CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu seçim çalışmaları kapsamında Eskişehir'e geldi. Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Eskişehir Ticaret Borsası (ETB) ve Eskişehir Ticaret Odası (ESO)'nı ziyaret eden CHP Lideri, iş adamları ve esnafın taleplerini dinledi. Kılıçdaroğlu'nun ziyaretlerinde CHP Milletvekilleri Gaye Usluer, Utku Çakırözer, Cemal Okan Yüksel, CHP'nin 27. Dönem Milletvekili Adayları, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve partililer tam kadro bulundu. İlk olarak Eskişehir Sanayi Odası'nı ziyaret eden Kılıçdaroğlu'nu ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş kapıda karşıladı.

ANADOLU BOŞALDI
ESO'daki toplantının ilk bölümü basına kapalı gerçekleşirken; sanayicilerin taleplerini alan Kılıçdaroğlu, sanayicilerden 24 Haziran'da sandığa düşünerek gitmesini istedi. Eskişehir'in neden teşvik bölgesi olmadığına dair soruyu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, 'Eskişehir kendi imkanlarıyla büyüyen sanayisini büyüten ender kentlerimizden biridir. Buranın bilgi teknolojileri merkezi olması lazım. Nano teknoloji alanında gelişmesi lazım. Anadolu'nun içi boşaldı. Kayseri, Eskişehir, Gaziantep boşalmamak için direniyor. Hatay zaten bitti. Oysa bu güzel coğrafyada nano teknolojiyi de geliştiririz' dedi.

BÖLÜNEREK YAPILMAZ
Sanayicilerin ara eleman ihtiyaçları hakkında da konuşan Kılıçdaroğlu, 'Eskişehir katma değer üreten bir kent olmak zorundadır. Üniversitesi var. Bölünerek 3 üniversitesi oldu. Bölünerek yapılması en büyük talihsizliktir. Bölünerek yapılmaz. Yeni kurmanız gerekiyordu. Biz sizin ara eleman ihtiyacınız için teknoloji liseleri kuracağız. Bunu da ilk kez biz seslendiriyoruz. En az 6 yıl okuyacaklar OSB'de olacak. 3'üncü sınıfta hangi bölümdeyse gidecek o işle ilgili staj yapacak. Okul yatılı olacak aileye yük olmayacak. OSB'lerde yönetim MEB ile yönetim müşterek olacak. Müfredatı MEB belirleyecek ama ihtiyaçları ve okul donanımını OSB'de sağlayacak' diye konuştu.

TARIM POLİTİKALARI ÜRETMELİYİZ
ESO ziyaretinin ardından Eskişehir Ticaret Borsası'na geçen Kılıçdaroğlu burada ETB Başkanı Ömer Zeydan ve Meclis Üyeleri ile bir araya geldi. Seçim gündeminin bir an önce kapanması ve normalleşme sürecine girilmesi gerektiğini vurgulayan Zeydan, 'Son 10 yılda tarım ürünlerinin fiyatları arttı. Bunda köyden kente göçün artmış olmasının da etkisi büyük. Türkiye tarımı ihmal etmemeli. Türkiye ekilebilir alan konusunda dünyada yedinci sırada. Köylerde genç nüfus ve üretim kalmadı. Tarımda söz sahibi olabilmek için uluslararası anlamda tarım politikaları üretmeliyiz. Tarımsal ürünlerin işlenmesine ağırlık verilmeli' şeklinde konuştu.



YÖNETMELİK DEĞİŞTİRİLİYOR
Çiftçinin ayakta durmakta zorlandığını belirten Kılıçdaroğlu da, 'Kalkınma istiyorsak tarımsal üretimi artırmalıyız. Cumhuriyeti kuranlar bunu başarmış. Çiftçi mi dedi Alpu Ovası'na termik santral yapın, şeker fabrikalarını satın diye. İki Trakya büyüklüğünde alan ekilmiyor Türkiye'de. Çiftçi kazanamadığı için ekmiyor. Ama çiftçi kazanmalı. Batı Türkiye üzerinde oyun oynuyor ve Türkiye'yi tarımdan uzaklaştırmaya çalışıyor. Bakın Türkiye'nin en verimli arazisi Tarım Bakanlığı tarafından yok edilmeye çalışıyor. Alpu Ovası'na termik santral yapılabilmesi için yönetmelik değiştiriliyor' ifadelerini kullandı.

GÜLER TALEPLERİ ANLATTI
Kılıçdaroğlu daha sonra Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler ve ETO meclisiyle biraraya geldi. Eskişehir'de üretilmesi beklenen Türkiye'nin ilk milli yüksek hızlı treni projesinde TÜLOMSAŞ'ın, devre dışı bırakılmasına tepki gösteren Güler; 'Daha önceki planlarda TÜLOMŞAŞ tarafından 2019 yılı itibarı ile milli hızlı tren projemizi raylara indirmenin plan ve programı vardı. TÜLOMŞAS ortalama 100 yıldan beri bir sanayi alt yapısına sahiptir. İlk buharlı lokomotifini yapan kent ile yerli arabayı yapan kentiz. Son yapılan hızlı tren ihalesinde TÜLOMSAŞ'ın devre dışı kalması bizleri çok rahatsız etmiştir. Raylı sistemlerin merkezi Eskişehir'dir, Eskişehir her türlü alt yapı ve donanıma sahiptir' dedi.

GÜNEY ÇEVRE YOLU HAYATA GEÇİRİLSİN
Yıllardır konuşulan, ancak yapımına bir türlü başlanılamayan Güney Çevre Yolu projesini de dile getiren Güler, 'Şu an kullanılan çevre yolu kullanılamaz hale gelmiştir. Şehir içinde kalmıştır. Güney Çevre Yolu'nun hayata geçirilmesinin bizler için büyük önemi vardır' ifadelerini kullandı.

YURT İÇİ UÇUŞLARA AÇILSIN
Hasan Polatkan Havaalanı'nın bir an önce yurt içi uçuşlara açılmasını isteyen Güler, 'Hasan Polatkan Havaalanı'nın hızlı bir şekilde yurt iç uçuşlara açılmasının kentimize büyük katkı sunacağını düşünüyoruz' diye konuştu.



TEŞVİKTE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ
Güler, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: 'Teşvik noktasında hep sıralamanın altında kaldık. Eskişehir hep üvey evlat muamelesi gördü, bunu hak etmiyor. Kırsaldan kente göç söz konu. Kırsal kesiminde desteklenmesi bizim için çok önemli. Eskişehir yüksek teknoloji üretmeyi becerebilen bir kent. İnavosyan ve AR-GE noktasında ihtisas alanlarına ihtiyacımız var.'

DÜNYA TARIM ALANLARINI KORUR
ETO'da da termik santral konusuna değinen Kılıçdaroğlu, 'Eskişehir Türkiye'nin en güzel kentlerinden biri. Eskişehir'i turizm açısından Bursa'yı geride bırakarak çok öne çıkaran bir belediye başkanımız var. Hepimizin gurur duyduğu bir belediye başkanımız var. Eskişehir bozkırda bir çölken, çölde bir vahaya dönüştürdü. Eskişehir sanayi kenti, turizm kenti, üniversite kenti. Bu kadar çok özelliği olan bir kent Türkiye'de çok azdır. Bu kadar çok özelliği olan kent yakınıyorsa diğerlerini siz düşünün. En verimli ova Alpu Ovası. Tarım Bakanı diyor ki, burada tarım yaptırmayacağım. Ne olacak? Kömürlü termik santral kurulacak. Bütün dünya tarım alanlarını korur. Bizde de kanun var. Fakat siz Tarım Bakanı olarak yönetmeliği değiştirip tarım alanı olmaktan çıkartıyorsunuz. Sanayi Bakanı bunu yapsa anlarsınız ama Tarım Bakanı yapıyor. Ve hala koltuğunda oturuyor. Milli sanayinin merkezi Eskişehir'dir. İlk otomobili, ilk lokomotifi burada yapıyorsanız, Eskişehir için sanayiyi daha çok teşvik etmeliyiz. Çipler burada üretilmeli. Üniversiteler bilgi üretmeli' ifadelerini kullandı.



HUZUR İSTİYORUZ
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Anemon Otel'de düzenlenen iftar yemeğinde şehit aileleri, muhtarlar ve Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri ile bir araya geldi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Anemon Otel'de düzenlenen iftar programına katıldı. Kılıçdaroğlu ilk olarak dünya genelinde Türkiye'yi başarıyla temsil eden sporculara hediyelerini taktim etti. Ardından kısa bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, 'Memleketimize huzur istiyoruz. Memleketimizde artık ayrılık gayrılık olsun istemiyoruz. Fakirlik, işsizlik olsun istemiyoruz. Bakın denizlerimiz var, masmavi gökyüzümüz var, sabırlı, duygulu insanlarımız var. Bu güzel ülkede hepimiz kardeşçe yaşayacağız' diye konuştu. MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim