Yapı, İnşaat Malzemeleri, Tesisat, Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz ve Teknolojileri Fuarı açıldı. Açılışa Vali Özdemir Çakacak, TÜYAP Müdür Yardımcısı Server Seçer, Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli, Mimarlar Odası Şube Başkanı Serdar Çavdar, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve birçok vatandaş katıldı.
ÇOK DİNAMİK
Fuar merkezinin çok dinamik olduğuna dikkat çeken Vali Çakacak, 'Eskişehir'de hizmete giren bu fuar kongre merkezi yeni olmasına rağmen çok dinamik. Bundan çok memnuniyet duyuyoruz. Bu fuarın sadece ulusal değil uluslararası fuarlara ev sahipliği yapacağına inanıyorum. Üreticileri, satıcıları bir araya getiren yeniliklerin takip edilebildiği güzel etkinlikler. İnşaat sektörü sadece bina yapımı onarımı değil. Birçok sektörle iç içe olan sektör. Bu sektörlerin genel ekonomideki payına baktığınızda lokomotif olarak duruyor. Eskişehir belki de her ay bir fuar yapacak' diye konuştu.
KATMA DEĞER SAĞLAYACAK
TÜYAP Genel Müdür Yardımcısı Seçer, 'Eskişehir'de ilk defa profesyonel anlamda yapılan inşaat teknolojileri fuarıdır. Yurtdışından gelen heyetlerimizle de yapılacak görüşmelerle inanıyorum ki şehrimize katma değer sağlayacaktır. Bu fuara Ankara'dan, İzmir'den gelip stant açan firmalarımız var. Bu da fuarlarımızın ulusal düzeye geldiğini gösteriyor. Bu fuara Bursa'dan, Afyon'dan, Kütahya'dan, Bilecik'ten, Isparta'dan ve birçok ilden mimar ve mühendis heyetlerimiz gelecektir. Rezervasyonlarımızı yaptık. Dört gün boyunca bu alanda panel ve konferanslar düzenlenecek. Sektöre katkılarımız olacak. 70 katılımcımız var. Fuarımız dolu. 10 Aralık'ta da kitap fuarımız gerçekleşecek. Oraya da herkesi bekliyoruz' diye konuştu.
MEDENİ BİR FUAR
Fuarın Eskişehir'e yakışan medeni bir fuar olduğunu belirten EOSB Başkanı Küpeli, 'Bu fuarlara önceden İstanbul'a giderdik. İlk defa Eskişehir'in sınırlarını aşan bir inşaat fuarına ulaşmış olduk. Başka yerlerde yapılan fuarlara gitmek zorunda kalırdık ama bu kez fuar ayağımıza kadar geldi. Şehrimizin deprem fay hattında olduğu bilinciyle bu fuarın Eskişehir'de düzenlenmiş olması ayrı bir önem arz ediyor. Bütün kurumları bir araya getirmesi açısından da önemli. Bizler üretiyoruz ve ülkemizin kalkınması için buradayız. Ticaret Odamıza, TÜYAP'a çok teşekkür ederim. Bize yakışan medeni bir fuar oluşturuldu' şeklinde konuştu.
DESTEKLİYORUM
Firmalara bol kazançlar dileyen ESO Başkanı Kesikbaş, 'Ben bu fuarlara ilk günden itibaren heyecanla destek verenlerden biriyim. 2020 Mart ayında endüstri fuarı var. Bununla ilgili çalışmalara başladık. Onun da çok başarılı olacağına inanıyorum. Eskişehir sanayisinin güçlenmesi adına herkesten destek bekliyorum. 19 üyemiz var burada' ifadelerini kullandı.
LOKOMOTİF SEKTÖR
ETO Başkanı Güler, 'Yerel faktörlerle birlikte profesyonel katılımcıların olduğunu gördüm fuarda. Her deneyim bizim için yeni heyecan. Bu işlerin Eskişehir ekonomisine sağlayacağı katma değer çok önemli. Asıl amacımız fuarlarımıza uluslararası katılımcıları da getirmek. İnşaat sektörü son 15 ayda durgun bir dönemde. Burada üretenlerle alıcıları bir araya getireceğimiz önemli etkinlikler var. İnşaat sektörü lokomotif sektör' dedi.
PİYASA CANLANACAK
Fuar organizasyonunu başarılı bulduğunu söyleyen Odunpazarı Belediye Başkanı Kurt, 'İyi bir organizasyon. Eskişehirlileri de ciddi anlamda işin içine katmışlar. Umarım ticari açıdan da yararlı olur. Çünkü ciddi anlamda bir ekonomik kriz var. Bu ortamda piyasaya belki bir canlılık gelir. Ve bu canlılık kalıcı olur' şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından fuarın açılış gerçekleştirildi. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim