Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı meclis toplantısı Yılmaz Büyükerşen başkanlığında toplandı. Toplantıda Avrupa Yatırım Bankası tarafından finanse edilen ve İller Bankası AŞ tarafından yürütülen 'Kentsel Altyapı Projeleri' kapsamında İller Bankası AŞ'nin Büyükşehir Belediyesi'ne 'Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Tramvay ve Yedek Parçaları Alımı' işi kapsamında kullandıracak olduğu 40 milyon Avro tutarındaki krediye ilişkin yapılacak iş ve işlemler için Büyükşehir Belediyesi Başkanı'na yetki verilmesi ile ilgili madde gündeme geldi.
RAPORLAR BİZE ULAŞMADI
İlgili maddeye karşı oy vereceklerini söyleyen ve gerekçelerini açıklayan AK Parti Meclis Üyesi Orhan Durmuş, 'Komisyonda konuyla ilgili yaptığımız toplantıda bazı bilgi ve belgeler talep etmiştik ancak bu bilgi ve belgelerin önemli bir kısmı şu ana kadar bize ulaşmadı. Geçmiş yıllarda alınan tramvaylarla ilgili mali belgelerin dökümünü ve meclis kararlarını istemiştik. Ayrıca tramvay setleri ve alınması istenen yedek parça bedellerinin ayrı ayrı tasnif edilmesini istemiştik. Bu konuda yapılan fizibilite raporlarının bizimle paylaşılmasını talep etmiştik. Maalesef bunlar bize verilmedi' diye konuştu.
YERLİ TRAMVAY ALINMALI
Alınacak 15 adetin tramvayın yurtdışından alınmaması gerektiğini ifade eden Durmuş, 'Diğer taraftan alınacak tramvay setlerinin Cumhurbaşkanlığı'nın 2021 Yılı Yatırım Programı'nda olduğu ifade edilmişti. Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programı'na baktığımızda sadece 15 adet tramvay alımının olduğunu ve maliyet olarak da 255 milyon liranın yer aldığını görüyoruz. Oysa başkanlık yazısıyla komisyona gelen 40 milyon Avro kredinin bugün ki kur karşılığı 410 milyon civarındadır. Kalan 154 milyon liranın programda görülmediğini tespit ediyor, bu konunun izah edilmesini talep ediyoruz. Ayrıca bugün ki kur ile hesaplandığında yurt dışından alınacak tramvay maliyetinin yaklaşık 17 milyon liraya geldiğini ve yedek parça maliyetlerini de bu hesaba dahil ettiğimizde bir adet tramvay maliyetinin 27 milyon lira civarında olduğunu görüyoruz. Eskişehirliler bu borcu 25 yıl boyunca ödeyecek. Bunun yerine bu tramvayların yurt içinden temin edilmesi yoluna gidilmesiyle yüzde 40 daha ucuza mal edileceği dikkate alınmıştır. Kayseri Büyükşehir Belediyesi yerli tramvayı tercih ederek 127 milyon lira tasarruf sağlamıştır' şeklinde konuştu.
CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN OLUMLU GÖRÜŞ
AK Partili Durmuş'a yanıt veren Başkan Büyükerşen, 'Gerek Cumhurbaşkanlığı Strateji Planı gerek Hazine Müsteşarlığı gerek İller Bankası ve diğer kamu kuruluşları ile bunlar hep Cumhurbaşkanlığı'na bağlı kurumlar hepsi tarafından olumlu anlaşma ve sözleşme yapılmıştır. Bize daha sonra bunu kendi planımıza alıp uygulamak düşmüştür. Verdiğiniz kararla aslında Sayın Cumhurbaşkanı'nın takdirlerine, ilgili kuruluşların takdirlerinede karşı oy vermiş oluyorsunuz' dedi.
YATIRIM İÇİN BORÇLANIYOR
Büyükşehir Belediyesi'nin yatırım amaçlı borçlandığını söyleyen CHP Meclis Üyesi İbrahim Arslan, 'Borcun ne amaçla yapıldığı önemlidir. Eskişehir Büyükşehir Belediyemiz 15 adet tramvay ve yedek parçalarının alımı için tamamen yatırım için 40 milyon Avro'luk bir borçlanma istiyor. Tüm borçlanma İller Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası'nın gözetim ve denetiminde gerçekleştirilecektir. Elbette açılacak ihaleye uluslararası kuruluşlar katılacağı gibi kendini yetkin gören yerli firmalar da katılabilecektir. Dolayısıyla buradan sanki adrese teslim gibi bir ifadenin kullanılmasını doğru bulmuyorum. 55 km'lik tramvay hattımız ve 47 adet tramvayımız var. Yüzde 10'luk da bir yedek bulundurmanız gerekiyor. EskişehirBüyükşehir Belediyesi'nin Estram işletmesinde görev yapan mavi ve beyaz yakalı bütün arkadaşlarımız öylesine engin deneyim ve birikime sahiptirler ki tramvay setlerimizin neredeyse tamamının bakımı, onarımı Estram şirketinde gerçekleştirilmekte. Bu da bizim için gurur vesilesidir' ifadelerini kullandı. İlgili madde oy çokluğu ile kabul edildi. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim