Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan mayıs ayı geçici dış ticaret rakamları yanı sıra yeni kurulan şirket sayılarını ve bazı ekonomik göstergeleri değerlendirdi. Eskişehir'in mayıs ayı ihracatında gerilemenin sürdüğüne dikkat çeken Küpeli, bunda baş etkenin salgından dolayı Avrupa Birliği pazarında yaşanan durgunluktan kaynaklandığını belirtti. Başkan Küpeli ayrıca ABD pazarındaki sıkıntıların sürmekte olmasının yanı sıra, özellikle küresel havacılık sanayinde yaşanan daralmanın da ihracatı olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.
İHRACAT RAKAMLARI
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan mayıs dış ticaret verilerine bakıldığında Eskişehir ihracat rakamlarının Türkiye geneline göre daha iyi olduğunu belirten Küpeli, 'Türkiye olarak mayıs ayında ihracatımız yüzde 40,9'luk bir düşüşle 9 milyar 964 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracatımız ise yüzde 8,4'lük bir düşüşle 165 milyar 732 milyon dolar oldu. Eskişehir'in 2019 yılının ocak ve mayıs aylarında 462 milyon dolar olan ihracatı, 2020 yılının aynı döneminde yüzde 22'lik bir düşüşle 361 milyon dolar oldu. 5 aylık dönemde arzu etmesek de ihracatımız 101 milyon dolar azaldı. Mart ayında 89 milyon dolar olan aylık ihracatımız nisan ayında 49 milyon dolara, mayıs ayında ise 47 milyon dolara indi. Buna rağmen ihracatta Eskişehir olarak Türkiye genelinden daha iyi bir durumda olduğumuzu söyleyebiliriz' diye konuştu.
ŞİRKETLERİN SAYILARI
Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli ayrıca ekonomiye ilişkin önemli göstergeler olan Eskişehir'deki açılan ve kapanan şirket sayısı ile protestolu senetlere ilişkin verileri de değerlendirdi. 2019 yılına göre Eskişehir'de açılan şirket sayısında azda olsa bir düşüş yaşandığını ifade eden Başkan Küpeli, '2019 yılı Ocak-Nisan döneminde ilimizde 186 sermaye şirketi ile 135 gerçek kişi şirketi kurulurken; 2020 yılının aynı döneminde az bir düşüşle 177 yeni sermaye şirketi ve 150 gerçek kişi şirketi kurulmuş durumda. Kapanan şirket sayılarına baktığımız ise 2019 yılının Ocak-Nisan döneminde 179 gerçek kişi, 47 sermaye şirketi kapanırken; 2020 yılında aynı dönemde ise 36 sermaye şirketi ve 194 gerçek kişi şirketi kapanmıştır. Eskişehirli girişimcilerimizin yaşanan bu süreçten daha az etkilendiklerini görüyoruz, zor koşullara rağmen çok sayıda şirketin kurulmaya devam etmesi gelecek açısından bizlere umut veriyor. Keza kapanan firma sayısının da düşük olması sevindirici' dedi. Başkan Küpeli, ayrıca Eskişehir'de 2020 yılının ilk 4 aylık döneminde 11 yabancı sermayeli yeni firma kurulduğunu bunlardan birinin anonim şirket diğer 10 tanesinin ise limited şirket statüsünde olduğunu belirtti. HM
Editör: TE Bilisim