Lozan Barış Antlaşmasının 99. yılı dolayısıyla sivil toplum kuruluşları tarafından Vilayet Meydanında bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunuldu.
Lozan Barış Antlaşması'nın 99. Yılında Atatürkçü Düşünce Deneği (ADD), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Eğitim İş tarafından Vilayet Meydanında çelenk sunma töreni düzenlendi. Törene CHP Milletvekili Utku Çakırözer de katıldı. Tören çelenk sunumu sonrası saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam etti.
ÇOK ÖNEMLİ AŞAMA
Törende konuşan ADD Şube Başkanı Cihan Taşar, Lozan'ın 99. yılını büyük bir coşku ve heyecanla kutladıklarını belirterek, 'Türkiye'nin bölge ve dünya barışındaki yeri ve rolü göz önüne alınırsa bu anlaşmanın değeri daha iyi anlaşılır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda çok önemli bir aşama olan Lozan Antlaşması 24 Temmuz 1923 yılında imzalanmıştır. Lozan Antlaşması teslimiyet niteliğindeki Mondros ve Sevr Antlaşmalarına karşı elde edile ve yüzyıllarca süren bir hesaplaşmanın sonucunda ulaşılan bir başarı belgesidir. Türkiye Cumhuriyeti'ni Atatürk çizgisinde geleceğe taşıyacağız. Lozan Antlaşması'nın 99. yılını gururla kutlarken büyük Atatürk ve İsmet İnönü'yü saygıyla anıyoruz' dedi.
SAHİP ÇIKACAĞIZ
ÇYDD Şube Başkanı Sevgi Akmen, 'Ata'mızın huzurunda büyük bir inançla haykırıyoruz. Bizler, Atatürk ilkelerine bağlı, laiklik ilkesini benimseyen çağdaş bireyler olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin aydınlık geleceği için Lozan'a her zamankinden çok sahip çıkmaya devam edeceğiz. Lozan Antlaşmasının 99. yıldönümünde başta büyük önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere antlaşmanın kahramanı İsmet İnönü'yü saygıyla, minnetle ve özlemle anıyoruz. Lozan, tam bağımsız Türkiye'dir. Lozan, Onurumuzdur' ifadelerine yer verdi.
DİK DURACAĞIZ
Eğitim İş Şube Sekreteri Yelda Eryılmaz da 'Lozan Barış Antlaşmasının, Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenliğini, ulusal bütünlüğü savunmadaki en güçlü mirasımız olmaya devam edecektir' diyerek, 'Türkiye, yeri geldiğinde tek bir yumruk haline gelip, Lozan'daki dik duruşun ruhunu hep muhafaza ettiğini gösterecektir. Eğitim-İş olarak başta Büyük Önderimiz Atatürk olmak üzere, Lozan görüşmelerini yürüten büyük devlet adamı İsmet İnönü ile emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarını saygıyla anıyoruz' şeklinde konuştu. HM
Editör: TE Bilisim