20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle Eskişehir'e gelen CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Sazova Parkı'nda yapılan basın açıklamasına katıldı.

ÇOCUKLAR KATLANIYOR

Ardından ES TV'ye özel açıklamalarda bulunan Karaca, pandemi döneminde uzaktan eğitime erişemeyen çocuklar olduğuna dikkat çekerek, 'Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin çocukların eşit haklara katılımını ya da hak sahibi olmasını düzenleyen temel bir ilkesi de vardır. Çocuk haklarının en temel ilkesi olarak eğitim hakkından bahsetmek önemli. Tabi bugün pandemi koşullarında çocukların okula gidememesi ya da okulların kapalı olması sağlık koşulları nedeniyle aslında çok da onaylamasak da sağlık dedik biz de bu işe ve tamam dedik. Ama interneti olmayan, tableti, bilgisayarı olmayan hatta televizyonu olmayan birçok çocuğumuz ülkemizde var, çocuğumuzun yaşadığı yerleşim yeri var. İktidar bu kararı alırken bu çocuklarımızın eğitim hakkı için de bir tedbir almak ve eğitim hakkının gereklerini de yerine getirmek gibi bir zorunluluğu var. Ancak maalesef bizde tek adam kararı alıyor, maalesef sonuçlarına çocuklarımız katlanıyor. CHP olarak, CHP belediyelerimiz olarak bizlere ulaşan, EBA'ya erişemeyen çocuklarımızın en azından tablet konusunda yardımlarına ve desteklerine devam ediyorlar' diye konuştu.

KADIN BAKANLIĞI KURULMALI

Pandemi döneminde ev içinde çocuğa ve kadına yönelik şiddetin de arttığını bir an önce kadın sığınma evlerinin sayısının artırılması gerektiğini ifade eden Karaca, 'Pandeminin en az bir yıl daha süreceği söyleniyor. Bizler de pandemi döneminde kadına karşı şiddetin ve çocuklara karşı şiddetin hem şiddetin hem istismarın arttığına ilişkin verileri ve tespitleri kamuoyu ile paylaştık. Öncelikle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bu konuda yapılması gerekenleri de ifade ettik. Ancak öncelikle bir Kadın Bakanlığı kurulmalı. Ardından Çocuk ve Gençlik Bakanlığı kurulmalı. Çalışma Bakanlığı bunlardan ayrı olmalı. Çünkü hak ihlallerinin en fazla yaşandığı kesimler bu kesimler. Neler yapılmalı? Öncelikle ALO 183 hattının daha işlevsel ve her kadının erişebileceği bir konuma getirilmeli. Yasalarımızda 100 bin ve üzeri nüfusa kadın sığınma evleri bahsediliyor. Artık bunun 100 değil 10 bine indirilmesi gerek diye düşünüyoruz ve CHP olarak belediyelerimize bu konuda gereken çalışmaları yürütmeleri için talimatlarımızı gönderdik' şeklinde konuştu.

ZORUNLU EĞİTİM 12 YIL OLMALI

Türkiye'de 720 bin çocuk işçinin olduğunu söyleyen Karaca, 'Ekonomik buhranın bu kadar derin hissedildiği bir ortamda tabi ki maalesef aileler çocuklarını bile çalıştıracak duruma getirildi. 18 yaşından küçük olan her birey çocuktur Sözleşme gereğince. Biz de böyle kabul etmeliyiz. 4+4+4 eğitim sisteminin çocuk işçiliğini artıracağını ve çocukları eğitim hayatından koparacağına dair çok ciddi uyarılarda bulunmuş ve bu kanuna karşı bir duruş sergileyip Anayasa Mahkemesi'ne de götürmüştük CHP olarak. Eğitimin 8 değil en az 12 yıl zorunlu hale getirilmesi gerekiyor. Bu eğitim hakkına erişemeyecek çocuklarımızın da devletin koruma ve gözetimi altında kesintisiz hayata geçirilmesi gerekiyor. Çocuk işçileri ancak bu şekilde engelleyebiliriz' dedi.

ÖRNEK ALSINLAR

Tüm yerel yönetimlerin Eskişehir'i örnek alması gerektiğini belirten Karaca, 'Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin çocuk haklarıyla ilgili yaptıklarını gördükten sonra Türkiye'nin her ili Eskişehir olsun diyebilirim. Sazova Parkı'nın Eskişehir'de yapılması bu sebeple çok önemli. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi imzalanmış. Ama imzalamakla kalmamış, Meclis'ten geçirmekle de kalmamış uygulamaya da geçirmiş. Bizdeki en büyük sorun, birçok insan hakları temelli sözleşmeye imza atıyoruz ama sorun sözleşmenin uygulanmaması. Tıpkı İstanbul Sözleşmesi gibi, tıpkı Lanzarote Sözleşmesi'nde olduğu gibi. Eskişehir'i seçmemizin sebebi bu sözleşmelerin tamamının uygulandığı bir kent Eskişehir. Yine bu sözleşme gereğince, Sazova Parkı'nın çocukların katılımıyla, çocukların düşünceleriyle, talepleriyle, katkısıyla birlikte karar alınarak oluşturulmuş bir park ki sözleşmenin katılım ilkesine de ciddi yakışan bir Park. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'ne çok uygun bir kent Eskişehir. Bütün belediye başkanları, bütün yerel yöneticiler, belde, büyükşehir belediye başkanları kentinizi Eskişehir gibi yapın' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA

Editör: TE Bilisim