Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96'ncı yılı tüm yurtta olduğu gibi şehrimizde de coşkuyla kutlandı. 7'den 70'e yüzlerce vatandaş ellerinde bayraklarla Atatürk Bulvarında düzenlenen geçit törenine katılarak bağımsızlığın sevincini yaşadı. Eskişehirliler 29 Ekim sabahında kutlamalara Atatürk Bulvarı'nda düzenlenen resmi geçit töreni ile başladı. Törene Vali Özdemir Çakacak, Muharip Hava Komutanı Atilla Gülan, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, AK Parti Milletvekili Harun Karacan, CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, MHP Milletvekili Metin Nurullah Sazak, İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
HALKI SELAMLADILAR
İlk olarak Vali Özdemir Çakacak, Muharip Hava Komutanı Atilla Gülan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, askeri araç üzerinde halkı selamladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve askeri bando eşliğinde İstiklal Marşı okundu.
GURURUNU YAŞIYORUZ
Törende konuşma yapan Vali Özdemir Çakacak, 'Bugün aziz milletimizin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde başlattığı ve tarihin hiçbir döneminde boyunduruk altında yaşamayan Türk Milletinin bağımsızlığından asla taviz vermeyeceğinin bir ifadesi olan Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96'ncı yıl dönümünü kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz' dedi. Çakacak, 'Bu anlamlı günde başta Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk ve kahraman silah arkadaşları olmak üzere şanlı ecdadımızı; kanlarıyla bu toprakları bizlere vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi saygı ve şükranla yad ediyor; Büyük Türk Milletinin, Eskişehirli hemşerilerimin, yarınlar adına umudumuz olan sevgili çocuklarımızın ve gençlerimizin Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyor; sizleri en içten duygularımla selamlıyorum' diye konuştu.
VALİ'DEN ASKER SELAMI
Türk Milletinin bekasının ve çağdaş dünyada hak ettiği yeri almasının yegane biçiminin Cumhuriyet olduğuna vurgu yapan Çakacak, '19 Mayıs 1919'da yakılan bağımsızlık meşalesinin ardından milletimizin büyük fedakarlıkları ve kahramanlıklarıyla her türlü yokluk ve yoksulluğun içinde, vatanın her karış toprağı şehitlerimizin kanı ile sulanarak kazanılan Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyetimizin ilanıyla taçlanmıştır. Dün olduğu gibi bugün de bir ve beraber olmaktan başka seçeneğimiz yoktur. Bizim yalnızca bir Türkiye'miz var. Ve sonsuza kadar da var olacaktır' ifadelerini kullandı. Konuşmasında Barış Pınarı Harekatı'na değinen Çakacak, asker selamı ile Türk ordusuna destek verdi. Çakacak, 'Milletimizin birliği, beraberliği ve kahraman ordumuzun kararlı duruşu ile başlatılan Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı operasyonları ile onları tekrar hüsrana uğrattık. Türk Milleti ordu milletidir. Vatanın bekası söz konusu olduğunda milletimizin her bir ferdi üzerine düşen görevi yerine getirmiştir ve gerektiğinde yine getirecektir. Bu vesileyle buradan şanlı ordumuza selam olsun diyorum' şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından geleneksel halk oyunu gösterileri sergilendi ve şiirler okundu. Program, geçit töreni ile son buldu.
GURUR DUYUYORUM
Tören sonrası ES TV mikrofonlarına konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'Gerçekten bu bayram, bu yıl ki çok mükemmel bir resmi geçitti. Keza halkın ilgisi çok fazlaydı. Çocukların, gençlerin, hanımlarımızın, anne babaların yüzlerinden okunuyordu cumhuriyet sevgisi. Kimse cumhuriyeti yıkamaz. ama hangi cumhuriyeti? Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının kurmuş olduğu cumhuriyeti. Yoksa adı cumhuriyet olan pek çok ülke var. Fazilettir cumhuriyet. Diğer bir deyişle çok mutluyum. Eskişehir'de Eskişehirliler gibi hemşerilerim olduğu için de bir kat daha mutluyum' ifadelerini kullandı. Çevredeki vatandaşlar da 'Biz de sizinle gurur duyuyoruz' diyerek Başkan Büyükerşen'e yoğun ilgi gösterdi. HM
Editör: TE Bilisim