Yapılan açıklamada, 'Şeker fabrikasının Varlık Fonu'na devredilerek, pek çok başka kamusal varlığımız gibi, piyasaya ve emperyalist tekellere yönelik teminat haline getirilmiştir' denildi.

SOL Parti Eskişehir Örgütü tarafından şeker fabrikasının önünde basın açıklaması yapıldı. Hükümetin özelleştirme politikalarının eleştirildiği açıklamada, özelleştirmelerin ve piyasa düzeninin halka getirdiği yıkım ve sefaletin en ağır şekilde yaşandığı ifade edildi. Türk Şeker tarafından son bir ayda şekere yüzde 50'nin üzerinde zam yapıldığını söyleyen Umut Mavi, 'Önünde bir araya geldiğimiz Şeker Fabrikası da, emekçi halkımızın sırtında bir kara deliğe dönüşen Varlık Fonuna devredilerek, pek çok başka kamusal varlığımız gibi, piyasaya ve emperyalist tekellere yönelik teminat haline getirilmiştir. Cumhuriyetin kamusal girişimleri olan SEKA, Sümer Bank gibi Şeker Fabrikası da, sadece yurttaşlara ucuz ve nitelikli mal ve hizmet üretmekle kalmamış, aynı zamanda bulunduğu yerleşke içindeki çalışma yaşamını ve bölgedeki toplumsal yaşamı emekçiler lehine dönüştüren bir işlev görmüştür. Yani Şeker Fabrikası gibi kamusal varlıklar; sadece ucuz şeker, ucuz basma demek değil; aynı zamanda işyerinde kreş demektir, tiyatro temsillerine katılan işçiler demektir, geleceğe umutlu bakan emekçiler demektir' dedi.

YENİDEN KAMULAŞTIRILMALI

Umut Mavi, yoksulluğa ve özelleştirmelere karşı partisinin önerilerini şu şekilde sıraladı: 'Özelleştirilen tüm kuruluşlar yeniden kamulaştırılmalıdır. Kamu hizmetlerinin ticarileştirilmesi son bulmalıdır. Halkın sırtında kambur haline gelen zenginlere servet vergisi uygulanmalıdır. Katılımcı bütçe uygulanmalıdır. Planlı ekonomi ve yaygın kamu yatırımlarıyla işsizlik önlenmelidir.' MELTEM KARAKAŞ

Editör: TE Bilisim