Şanlı, seçilecek olan bölgelerde ya da köylerde kalkınma ve iş imkanı yaratma düşüncesi ile farklı alanlarda eğitim verileceğini ve tamamen üretime yönelik olacağını söyledi.
Şanlı, Frigya kültürü içinde yer alan üzüm bağları ve buna bağlı olarak tüketilen şarapçılık gibi üretimin başta olmak üzere meyvecilik için eğitim verilmesi gerektiğini belirten Şanlı şöyle konuştu: ' Seçilen noktalarda üzüm ve meyve bahçelerinin kurulup üretime geçilmesi, elde edilen meyvelerin bir başka noktada yan ürün olarak değerlendirilmeli. Yani köyün birinde üretilen üzümlerin, bir başka köyde şarap, pekmez, pestil gibi alanlarda başka iş imkanlarına dönüşüp, köyler arasında rekabet yerine dayanışmanın getirilmesi. Verilecek eğitim sonucu ve bölgenin florası da göz önünde bulundurularak, yine seçilmiş olan bir köyde, öncelikle arıcılığın yapılması ve ikinci planda koyun, keçi ve büyükbaş hayvancılık ve bunlara bağlı ürünlerin ekonomiye katılmasını sağlamak.' Bölgede Frigya kültürünün canlandırılması ve yeni iş imkanlarının çıkarılmasına bağlı olarak yapılacakları sıralayan Şanlı şöyle devam etti:
' Frigya evlerinin yapılması, pansiyon, kafeterya, atölye, şaraphane gibi üretim ve ekonomik amaçlar için kullanılması. Frigya kültürü içinde yer alan küçük hediyelik amaçlı heykel modellerinin yapılması, verilecek eğitimle beraber kalıp alma ve çoğaltma tekniklerini öğretilip satışa sunulması için bir heykel atölyesinin kurulması. Bir sanat köyünün kurulması. Frigya belgesel filmini yapılıp, Avrupa ülkelerindeki televizyonlara satılması. Her yıl uluslararası bağbozumu festivalinin yapılması.' (Esra Yücel)

Editör: TE Bilisim