Odunpazarı Belediyesi, Eşenkara Kür Merkezi için vizyon toplantısı düzenledi. Toplantıya Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un yanı sıra İzmir Jeotermal A.Ş Genel Müdürü Sinan Arslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyon Jeotermal Turizm ve Ticaret A.Ş Genel Müdürlüğü (AFJET), Eskişehir Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü; Anadolu, ESOGÜ ve ESTÜ Mimarlık, Turizm ve Tıp Fakültesi'nden akademisyenler, FİZYOMER ile Enerji Kentler Birliği'nden yetkililer katıldı. Toplantının moderatörlüğünü İzmir Jeotermal A.Ş Genel Müdürü Sinan Arslan yaptı. Odunpazarı Belediyesi Eşenkara Kür Merkezi Proje Sorumlusu Çağrı Yıldırım'ın sunumu ile başlayan toplantıda, katılımcılar tek tek söz alarak değerlendirmelerde ve önerilerde bulundu.
ÖNCELİK OLACAK
Projenin 2006 yılında Kızılinler Projesi adı altında başlatıldığını vurgulayan Başkan Kurt, projenin bir türlü hedefine ulaşamadığına dikkat çekti. 'Odunpazarı İlçesi sınırlarında bulunan Eşenkara Köyü merkez alınarak bir çalışma yapmak istiyoruz. Farklı zamanlarda, farklı turizm bakanları ve valiler ile yapmış olduğumuz görüşmelerde, önceliğin ve olmazsa olmazın kür merkezi olduğu konusunda bir sonuca ulaştık. O halde biz bunu projeye uygun olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu Kızılinler Termal Projesi çerçevesinde nasıl hayata geçiririz diye düşündük. Bazı girişimlerimiz de oldu. En son Kültür ve Turizm Bakanı ile yapmış olduğumuz görüşmede 'Kür Merkezi Projesini yapın, gelin ondan sora konuşalım' şeklinde bir mutabakat oluştu. Bunun üzerine de arkadaşlarımız bazı çalışmaları gerçekleştirdi' dedi.
CANLANDIRACAĞIZ
Odunpazarı Belediyesi'nin bu alanda hiçbir yetkisinin ve hakkının olmadığını vurgulayan Başkan Kazım Kurt, 'Sadece 15 yıldır ortada kalmış bir projeyi canlandırmak istiyoruz. Bakanlığın projesi. Kültür ve Turizm Bakanlığı teşvik kapsamı içine almış. Sağlık Bakanlığı destekleme kararı almış, ama hiçbir hamle yapılmamış. Somut ve işe yarar bir adım atmak istiyoruz. Biz, devlette devamlılığın esas olduğuna inanarak çalışıyoruz' diye konuştu.
ADIMLAR ATTIK
Su arama hakkını aldıklarını belirten Başkan Kurt, projenin alt yapısını kolaylaştıracak adımlar attıklarına dikkat çekti. 'Kültür ve Turizm Bakanı ile ben şahsen görüştüm. 'Kür Merkezi Projesini yapın, gelin ondan sora konuşalım' dedi, ancak Kür Merkezinin bize tahsisi ile ilgili bir yazı yazdığımızda da olumlu yanıt alamadık. Başlayan bir projeyi biz devam ettirmek istiyoruz' diyen Başkan Kazım Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: 'Bakanlık bize yetki verirse biz bu Kür Merkezini yaparız; vermezse de Bakanlığın önüne ciddi bir dosya koyarız. Eskişehir her açıdan turizme el verişli bir ortam. Her yere 4 saatlik bir mesafede. Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya'dan Eskişehir'e geliş çok zor değil. Dolayısıyla turizmin her çeşidi de denenebilir. Bizim, tek başımıza hiçbir yetkimiz yok. Bunu bildiğimiz halde bu işe başlıyoruz. Bu devletin, Eskişehir'in bir projesidir, bu projeye katkı sunmak bir görevdir.' HM
Editör: TE Bilisim