İl merkezine 120, Mihalıççık ilçesine 27 kilometre uzaklıktaki kırsal Gürleyik Mahallesinde yer alan Gürleyik Çayı, tertemiz ve bozulmamış yeşil doğasının yanı sıra üzerinde bulunan 80 yıllık bulgur değirmenine de hayat veriyor.

SON TEMSİLCİ

Dedesi Hasan Gencer'den babası Sami Gencer'e, ondan da kendisine kalan değirmeni işleten 58 yaşındaki Hasan Gencer, ata mesleğini yaşatıyor. Çayın akıntısıyla çalışan tokmaklarıyla dibeğine yerleştirilen buğdayı kabuğundan ayırıp bulgura dönüştüren değirmenin bu seneki mesaisi başladı. Geçmişte 20 ton buğdayın işlendiği değirmende yardımcısı olmadığından şimdilerde sadece 1 tonu bulgura çeviren Gencer, bölgede mesleğinin son temsilcisi olmanın üzüntüsü yaşıyor.

BAŞKA KİMSE YOK

Hasan Gencer, 2013 yılında emekliye ayrıldıktan sonra dedesinden kalan 80 senelik değirmeni çalıştırmaya başladığını söyledi. Tesisin, daha önce çeltik tarımı yapılan bölgede pirinci kabuğundan ayırmak için kullanıldığını belirten Gencer, '1970'li yıllarda bölgemizde çeltik ekimi sona erince buğday dövüp bulgur yapmaya başladık. Civarda o dönem su gücüyle çalışan 7 tokmaklı bulgur değirmeni bulunuyordu, şimdi sadece bu kaldı. Bu değirmeni işleten son jenerasyonum. Benden sonra işletmek isteyen kimse yok' dedi.

3 GÜN YAPIYORUZ

Kaynayan buğdayın güneşe serilip 3 gün kurutulduğunu, ardından değirmene getirildiğini vurgulayan Gencer, şöyle konuştu: 'Buradaki dibeklere attığımız buğdayı su gücüyle çalışan tahta tokmaklarla dövüyoruz. Dövme işlemi yaklaşık 2 saat sürüyor. Buğdayın bulgura dönüşmesi 4 günü buluyor. Geçmişte 20 ton buğdayı 3 ay boyunca döverdik. Şimdilerde sadece 3 gün yapıyoruz. Her yıl 1 ton buğdayı bulgura dönüştürüyoruz.' Gencer, bulgurun kilogramını 8 liradan satışa sunduklarını da sözlerine ekledi. AA

Editör: TE Bilisim