Şanlıurfa'dan Eskişehir'e mevsimlik çalışmak için gelen tarım işçilerinin çocukları tabletleri olmasına rağmen aylardır EBA'ya erişemiyor. Urfa'dan Eskişehir'in Seyitgazi ilçesi Aksaklı Mahallesi'ne gelen mevsimlik tarım işçileri defalarca dilekçe vermelerine rağmen taleplerinin karşılanmamasına isyan etti. Çocukların aileleri devlete çağrıda bulunurken, Aksaklı'da mevsimlik tarım işçilerini kaldıkları çadırlarda ziyaret eden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer yaşanan mağduriyeti Meclis gündemine taşıdı.

40 ÇOCUK AYLARDIR DESLERE GİREMİYOR
İki ay önce Urfa'dan Eskişehir'e gelen tarım işçileri Milli Eğitim Bakanlığı'nın Urfa'da çocuklarına tablet dağıttığını söylerken, Eskişehir'de kaldıkları çadırlarda elektrik olmadığı için çocuklarının EBA'ya katılamadıklarını aktardı. Tarım işçisi Yusuf Beşdağ, 'Her yıl Urfa'dan buraya çalışmak için çocuklarımızla birlikte geliyoruz. Milli Eğitim tarafından çocuklarımıza Urfa'da tablet dağıtıldı. Ama Kaymakamlıktan, Valilikten defalarca talepte bulunmamıza, dilekçelerimizi vermemize rağmen bizlere elektrik verilmedi. Bize kendi imkanlarınızla elektriğinizi bağlatın diyorlar. 40'a yakın çocuğumuz elektrik olmadığı için verilen tabletlerden derslerine giremiyor. Her gün öğretmenler arıyor. Çocuklar derslerine girsin diye. Dilekçe verdik, hala hiçbir sonuç yok' dedi.

HASTALAR TEDAVİ OLAMIYOR, BUZDOLABI SÜSE DÖNDÜ
Beşdağ, tarım işçilerinin arasında solunum sıkıntı yaşayanların da olduğunu aktararak, elektrik olmadığı için tedavide ihtiyaç duyulan cihazların da kullanılamadığını aktardı. Tarım işçisi kadınlar ise, elektrik olmadığı için yanlarında getirdikleri buzdolabı, çamaşır makinası gibi beyaz eşyalarını da kullanamadıklarını ve gündelik ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını söyledi. Kadınlar, 'Buzdolabımızı, çamaşır makinamızı getirdik ama elektrik olmadığı için kullanamıyoruz. Beyaz eşyalar süs eşyasına döndü' dedi. Urfa'dan Eskişehir'e gelen öğrenciler Fatma Çakar, Zehra Çakar ve Elif Altundüğme, 'Bizlere Urfa'da tablet dağıtıldı ama burada elektrik yok. Elektrik olmadığı için dağıtılan tabletler burada çalışmıyor. Derslerimize giremiyoruz' dedi.

MECLİS'TEN ÇAĞRI: İHTİYAÇLAR KARŞILANSIN
Seyitgazi İlçesine bağlı Aksaklı köyünde tarım işçilerini kaldıkları çadırlarda ziyaret eden CHP'li Utku Çakırözer, yaşanan mağduriyeti Meclis gündemine taşıdı. Yaşanan mağduriyetin bir an önce giderilmesi çağrısında bulunan Çakırözer, şöyle konuştu: 'Eskişehir'imizde alın teri döken Urfalı geçici tarım işçileri Seyitgazi ilçemizin Aksaklı köyü civarındaki tarlalarda çalışıyorlar. Yaklaşık 20 hane. 40 çocukları var, büyükler tarladayken onlar çadırlarda bekliyor. Bir aydan fazla süredir elektrikleri bağlanmamış. Urfa'da Millî Eğitim bu evlatlarımıza tablet dağıtmış ama elektrik olmadığı için çocuklar EBA'ya bağlanamıyor. Şanlıurfa'dan öğretmenleri arayıp 'Neden derslere katılmıyorsunuz?' diye soruyormuş. Bu geçici işçilerimiz Seyitgazi Kaymakamına, Eskişehir Valisine defalarca dilekçe vermişler; hiçbir sonuç alamadıkları gibi 'Kendi imkanınızla elektrik çekin.' yanıtı verilmiş. Böyle bir tavır kabul edilemez, sofradaki temel gıdamız olan ekmeğimizin buğdayını üreten bu kardeşlerimize yönelik bu muamele kabul edilemez. Eskişehir Valiliği, Enerji Bakanlığı mutlaka hem Aksaklı'da hem de Türkiye'nin dört bir yanında on binlerce tarım işçimizin benzer ihtiyaçlarını bir an önce karşılamalıdır' dedi.
Editör: TE Bilisim