Çakırözer, salgın kapsamında okulların tatil edildiğini, ancak çocuk sahibi anne ve babaların ise çalışmaya devam ettiği için zor durumda olduğuna dikkat çekerek, 'Okullar tatil edildi. Ancak çocukları olan aileler tedirgin, mağdur. Ebeveynlerden biri okul tatili süresince idari izinli sayılmalıdır. Bu süreçte çalışanların ücreti de İşsizlik Fonu'ndan karşılanmalıdır' dedi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel salgın ilan ettiği Koronavirüs kapsamında 16 Mart sabahı itibariyle Türkiye'de 18, dünya genelinde ise 160 bin vakanın görüldüğü bildirilirken, İçişleri Bakanlığı'nın dün akşam yayınladığı genelge kapsamında Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri'nin faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildi. CHP'li Utku Çakırözer salgınının çalışma yaşamını da doğrudan etkilediğine dikkat çekerek, salgın durumunda çalışmalarına ara verilen iş yerlerinde çalışan yurttaşların yaşayabileceği mağduriyetlerin de göz ardı edilmemesini istedi.
EBEVEYNLERE DE KORONA İZNİ VERİLMELİ
Salgın kapsamında okulların tatil edildiğini ancak çocuğu okula giden anne ve babaların çalışmaya devam ettiğini hatırlatan Çakırözer, çocukları okula giden ebeveynlerin yaşadığı mağduriyetin de bir an önce giderilmesini istedi. Çakırözer, 'Okullar tatil edildi. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan bazı kesimler idari izinli sayıldı. Ancak bu idari izin çocuğu olan çalışanları kapsamıyor. Çocukları okula giden aileler tedirgin. Bunun için de derhal adım atılmalı. Çocuğu olan ve çalışan ebeveynlerden biri okul tatili süresince idari izinli sayılmalıdır' dedi. Virüs kapsamında Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hamileler, yasal süt izni kullananlar, engelliler, 60 yaş ve üzerinde olanların 16 Mart 2020 tarihinden itibaren 12 gün idari izinli sayıldığına dikkat çeken Çakırözer, 'Ancak özel sektörde çalışan ve risk grubunda olanların ücretli izin hakkı yok. Özel sektörde çalışanların da izin hakkı hemen sağlanmalıdır' dedi.
İHMAL EDİLMEMELİ
Koronavirüsle mücadelede sadece tıbbi açıdan değil, sosyal açıdan da kapsamlı önlemler alınmasını zorunlu kılınması gerektiğine dikkat çeken Çakırözer, çalışmalarına ara verilen iş yerlerinde çalışan yurttaşların ücretli izne çıkarılması ve bu süreçte işsizlik sigortası fonundan yararlanma koşullarının kolaylaştırılmasını ve çalışanların haklarının korunmasını istedi. Çakırözer, 'Dün Sağlık Bakanının açıkladığı rakamlar doğrultusunda ülkemizde de maalesef vaka sayısı 18'e yükseldi. Virüsle mücadele kapsamında bir dizi tedbirler alındı ve alınmaya devam ediyor. Bu önlemler gerçekten çok önemli ancak koronavirüs salgını çalışma yaşamını da doğrudan etkiliyor. Üretim şehri Eskişehirimizde de hem işçi hem de işveren kesim için gerekli önlemlerin alınması çok önemli. Virüse karşı sağlık önlemlerinin tavizsiz biçimde alınması gerekirken, mücadelenin ekonomik boyutu asla ihmal edilmemeli' çağrısında bulundu.
İŞÇİLERİ DE DİNLEYİN
Çakırözer, koronavirüsle mücadele döneminde işsizlikte yaşanabilecek artışlara karşı ek önlemler alınması gerektiğini söyledi. Çakırözer, bu süreçte Ekonomik ve Sosyal konseyin bir an önce toplanması gerektiğini söyleyerek, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, işverenlere yaptığı görüşmelerin, işçi temsilcileriyle de yapılmasını istedi. Çakırözer, 'Sayın Bakan, TOBB, TİM, DEİK, TESK, TÜSİAD, MÜSİAD, başta olmak üzere birçok STK'dan ve sektör temsilcilerinden sürece ilişkin değerlendirmelerivle taleplerini aldıklarını kamuoyuyla paylaştı. Bu süreçte bu değerlendirmelerin yapılması çok önemli ancak sadece işveren kesimleri değil, işçi, emekçi temsilcileriyle de derhal bir araya gelinmeli ve talepler dinlenmelidir' dedi. HM
Editör: TE Bilisim