Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan geceye Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, EOSB Başkan Vekili Metin Saraç, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, ESO Meclis Başkanı Süha Özbay ve birçok iş insanı katıldı.
EN UYGUN YÖNETİM BİÇİMİ
Gecenin açılış konuşmasını yapan Nadir Küpeli, cumhuriyetin Türk milletine bırakılan en büyük miras olduğu vurgusunu yaparak, 'Çok zor ve meşakkatli bir sürecin sonunda 13 Ekim 1923 tarihinde Ankara başkent ilan edildi. Önceden daha Erzurum Kongresi'nde Atatürk cumhuriyetin kurulacağından bahsetmişti. 23 Nisan 1920'de kurulan TBMM hükümeti, her ne kadar adı konulmasa da cumhuriyet yönetimi yapıyordu. Sonrasında 29 Ekim 1923'te aziz Atatürk'ümüzün kurduğu cumhuriyeti hep beraber bugün yaşatmak için mücadele ediyoruz. Şu sözler bana göre çok önemli: 'Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun yönetim biçimi cumhuriyettir.' Bu sözlerle ilan edilen cumhuriyet bugün 96 yaşında. Bizlere bırakılmış en büyük mirastır cumhuriyet. Ve vazgeçilmesi imkansız bir mirastır' dedi.
YAŞASIN DEMOKRASİ
Amaçlarının cumhuriyete olan saygılarını göstermek ve farkındalık oluşturmak olduğunu söyleyen Küpeli, 'Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu cumhuriyet olmuş bitmiş, tamamlanmış bir süreç değildir. Bilakis devrimcilik ilkesi gereği gelişmeye, geliştirilmeye her zaman imkan vermektedir. Bu güzel devleti bize armağan eden atalarımızın bizlerden beklediği bir tek şey var. Cumhuriyetimizi ilelebet savunmak, yaşatmaktır. Türk ulusuna seslenen Büyük Önder şu cümlelerle cumhuriyetin bağımsızlığın ayrılmaz parçası olduğunu vurgulamıştır: 'Bugün ulaştığımız sonuç yüz yıllardan beri çekilen ulusal yıkımlardan uyanmanın ve bu sevgili vatanın her köşesini sulayan kanların karşılığıdır. Bu sonucu Türk gençliğinin korumasına bırakıyorum.' Bugün Eskişehir Sanayi Odası ile birlikte tertip ettiğimiz bu anlamlı kutlamada cumhuriyetimize olan saygının geliştirilmesi ve farkındalık yaratmak için tertip edildi. Cumhuriyeti biz kurduk onu yaşatacak olan sizlersiniz. Evet, o bizleriz. Bugünlerde çok daha fazla hissettiğimiz, ihtiyaç duyduğumuz cumhuriyetimizi korumak, savunmak hepimizin görevidir. Yaşasın cumhuriyet, yaşasın demokrasi' diye konuştu.
İLELEBET YAŞATACAĞIZ
Cumhuriyeti ilelebet yaşatacaklarının altını çizen Kesikbaş, 'Cumhuriyet katılımcılık gerektiriyor. Hep beraber bu katılımcılığı beraber dile getireceğiz. Katılımcı demokrasi ile cumhuriyeti ilelebet yaşatacak olan bizleriz. Bu anlamda başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyorum' dedi. Etkinlikte Andımızın okunmasının daha anlamlı olacağına vurgu yapan Kesikbaş, bu doğrultuda etkinliğe katılanlarla birlikte büyük bir coşku ile Andımızı okudu.
ÖLMEZ BİR CUMHURİYET
Cumhuriyetin asla ölmeyeceğini söyleyen Metin Saraç ise, 'Biz çok mutluyuz. Yapmak istediğimiz bir şeyi yaptık. Şu anda bu dönemde cumhuriyetin ne kadar önemli olduğu herkes tarafından daha çok idrak ediliyor. Tam 96 yıl geçmiş. 96 yıl önce bu vizyonu ortaya koyan liderlerimiz varmış ne mutlu ki bize. Ölmez bir cumhuriyetle ölmez bir Türkiye birbirini dengeleyen unsurlar. Bizim demokrasimiz ne kadar çok gelişirse o kadar çok büyüyeceğiz ve güçlü bir ekonomimiz olacak. Herkes çok heyecanlı. Bu etkinliği Eskişehir Sanayi Odası ile yapmayı tercih ettik. Çünkü toplumun ayrışmaya değil, birleşmeye ihtiyacı var. İnşallah bunu geleneksel hale getirip cumhuriyetimizi coşkuyla kutlayıp örnek olmaya devam edeceğiz' dedi.
SUNUM YAPILDI
Konuşmaların ardından düzenlenen kutlamada Prof. Dr. Zafer Köylü, 'Cumhuriyeti Böyle Kurduk' konulu bir sunum yaparken, Eskişehirli Sanatçı Mithat Körler ise en güzel şarkılarını cumhuriyet için seslendirdi. Kutlama pasta kesimiyle sona erdi. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim