Yurt dışına ihraç edilen mallardaki fiyat değişimini gösteren Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), 2020 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,64, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 17,23, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,49 arttı. Toplamda ise 12 aylık ortalamalara göre YD-ÜFE'de yüzde 7,20 oranında artış gerçekleşti.
REKABETİ AZALTIYOR
YD-ÜFE'nin ülkede üretimi yapılan ve yurtdışına satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarındaki değişimini ifade ettiğini söyleyen Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, maliyet artışlarının fiyat artışlarına neden olduğunu bunun da yurt dışı rekabet gücünü azalttığını belirtti.
İTHAL GİRDİ ÖNEMLİ
İhraç mallarındaki üretim maliyetinin artmasında, ithalatın belirleyici olduğunu söyleyen Kesikbaş, 'Kurlardaki artış ithal girdi fiyatlarının artmasında en önemli etken. Israrla yinelediğimiz üretimde ithal girdinin azaltılması meselesi daha çok önem kazanıyor. İthal girdi payını üretimde düşük tutuğumuz sürece kur artışı, YD-ÜFE artışını da az etkileyecektir. Özellikle yerli ve milli üretimin daha çok özendirilmesi, teşvik edilmesi hatta ciddi destekler sağlanması ithalata bağımlılığın azaltılmasın için gereklidir. Bu noktada yeni projeksiyonlara, çözüm adımlarına ihtiyacımız var' şeklinde konuştu. HM
Editör: TE Bilisim