın çocukta yaşla birlikte gelişen bir olgu olduğuna dikkat çekti. Öge, 'Çocuğa sık sık gerçeğe bağlı kalmasını hatırlatmak ve cezalandırmak, çocuğa psikolojik olarak zarar vermekte, benlik saygısını düşürmektedir' diye konuştu.
YALAN TÜRLERİ
Çocuklarda görülen yalan söyleme davranışının faklı türleri olduğuna değinen Uzman Psikolog Yelda Öge, bunları sözde yalanlar, alışkanlık haline gelen yalanlar ve patolojik yalanlar olarak tanımladı.

UZMAN YARDIMI
ALINMALI
Uzman Psikolog Yelda Öge, patolojik yalanların diğer yalanlardan farkını ise şöyle açıkladı:
'Gerçekler, bencilce bir sonuca varmak için saptırılır, diğer yalanlarda ise böyle bir amaca ulaşmak için yalan söylenmez. Gerçekte var olmayan şeyleri anlatmaktan, karşısındaki bireyde hayret uyandırmaktan, abartılı şeyler anlatmaktan zevk duyarlar ve böylece aşağılık duygularını yatıştırmaya çalışırlar. Patolojik yalanlar üzücü, sıkıntı veren bir gerçeği inkar etmek için kullanılır. Ebeveynler çocuğunda patolojik yalan belirtilerini gözlemliyorsa vakit kaybetmeden uzman yardımı almalıdır.'
(HM)

Editör: TE Bilisim