Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan bir fabrikada TÜRK İŞ'e bağlı Türk Metal Sendikası'nda örgütlenen işçiler, toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamayınca greve çıkma kararı aldı. İş yeri önüne 'Bu iş yerinde grev var' pankartı asan işçiler, anlaşma sağlanana dek mücadele edeceklerini duyurdu.
Grev Kararı Aldılar
Grev kararından birkaç saat sonra ise işverenin Türk Metal Sendikası'nın şartlarını kabul ettiği haberi geldi ve toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlandı. Konuyla ilgili açıklama yapan TÜRK İŞ Eskişehir İl Temsilcisi ve Türk Metal Şube Başkanı Orhan Demir, 'Toplu iş sözleşmesi beş aydır devam ediyordu. Yaklaşık 15 görüşme yaptık. Birçok madde üzerinde uzlaştık ama ücret maddeleri üzerinde aramızda çok ufak bir fark kalmıştı. Onda anlaşamadık. Bugün itibariyle de son günümüzdü greve çıkmak için. Ondan dolayı da mecburiyetten greve çıkmak zorunda kaldık' dedi.
Yüzde 30 Maaş Zammı
68 işçinin toplu iş sözleşmesinden yararlanacağını ifade eden Demir, 'Şu anda işverenle telefonda görüştük. Kendisi İstanbul'da. Onlar da sağduyulu yaklaştılar. Hakkımızı vermeyi kabul ettiler. Arkadaşlarımızın 1 Ocak'tan itibaren geçtiğimiz 31 Aralık'taki ücretlerine yüzde 30 civarında zam aldık. Eskiden ikramiyeleri yoktu. Şimdi ikramiyeleri var. Bayram paraları, yakacak paraları, ölümlerde, cenazelerde yakınları öldüğünde cenaze destek yardımları var. İkinci yıldan itibaren de eğitim yardımları çocuklarımızın eğitim yardımları yani aklınıza gelebilecek her türlü sosyal haklarımıza sahip olduk. Bu bir adımdı İlk defa toplu iş sözleşmesi imzaladığımız bir iş yeri oldu burası. Bütün emekçiler adına hayırlı uğurlu olsun diyorum. 68 tane çalışan var bu fabrikada ama büyüyecek bir iş yerimiz. İnşallah önümüzdeki günlerde daha da büyüyerek hem Eskişehir istihdamına hem Türkiye ekonomisine daha faydalı bir iş yeri olacağını düşünüyoruz' diye konuştu. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim