KIZIM EĞİTİMİNİ YARIDA BIRAKTI
Covid-19 sebebiyle bir süredir dükkanları kapalı olan ve paket servisiyle hizmet veren esnaf Ahmet Temel, para kazanamdıkları için eleman alamadıklarını, bu sebeple de kızının eğitimine ara verdiğini ve dükkanda kendisine yardım ettiğini söyledi.

Covid-19 sebebiyle bir süredir paket servis ve gel-al hizmeti veren lokanta ve kafe sahipleri, artık dayanacak güçlerinin kalmadığını kaydetti. 1 Mart'ta dükkanlarını açmak istediklerini belirten lokanta ve kafe esnafı, açılma umuduyla dükkanlarında hazırlıklarına başladı. 1 Mart'ta açılmazlarsa dükkanın anahtarını Vali'ye vereceğini söyleyen lokanta esnafı, kirasını ödeyemediklerini evini, arabasını satılığa çıkardığını da ifade etti.


BİR AN ÖNCE AÇILSIN

Çok zor günler geçirdiklerini söyleyen esnaf Ferdi Yapıcı, '1 Mart'ta açılmasını gerçekten çok istiyoruz. Esnaf olarak çok zor günler geçirdik bu şekilde. Gerçekten garson arkadaşlarımız, iş yeri sahiplerimiz çok sıkıntı yaşadı. Dört aydır dükkanımız kapalı. İnşallah bütün esnaflar için iyi bir açılış olur. Hazırlanıyoruz. Herkes açılacak diye bekliyor. Bir an önce açılmasını bekliyoruz' dedi.

KREDİ KARTLARI DOLDU

Ekonomik ve psikolojik olarak etkilendiklerini anlatan Mehmet Cesur, 'Aylardır hatta korona başladı başlayalı en çok etkilenen lokanta sektörü. İnşallah 1 Mart'ta açılacak. Çok ümitliyiz, sevinçliyiz bu konuda. Yetkilere bu kararı aldıkları için teşekkür ederiz. İnşallah açılır da biz de bir nefes alırız. Aksi takdirde ekonomik olarak hatta psikolojik olarak çok daha fazla etkileneceğiz. Kira, elektrik, su hep borçlanarak ödedik. Kredi kartları doldu. Aldığımız kredileri ödeyemiyoruz. Dükkanlarımızın HES koduyla açılmasını istiyoruz' diye konuştu.


ANAHTARI VALİ'YE VERECEĞİM

1 Mart'ta açılmazsa dükanın anahtarını Vali'ye vereceğini söyleyen Murat Erken, '1 Mart'ta açılmasını istiyoruz dükkanlarımızın. Eğer açılmazsa dükkanın kilidini Vali Bey'in önüne vereceğim. Elemanların sigortalarını yatıramıyoruz, kirayı, elektriği ödeyemiyoruz. Çok mağduruz. 1 Mart'ta açılmazsa dükkanın anahtarını vereceğim. Buraya kadar geldi artık. Süreç çok kötü geçti. Elemanların paralarını zor veriyorum. Ayakta durmaya çalışıyorum ama çok zor. Arabamızı, evimizi satılığa çıkardık. Biz de HES Kodu ile dükkanlarımızı açalım' şeklinde konuştu.


KIZIM EĞİTİMİNE ARA VERDİ

Para kazanamadıkları için eleman alamadıklarını, kızının eğitimine ara verip kendisine dükkanda yardım ettiğini söyleyen Ahmet Temel, 'Süreç çok zor geçiyor. Kazanamıyoruz. Ne gelen var ne giden. En azından HES Koduyla girilse bazı yerlere. AVM'ler açık. Fakat lokantalar kapalı. Pakert servis bizi kurtarmadı. Elektriği karşılayamıyoruz. Ayın 19'unda elektrik ödeyecektim. 20'sinde ihbarname geldi hafta sonu. Eskişehir öğrenci yeri. Öğrenciler gelmediği sürece ekonomi düzelmez Eskişehir'de. Bu virüsü biz yaymıyoruz. Anahtarı vereceğim artık. Kızım benim üniversitede okuyor. Eşim, ben kızım çalışıyoruz burada. Kızım bana katkı sunmak için üniversite eğitimini yarıda bıraktı. Paketi, servisi hepsini kendimiz yapıyoruz. Bu süreçte eleman alamıyoruz çünkü. Kızım eğitimine ara verdi sırf bize yardımcı olabilmek için' ifadelerini kullandı.
BURASI EKMEK TEKNEMİZ
Ahmet Temel'in kızı Çağla Temel ise, 'Ben online eğitime katılamıyorum. Çünkü dükkanda bulunmak zorundayım. Tezgaha birini alamıyoruz. Derse girsem iş aksayacak. Burası ekmek teknemiz olduğu için ben de erteliyorum. Alışveriş merkezleri açık ama bizim dükkanlarımız kapalı. Bu şekilde nereye kadar gidecek bilmiyorum' dedi.

BİZDEN Mİ HASTALIK BULAŞIYOR?

'Bizden mi hastalık bulaşıyor? Sesimizi duysunlar' diyen Nurgül Aydoğdu, 'Çok zor ve yıpratıcı. Paket de olsa işlerimiz olmuyor. 1 Mart'ta açılmayı bekliyoruz. İnşallah cumhurbaşkanımız açar biz de rahat ederiz. Bahar Bey çok uğraşıyor. Çok zorlu bir sürecin içindeyiz. Bütün esnaf olarak herkes sıkıntıda. Artık bıçak kemiğe dayandı. Dayanacak gücümüz kalmadı. Bize geldi mi kapalı ama AVM'ler açık. Bizden mi hastalık bulaşıyor? Sesimizi duysunlar' diye konuştu.


ESNAF HAZIRLIKLARINA BAŞLADI

Esnafın hazırlıklara başladığını söyleyen Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen ise, 'Tekrar personelini geri çağırdı. Hazırlıklarını yaptı. Biz artık bir an evvel açılmak istiyoruz. Çok yorulduk. Bu işin günah keçisi olmaktan artık çıkmak istiyoruz. Çünkü virüsün kaynağı biz değiliz. Aylardır zaten kapalıyız. Virüsün kaynağı eğer biz isek bu virüs neden düşmüyor? Vaka sayısı neden düşmüyor? Lokantalar kapalı. Düşmediğine göre bizle ilgili değil' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA



Editör: TE Bilisim