Koronavirüs salgınından en çok etkilenen esnaflar oldu. Koronavirüs nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntılar, kısıtlamalar herkesi etkiledi ancak en çok vurgun yiyen esnaf oldu. Özellikle Eskişehir'de son 11 ayda 995 esnaf kepenk kapattı. Geçen gün ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kira düzenlemesinin konuşulduğu Kabine toplantısı sonrası açıklama yaptı. Erdoğan, 'Yüzde 10'luk kira stopajı ve KDV indirimlerini 1 Haziran'a kadar uzattık. Esnafa 3 ay süreyle ayda bin lira destek ödemesi ve büyükşehirlerde 750 lira, diğer şehirlerde aylık 500 lira kira desteği yapacağız' dedi.

Açıklanan destekleri değerlendiren esnaflar ise yeterli bulmadıklarını, kapsamın genişletilmesi gerektiğini söyledi.

ÇOCUK KANDIRIR GİBİ

Sıcak sularda ayakkabı tamiri ile uğraşan Saffet Karataş, 'Esnafa destek paketi ilk defa oldu ama çok az. Zaten cumartesi Pazar çalışmıyoruz, basit usulüz. Sıkıntı var. Bana göre az. Çocuk kandırır gibi. 750 lira kira desteği basit usulle çalışan bizler için normal. Zaten kiramız o kadar' diye konuştu.

HERKESİ KAPSAMALI

Hamamyolu'nda esnaflık yapan Yasin Üreyen, 'Şu pandemi sürecinde esnaf zaten sıkıntılı durumdaydı. Sağ olsunlar yardımda bulunmak istediler. Yeterli buluyoruz ama kirası fazla olana da 750 lira alacak kirası az olan da. Adalet sisteminin olmasını isterdik. Ve tüm esnafı kapsamalıydı' dedi.

HERKES MAĞDUR

Hamamyolu'nda helva satışı yapan Mevlüt Özen, 'İyi ama bizleri kapsamıyor. Kısıtlı kalmış. Ancak basit usullü olanlara kira yardımı yapıyor. Dükkanı kapalı olanlara bin lira hibe veriyor. Biraz daha genişletilebilirdi. Herkes çok mağdur. Etkilenmeyen kesim yok' ifadelerini kullandı.

DURUM VAHİM

Terzilik yapan Murat Kocabaş, 'Verilen destek yeterli değil. Esnafın durumu vahim zaten. Bu destek neye göre verilecek? Şartları ne olacak? Onlar tam olarak belli değil. İlk pandemi döneminde açıklanan pakette faizsiz kredi densi sonradan faizli çıktı. Zaten esnaf vatandaş düşünülmüyor' dedi.

BÜYÜK ESNAF İÇİN YETERLİ DEĞİL

Çanta tamiri yapan İsmail Filiz, 'Benim için yeterli ama gerçekten büyük esnaflar var. Onlar için yeterli değil. Onların kirası 5-10 bin lira. Onlara bin lira verse ne olacak yetişmez ki. Hamamyolundaki esnafın işi yok. Dükkan kirası geliyor. Onlara yeterli değil. Kapsam genişletilmeli' diye konuştu.

AYRI AYRI VERİLEMEZ

Bilgisayara tamircisi Cefakar Yoldaş, 'Yeterli. Ama her esnafa ayrı ayrı veremez. Küçük esnaf için yeterli ama büyük esnaflar için kiraları fazla olduğu için yeterli değil. Ne verirse eliyle ne verirse seliyle' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim