Eskişehir'de Emek Mahallesi'nde esnaf kendisini dinlemeye gelen CHP'li vekillere dert yandı. Salgın döneminde hiçbir destek almadığını söyleyen bir fırıncı esnafı, '3 dükkanım vardı ikisini kaybettim, arabamı sattım, borç bitti ama ben de bittim' dedi. Oto aksesuarcısı iş yapamadığı için altı aydır ev kirasını, iki aydır da dükkan kirasını ödeyemediği belirtirken, zücaciyeci esnafı da, 'Yardım dediler, başvurduk. Hiçbirini alamadık' diye konuştu. CHP heyeti, 'Her alanda, her sektörde daralma var. Kötü yönetilen bir salgın süreci neticesinde işletmeler, çalışanlar dahil milyonlarca aile olumsuz etkilendi. Eğer aşı doğru zamanda gelseydi, destekler tüm kesimlere ulaşsaydı durum bu kadar vahim olmazdı' dedi. Heyet ekonomideki buhrandan çıkışta partisinin çözüm önerilerini de aktardı.

TEK TEK DİNLEDİLER
CHP Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki 'CHP Ekonomi Masası' heyeti, Eskişehir'de esnafın sorunlarını dinledi. Heyet şehrin farklı mahallelerinde esnafı dinlerken, Odunpazarı ilçesi Emek Mahallesi'nin en işlek caddelerinden Ertaş caddesinde esnafı gezen heyete esnaf salgın döneminde hiçbir destek alamamaktan dert yandı. Heyette Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Uşak Milletvekili Özkan Yalım, İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, eski İzmir Milletvekili Aşkın Türeli yer alırken, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve CHP Odunpazarı ilçe örgütü de heyete eşlik etti.

FIRINCI: ÜÇ DÜKKANIM VARDI, İKİSİNİ KAYBETTİM
Bir fırıncı CHP'li vekillere pandemi döneminde iş yapamayınca batmamak için arabasını ve üç dükkanından ikisini sattığını anlattı. Fırıncı, evini satıp devlete olan bütün vergi borçlarını kapattığını söylerken, şunları anlattı:
'Salgın döneminde biz dükkanımızı hiç kapatmadık ama iş de olmadı. 3 dükkanım vardı. 5 ayda bir dükkan sattım. Arabamı sattım. Toptancıya, personele, devlete borcum kalmadı ama ben de bittim. İşletmemden 20 aile ekmek yiyordu. O insanları çıkarmak zorunda kaldım. Böyle giderse 5 ay sonra bu da kalmayacak. 75 bin lira destek verileceği söylendi. Gittik bir sürü evrak işi çıkardılar. Sanki almamamız için her şeyi yaptılar. Başından beri hiç kapanmaya gidilmemiş olsak en azından bir dükkanımı kurtarırdım.'

OTO AKSESUARCISI: '6 AYDIR KİRAMI ÖDEYEMİYORUM'
Oto aksesuarları satan esnaf ise, kendilerine en az 50 bin lira yardımda bulunulması gerektiğini söyleyerek, şöyle konuştu:
'Üç ile beş bin dediler ya bir kuruş daha almadım. E-devletten başvurdum. Reddedildi diyor. İki aydır dükkan kiramı, 6 aydır ev kiramı ödeyemiyorum. İş yapamadım ki. Akşam altıda bekçi, polis geliyor kapıya, kapat dükkanını. Kardeşim ben ne yapayım, iş yapamıyorum ki.'

ZÜCACİYECİ: 'DESTEK DİYORLAR, YARDIM ALAMADIK'
CHP'li heyetin ziyaret ettiği zücaciyeci esnafı, destekler kapsamında son açıklanan 3 bin liralık yardımı da alamadıklarını söyleyerek, 'Piyasada yardım olacak dediler. Yardımı alamıyoruz. İnsanlar gıdalarını zor alırken, bizim sattığımız ürünler ihtiyaçta ikinci planda kalıyor. İnsanlar gıdada bile çok zorlanıyorlar. Onun için oturuyoruz, bekliyoruz' dedi.

KIRTASİYECİ: 'HİÇBİR DESTEKTEN ALAMADIK'
Kırtasiyeci esnafı ise, hiçbir destekten alamadığını belirtirken, 'Oğluma herkes desteklere başvurmuş sen de başvur dedim. Oğlum, anne olmayınca ben ne yapayım diyor. Bir şey diyemezsin. Bu yaz vereceğiz dediler. Hiçbir destekten alamadık' dedi.

ESNAF, EMEKLİ, EMEKÇİ PERİŞAN HALDE
CHP'li vekiller salgın sürecinin iyi yönetilemediği için esnaf, emekli, emekçinin perişan halde olduğunu aktardı. Heyet, 'Salgını yönetemediler. Sadece Eskişehir'imizde değil Türkiye'nin dört bir yanında esnaf, emekli, emekçi zor durumda. Destek dağıttık diyorlar, Emek'te tek bir esnafımız destek aldık demedi. Eğer destekler gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılsaydı ve hızlı aşılama yapılsaydı belki de durum bu kadar vahim olmayacaktı' dedi. CHP heyeti esnafa parti politikalarını da aktarırken, ekonomideki buhrandan çıkışta çözüm önerilerinin hazır olduğunu söyledi.
Editör: TE Bilisim