İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz ay belediyelerin yardım toplamasını yasakladı ve banka hesaplarını bloke etti. Bu karardan en çok belediyelerin, kimsesizlere sıcak yemek sağlayan aşevleri etkilendi. Kazım Kurt bu konu ile ilgili Nevşin Mengü'ye önemli açıklamalarda bulundu.
Eskişehirliler yardımı çoğalttı
Kazım Kurt, hesaplara bloke konulmasıyla belediyenin işiniz zorlaştığını ancak halkın ayni olarak yardımlarını sürdürdüğünü ifade etti. Kurt, 'Koronalı günler nedeniyle halkımızın ihtiyaçları çoğalınca biz bir kampanya açarak işi büyütelim istedik. Çünkü bizim bir Aşevimiz var. Bu Aşevinde benim ikinci dönemin. 2003'ten beri çalışan bir Aşevi var. Yoksul insanlara sıcak yemek veriyoruz. Bizim hesaplara bloke konulunca işimiz biraz zorlaştı tabi' ifadelerini kullandı.
Hesapla neden bloke edildi?
Kurt, yıllardır aynı hesabın kullanıldığını söyleyerek 'Kampanyayı, bağış toplamayı Yardım Toplama Kanunu'na aykırı olarak değerlendirdi Kaymakamlık. Burası zaten yıllardan beri insanların alıştığı bir hesap. Yıllardır aynı hesap kullanılıyor. Bugün bu kanuna göre işlem yapmadınız diye bloke konuldu. İşimizi zorlaştıracaklarını zannettiler ama bu duyurulunca Eskişehirliler ayni yardım yapmaya başladılar. Erzak paketlerini alıyorlar, bize getirip veriyorlar. Bu sefer biz gıda paketlerini çoğaltmaya başladık. Kolilerle daha çok gıda yardımı yapıyoruz, sıcak yemeğimiz ise biraz azaldı.' açıklamasında bulundu.
Aşevinin kapasitesi ne kadar?
Kazım Kurt Aşevinin tam kapasite olarak çalıştığında 15 bin kişiye hizmet verebileceğini söyleyerek 'Eskişehir'de 2 bin civarında aileye hizmet veriyoruz. Koronavirüsün çıkmasının ardından Aşevine 'sıcak yemek alayım' diye yapılan başvuru yapanların sayısı 2224 oldu. Şartları sağlayan 1960 kişiye şu anda yardım ediyoruz.' dedi.
'Çuval çuval yardım geliyor'
Blokenin ardından Aşevinin gelirinde bir düşüş olduğunu söyleyen Kurt, 'Ancak biz Belediye bütçesi ile onu takip ediyoruz. Son 2 yılda 1 milyona yakın bu uğurda harcama yapmışız. Ama son durumu bilmiyorum daha ne kadar oldu ancak tahminim çok büyük bir rakam değil. Çünkü bu blokeden sonra ciddi manada bir bağış gelmeye başladı. Yani normal şartlarda 10 geliyorsa, şu anda 25 civarında bağış gelmeye başladı. İnsanlar çuval çuval, koli koli getiriyor.' açıklamasını yaptı
'Paralar bağışçılara geri gönderildi'
Hesapların bloke edileceğinizi erken fark ettiklerini söyleyen Kazım Kurt, 'son olarak 20 bin lira civarında bir para bloke edildi. Bloke edilen hesaptaki 20 bin lira bağışçılara geri gönderildi. Bizim davamız ise devam ediyor. Ama paralar vatandaşlara geri gitti' dedi.
'CHP'li belediyeler zaten zorluk çekiyordu'
Salgın döneminden önce de bir sıkıntıyla karşılaştıklarını söyleyen Kurt, 'Biz zaten bu zorlukları hissediyorduk, çekiyorduk. Ancak alıştık. Mesela biz devletten İller Bankası payından başka hiçbir gelir elde edemiyoruz. Bağış, hibe, destek… Bunları zaten unuttuk. Mesela İşkur'un yapmış olduğu desteklerden biz CHP'li belediyelerin büyük çoğunluğu yararlanamıyor. Organize sanayide vergi kaçıran adama istihdam desteği veriyorlar, bize vermiyorlar. Küçük, 5 bin nüfuslu AKP'li bir belediyeye İşkur 100 tane işçi gönderiyor, 400 bin küsur nüfuslu Odunpazarı Belediyesine 30 tane gönderiyor. Yani bu tür destekler zaten bize gelmiyordu. Hazineden arazi istiyorsunuz alamıyorsunuz, vakıflardan bir gayrimenkul istiyorsunuz vermiyor. Ancak bu pandemi dolayısıyla bizim dikkate alınmamız gerekiyor. Eskişehir'de bir belediye var, halkın oylarıyla seçilmiş ama Vilayet, Kaymakamlık veya devletin diğer kurumları sizi yok sayıyor. Bilgi vermiyor, bilgilendirilme konusunda bir ihtiyaç hissettiğimiz zaman sıcak karşılanmıyoruz. Bizi rakip gibi görüyorlar. Pek çok vakıf, kurum kuruluş parasız gıda dağıtıyor, ekmek dağıtıyor, yardım topluyor. Onlara ses çıkarmıyorlar. Biz belediye olarak bir adım attığımız zaman 'devlet içinde devlet' gibi bir mantıkla bize bir iş yaptırmıyorlar.' dedi.
'Ekmek dağıttırmadılar'
Eskişehir'de ekmek dağıtımına dahi izin verilmediğini açıklayan Kurt, 'Mesela Büyükşehir Belediyemizin sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde ekmek fabrikasından alıp halka ekmek dağıtmasına izin vermediler. Biz dağıtacağız dediler. Onlar dağıtsın ama arabayı, elemanı bizden alıyorlar, çalışanı biz veriyoruz, dağıtan onlar oluyor. Ya da mesela bizim ilçemizde Sarıcakaya ilçesinden gelip ekmek dağıtanlar oldu. AK Partili yöneticilerin Facebook sayfalarında fotoğraflarını gördük, 'biz burada ekmek dağıttık, devletimize Allah zeval vermesin' şeklinde paylaşımları oldu. ' ifadelerine yer verdi. NESLİ ÖZKAY
Editör: TE Bilisim