Birçok kazanın meydana geldiği ve 'Ölüm Yolu' olarak adlandırılan Alpu yolunda CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, MHP Milletvekili Metin Nurullah Sazak, İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu ve Alpu, Bozan, Beylikova, Mihalıççık, Nallıhan, Polatlı, Beypazarı'nda yaşayan vatandaşlar ile Eskişehir Alpu Beylikova Mihalıççık Karayolları İyileştirme Platformu üyeleri bir araya gelerek hükümete seslendi.
BİR ARAYA GELİN
Platform adına konuşan Hüseyin Güven son 10 yılda 600 ölümlü kazanın yaşandığını belirterek, 'Lütfen seçtiğimiz 7 milletvekili bir araya gelip de bu yolu yaptırın' dedi. AK Partili milletvekilleri Harun Karacan ile Emine Nur Günay'ın daha önce yolun yapılması için girişimlerde bulunduğunu hatırlatan Güven, şöyle konuştu: 'Bu söylemler, bu görüşmeler, bu sözler boşuna verilmemişti: Araştırmalarımızda çok ama çok önemli bilgilere ulaştık. Söz konusu karayolunun genişletilmesi amacıyla 30 Ocak 2017 tarihinde 2016/576853 ihale kayıt numarası ile bu yol ihale edilmiştir. TC Karayolları Genel Müdürlüğü ve yüklenici firma arasındaki sözleşme 3 Mayıs 2017 tarihinde imzalanmıştır… Bu sözleşmeye göre; ihalenin başlangıç tarihi 12 Mayıs 2017, bitiş tarihi ise 22 Mart 2019 olarak belirlenmiştir. 10 Temmuz 2018 tarihinde Eskişehir Valiliğimiz tarafından gerçekleştirilen 3. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında, Karayolları 4. Bölge Müdür Vekili Sayın Rıza Mucukgil, Eskişehir – Alpu yolunun tek yol olarak proje edildiğini, daha sonra bölünmüş yol olarak proje tadilatların devam ettiğini ifade etmiştir. Ancak; ihale tarihi üzerinden iki yıl geçmesine rağmen çalışmalara başlanmamıştır. İnanın bir canımızın daha gitmesine tahammülümüz kalmamıştır.'
SİYASET ÜSTÜ
'Bu mesele siyaset üstüdür, ancak yapılmayan işlerin hesabını sormak siyaset değildir' diyen CHP Milletvekili Utku Çakırözer, '3 partinin milletvekili burada. Madem burası siyaset üstü, diğer milletvekillerinin de burada olması gerekirdi. Son 4 yıldır mecliste hem bu yolu hem Seyitgazi yolunun yapılmasını 3 yıldır soruyorum. Doğal olarak burada AK Parti il yöneticileri olmasını beklerdim. Buradan da tüm hemşerilerimiz adına bu yol neden yapılmıyor, verilen sözler neden tutulmuyor, sormak hepimizin hakkıdır. Sadece CHP'nin değil AK Partili, MHP'li ve İYİ Partili yurttaşlarımızın diğer partilerden partili partisiz herkesin bu hakkıdır. Eskişehir'de son 5 yılda 2 bin 500 kaza olmuş. Bunların yüzde 17'si Seyitgazi-Afyon yolunda, yüzde 10'u bugün burada artık yapılsın dediğimiz yolda meydana gelmiş. Bu yolda son 5 yılda onlarca hemşerimiz ölmüş, yüzlerce hemşerimiz yaralanmış. Bu yolda sadece 250 kaza olmuş. Sadece geçen yıl 5 hemşerimiz hayatını kaybetmiş, 50'ye yakın hemşerimiz yaralanmış. Hep söylüyoruz. Bu proje 2016-17'de yatırım programında var. Ama 2018'de yok, 2019'da yok konup konmayacağı belli değil. Ama üzüldüğüm bir şey var. 2016 yılında 25 milyonluk bir bütçeden bahsediliyor. 2016 yılında bütçeye sadece 6 bin lira 2017 yılında ise 2 bin lira konmuş bu yol için. 6 bin lirayla 2 bin lirayla yol yapılır mı? Bu vatandaşın aklıyla alay etmek değil midir? Bu siyaset değildir söylediklerim. Biz bunun hesabını iktidarın halka anlatmasını istiyoruz' ifadelerini kullandı.
YAPACAKLAR
MHP Milletvekili Metin Nurullah Sazak, 'Bizim dilimiz oldu. Bu giden canlarla siyaset yapmak hiçbir arkadaşımızın haddi değildir. Bu bir siyaset üstü meseledir, canlardan siyaset yapılmayacağını herkes bilir. İktidarımız da yerel yönetimlerimiz de bu yolun yapılmasını istemektedir, isteyecektir. Bunu yapmamak gibi bir düşünce kimsede yoktur. Fakat maalesef bu konuda eksik kalındı. Yapılması gerekirdi yapılamadı. Ama biz bu yolun takipçisiyiz. Bu yolun yapılması için gereken her hareketi yapacağız. Bu yolun yapılmamasını istemek hiçbir iktidarın ve arkadaşımızın da niyetinde yoktur. Elbette bunu yapacaklardır. İktidarı, muhalefeti yoktur bu işin. Yapılması gereken işler vardır, öncelikler vardır. Bir an önce yapılması için bütün gayreti göstereceğiz. Bu işten siyaset yapmak düşüklüktür. Burası da yapılacaktır, başka yollar da yapılacaktır. Buranın takipçisiyiz' diye konuşması üzerine vatandaş 'Bu milletin ödediği vergiler doğu ve güneydoğuya gitmiştir. Ölenler sizden değil bizden. Kağıt üzerinde kalıyor her şey, olmaz böyle şey. Bugün konuşma hakkı bizde, sizde değil' diyerek tepki gösterdi.
ADAR VE SAZAK GERGİNLİĞİ
Vatandaşa cevap veren Sazak'ın 'Yerel yönetimlerle iktidarın bazı sürtüşmelerinden dolayı hizmet gecikiyor. Bundan sonra olmayacaktır' demesi üzerine ise CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar, 'Yerel yönetimlerle bu olayın ne alakası var' diyerek tepki gösterdi. Daha sonra Sazak, 'Bu işin partisi yok. Bu konuda siyaset yapmak adiliktir. Biz takipçisiyiz. Sizler için varız sizler de haklısınız. Siyaset yok bundan sonra hizmet var. Ben doğaçlama da yapamıyorum, siyaset de yapamıyoruz sizden biriyim hakkınızı helal edin. Bizler geçmiş hataları gidereceğiz' diye konuştu. MHP Milletvekili Metin Nurullah Sazak'a yanıt veren CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar, 'Burası bir politika meydanı değil. Burası yıllardır devam eden ölümler nedeniyle bu yolun yapılmasının talep edilmesi için toplandık. Burada siyaset yapmanın gereği yoktur. Burada eğer yerel yönetimlerle genel yönetimin itilafından kaynaklanıyorsa, bu yolun devamındaki belediyelerin tamamı zaten genel yönetimin partisindendir. O zaman öncelikle buranın yapılması gerekir' diye konuştu. Sazak ise, 'Ben burada siyaset yapmadım. Bu yolun yapılmasının siyasetle bir ilgisi olmadığını, Eskişehir'e yapılacak bazı hizmetlerin siyasetten dolayı geciktiğini söyledim' dedi.
HALK SAHİP ÇIKTI
Alpu yolunun problem olduğunu belirten İYİ Parti Milletvekili Arsalan Kabukçuoğlu da, 'Bu yolun bir problem olduğu ve yapılması gerektiği kesindir. Gelinen aşamada artık buradaki duruma halk sahip çıkmıştır. Burayı yapmak karayolları bölge müdürlüğünün alanıdır. Bu yol yapılacaktır. Buranın yapılmasının takipçisi olacağız' dedi.
İKTİDAR DİKKATE ALSIN
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise, 'İnsanlar yaşadıkları çevrenin bazı sorunlarını dile getirmek için bir araya geldi. Bu olumlu bir gelişmedir, demokratik bir harekettir. Yıllardır bu insanlar kandırılmış. İktidar vatandaşı umutlandırmış ama birçok can veda olmuş. İktidar partisinin görmeyen gözlerinin duymayan kulaklarının bu eylemi dikkate alması gerektiğini düşünüyorum' diye konuştu. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim