Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sebebiyle Anemon Otel'de eğlence düzenlendi. İlçelerden ve şehir merkezinden kadınların yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe yaklaşık iki bin kadın katıldı. Kadınların bol bol eğlendiği ve dans ettiği etkinliğe Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar ve Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı da katıldı. Büyükşehir Belediyesi Kadın Ritim Topluluğu'nun sahne almasıyla başlayan etkinlikte Mesut Girgin sahne aldı. Şarkılarıyla kadınlara keyifli dakikalar yaşatan Girgin'e tüm kadınlar alkışlarıyla tempo tuttu.
AİLENİN ASIL REİSİ SİZSİNİZ
Etkinlikte konuşan ve kadın erkek eşitliğine vurgu yapan Büyükerşen, 'Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun ama bir gün değil her gün kutlu olsun. Bir elmanın yarısı siz yarısı biz erkekler. Aramızda hiçbir fark yok. Bunu kabul edelim. Hayatımızın yarısısınız. Kadınlar ve erkekler eşittir. Hanımlar olmasaydı halimiz nice olurdu. Bugün temiz elbiseler giyebiliyorsak size borçluyuz, yırtık sökük giymiyorsak elbiselerimizi sizin sayenizde. Masamızda yemeğimiz, aşımız varsa hep sizin emeğiniz. Siz biz erkeklerden daha çok kahır çekiyorsunuz. Bizim varlığımız sizlerle güçlü. Biz erkekler ailenin reisi filan değiliz. Ailenin asıl reisi sizsiniz. Otorite, orta direk sizsiniz. Orta direği çekersen çatı çöker' diye konuştu.
BARIŞIN SEMBOLÜSÜNÜZ
Kadınların barışın sembolü olduğunu ifade eden Büyükerşen, 'Hanımlara gösterdikleri kaba kuvvet gösterisi var bazılarının. Hanımlara el kaldıranların elleri kırılsın. Sizin emekleriniz dünyayı ayakta tutan emekler. Siz olmasanız bütün devletler her an birbiriyle kavga eder. Sulhun sembolü de sizsiniz. Belli semboller vardır. Sulhun sembolü güvercindir. Siz güvercin kadar naifsiniz, elinde zeytin dalıyla kardeşliği, dostluğu, ahbaplığı sembolize eden kadın heykelleridir. Kadın demek güzellik demektir, kadın demek hayat demektir, kadın demek yaşam demektir. Kadın demek dünyanın en güzel varlığı demektir. Hepinizin emekçi kadınlar günü kutlu olsun. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Hepinizi ellerinizden, yanaklarından, alnından öpüyorum. Sizi çok seviyorum' şeklinde konuştu.
BU ŞEHİRDE HUZUR VAR
Türkiye'nin kadın erkek eşitliğinde 140 ülke arasında 130'uncu sırada olduğunu belirten Başkan Ataç, 'Hepiniz o kadar güzel gözüküyorsunuz ki keşke haftada bir böyle toplanabilsek. Sizlerle beraber olduğumuz zaman stresimiz geçiyor ve dünyaya bakış açımız değişiyor. İyi ki varsınız. Dünya ekonomik formu bir rapor hazırlamış ve kadın erkek eşitliğini açıklamış. 140 ülke içinde Türkiye 130. sırada. Ama bunu sizlerle beraber olduğumuz sürece düzeltebiliriz. Eskişehir'de çok ciddi huzur, güven, sevgi var. Türkiye'nin en büyük sıkıntıları saygısızlık ve sevgisizlikten kaynaklanıyor. Birileri sevgi gösterse birçok sorun çözecek. Türkiye'deki istihdama baktığınızda erkekler yüzde 70, kadınlar yüzde 30 oranında çalışıyor. Bunların düzeltilmesi lazım. Yasalarda kadın erkek eşittir diyor ama pratikte maalesef böyle değil. Kadın cinayetleri yüzde bin 400 oranında artış var. Bunlar korkunç oranlar. Sizler bizlere destek veriyorsunuz bakın Eskişehir'de huzur var. Bu tablo tüm Türkiye'ye örnek olmalı. Bu şehirde özgürlük, bağımsızlık ve güven var' ifadelerini kullandı.
MUTLU ŞEHİR
Halkçı belediyecilik anlayışı ile Odunpazarı'nda kadın odaklı çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Kurt ise 'Eskişehir'de 5 belediyemiz de kadınlara yönelik önemli projeler üretiyor. Sizlerden gelen istekleri her zaman önemsiyor ve sizlerin yaşamaktan mutlu olacağınız bir şehir yaratmaya çalışıyoruz. Yapılan araştırmalarda da görüyoruz ki hem Odunpazarı İlçemiz hem Tepebaşı İlçemiz insanların içerisinde yaşamaktan mutlu olduklarını beyan ettikleri ilçeler. 31 Mart'ta da sizlerin destekleri ile sizler ve çocuklarımız için önemli projelere imza atacağımız bir döneme başlayacağız. Sizin kendinize zaman ayırabilmeniz, sosyal hayatın içinde daha fazla olabilmeniz için 100 tane kreş açacağız. Bu coşkuyu 31 Mart akşamında da yaşayacağımıza yürekten inanıyor, hepinizin Emekçi Kadınlar Günü'nü kutluyorum' dedi. Konuşmaların ardından belediye başkanları ve kadınlar bol bol çiftetelli oynayarak doyasıya eğlendi. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim