Çocukluk çağındaki aşı uygulamalarının sık görülen ve ciddi sonuçlara yol açabilen hastalıklardan korumak amacıyla yapıldığını kaydeden Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Selda Hekim Yıldırım 'Asıl amaç hastalığa yakalanmadan bağışıklık kazanmaktır' dedi.
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Selda Hekim Yıldırım 'Aşılamada hedef hastalıklar; sık görülen, ağır veya ölümcül seyreden veya kalıcı hasar bırakma riski olan hastalıklardır. Aşılanan kişi kendisi hasta olmayacağı gibi yakın çevresine hastalığı bulaştırma riski de taşımayacaktır ve onları da dolaylı olarak koruyabilecektir; bu olaya toplumsal bağışıklık (Herd İmmunity) denilmektedir. Sık görülen hastalıklardaki aşılama bu hastalığa yönelik sağlık harcamalarını da azaltacağı için ekonomik olarak da ülkelere katkı sağlayacaktır' ifadelerini kullandı ve çocukluk çağı aşıları ile ilgili merak edilenleri anlattı.

AŞI NE ZAMAN YAPILIR?
Aşının bireyler hastalığa yakalanmadan önce korunmak amacıyla uygulandığını yineleyen Dr. Selda Hekim Yıldırım, aşının ne zaman yapılması gerektiğini anlattı. Dr. Yıldırım şöyle konuştu: 'Aşılama hastalığa sebep olan mikropla karşılaşmadan önce vücuda zayıflatılmış veya ölü mikrobu vererek, vücudu o hastalığa karşı hazırlıklı hale getirmeyi amaçlar. Böylece vücudun bağışıklık hücreleri mikrobu tanır ve mikroba karşı koruyucu nitelikte bağışıklık maddeleri (antikorlar) salgılar. Unutulmaması gereken nokta immunolojik hafızanın uzun süreli olmasına rağmen tamamen mükemmel olmadığıdır.'
(HM)

Editör: TE Bilisim