CHP Milletvekili Utku Çakırözer, ES TV'de yayınlanan Vaziyet programının konuğu oldu. ESGROUP Koordinatörü Ali Baş ve Anadolu Gazetesi Köşe Yazarı Arif Anbar'ın sorularını yanıtlayan Çakırözer, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

PROGRAMDA YOK
Seyitgazi-Kırka-Afyon yolunun Eskişehir'in en fazla kaza yaşanan yolu olduğunu vurgulayan Çakırözer, 'Tek gidiş geliş ve çok virajlı. Tüm kazaların yılda yüzde 17'si bu yolda oluyor. Son beş yılda 500 civarında kaza oldu. Haftada bir ya da iki kaza oluyor. Bizim şehrimizden bakan ve milletvekillerimiz oldu ama maalesef bu yolun yapılması için yeterli enerji harcanmış gözükmüyor. Eskişehir'in yatırım programında burası yer almıyor bile. Mevzu Eskişehir olunca yapılmıyor. Bunun takipçisiyiz. Alpu yolu da yıllardır söyleniyor. Alpu programda var. Toplam bedeli 25 milyon liraya bitecek diyor. 2016 yılı için 6 bin lira, 2017 yılı için de 2 bin lira konmuş. 2 bin lirayla, 6 bin lirayla siz hangi yolu bitireceksiniz? Bu vatandaşla dalga geçmek ve Eskişehir'e de sahip çıkmamak demek. Adalet ve Kalkınma Partili mevkidaşlarımız var. Onların da vicdanına bırakıyorum. Bu yoldaki kaza rakamları gittikçe büyüyor' dedi. Valiliğin, Kara Yolları Bölge Müdürlüğü'nün ve milletvekillerinin bu konunun takipçisi olması gerektiğini vurgulayan Çakırözer, 'Ben buradan çağrıda bulunuyorum. Adalet ve Kalkınma Partisi'ne oy vermiş değerli hemşerilerimizin de bu konuda bize yardımcı olması… Siyaset kurumuna, devleti yönetenlere Eskişehir'i hatırlatmalarında fayda var diye düşünüyorum. Bu yolun yapılması lazım' ifadelerini kullandı.

ÖZVERİLİ İŞ BİRLİĞİ
Yerel seçimlerde CHP ve İYİ Parti arasındaki ittifak konusuna değinen Çakırözer, 'İşin özü şu; Türkiye'yi yerel seçimde de belediyeleri daha iyi hizmet, insanların beklediği, onları karşılayacak yönetimlere kavuşturmak. Şehirlerde insanları daha iyi hizmet alır hale getirmek. İnsani gelişmiş düzeyi en yüksek belediyeler sıralandı. Fark ettiyseniz ilk 10, ilk 20'deki belediyelerin hangi partiden olduğunu… Cumhuriyet Halk Partili isimlerin yönettiği belediyelerde halkın daha mutlu, gelişmişlik düzeyinin daha fazla… Eskişehir'in iki metropol belediyesi en üst sıralarda. Biz bu iyilik halini, halkın mutlu olma halini tüm Türkiye'ye yaymak istiyoruz. Bunu nasıl yapacağız? AKP'nin elindeki belediyeleri alacağız. İşin özü kötü yönetilen belediyeleri AKP'den almak ve iyi yönetilir hale gelmesini sağlamak. Bunu nasıl yapacağız? Genel seçimde ittifak yaptık oylarımızı arttırma yönünde. Şimdi de benzer bir şekilde ittifak yapıyoruz. O yüzden ittifak mantığı bence doğru. Belediyelerin Cumhuriyet Halk Partisi'nde olduğu yerlerde bizim adaylarımız, ama belediyelerin Adalet ve Kalkınma Partisi ya da MHP'de olduğu yerlerde de hangi parti güçlüyse, İYİ Parti ya da Cumhuriyet Halk Partisi onların adaylarının çıkması ve bunun birlikte desteklenmesi. Hem bizde olan yerlerde olanların, hem de olmayanların adayların birlikte desteklenmesi. Bence mantığı çok basit. Özü çok sade. 31 Mart günü bunun işleyeceğini düşündüğüm bir model. Burada iki genel başkan, Kılıçdaroğlu ve Akşener özveriyle, her ikisi de kendilerinin alabileceği yerleri ya da bunu sizle daha iyi alırız diyerek özverili bir iş birliğini tepede başlattılar. Bu aşağı doğru sirayet etti. O yüzden ben hem Türkiye'de hem de Eskişehir'de çok iyi işleyeceğini düşünüyorum' şeklinde konuştu.

ADAYIMIZ GÜÇLÜ
Konuyla ilgili ayrıntılarda boğulmamak gerektiğini söyleyen Çakırözer, 'Cumhuriyet Halk Partisi Büyükşehirde, Tepebaşı, Odunpazarı, Mahmudiye, Han'da var. Şimdi kalan 10 tanesinde de Adalet ve Kalkınma Partisi'nden alma meselesi. Genel merkezlerde yapılan müzakereler sonrasında bazı kararlar alınıyor. İlke aslında şu; belediyelerin bizde olduğu yerlerde onların aday çıkarmaması, diğer yerlerde de duruma bakarak ortak değerlendirme ile aday çıkarılması. Burada bir yanlış anlaşılma, yorumlama olmuş olabilir. Odunpazarı konusunda İYİ Parti biz de aday çıkarmak istiyoruz demiş. Biz de bizim adayımız belli ve açıklandı dedik. İYİ Parti biz de iddialıyız diyor. Bize göre bizim adayımız orada güçlü. Başarıları, icraatları ortada. Onun için biz onunla kazanacağımıza inanıyoruz. Zaten ilk başta Sayın Kazım Kurt ve Sayın Ahmet Ataç, İshak ve Erdal başkan ilk açıklanan başkanlar oldu. Ama madem ısrarcısınız. Bu sadece Eskişehir Odunpazarı'nda değil başka yerlerde de var. Anlaşamazlarsa genel merkezle eğer, o zaman siz de çıkarın deniyor. İttifak açısından doğru mu derseniz değil. İttifakın özü belediyelerin AKP'den kurtarılması meseli' dedi.

YANILTICI OLABİLİR
Odunpazarı'nda İYİ Parti aday çıkartırsa bunun AK Parti'ye yarayacağının söylenmesi üzerine Çakırözer, 'Biz bunu hem açık hem kapalı görüşmelerde söylüyoruz. Ama karşımızda Ramis beyi tanıyorum ben değerli biri. O da inanıyorum ki ittifakın özünü biliyor ve ona sadık olduğuna ben inanıyorum. Ama onların şeye baktıklarını düşünüyorum; 24 Haziran seçimlerindeki rakamlara bakıyorlar. Ama ben bunun yanıltıcı olacağını düşünüyorum. Ama bu rakamlar genel seçim koşulları nedeniyle oluşan rakamlar. Yerel seçimde bu böyle olmayacak. Bence İYİ Parti'ye giden emanet oylar yerel seçimde orada kalmayabilir. Bazı yerlerde belki İYİ Parti aldığının çok üstünde oy alacak, çünkü biz onun adayını destekleyeceğiz. Biz aldığımızın çok üstünde oy alacağız çünkü İYİ Parti bizi destekleyecek. Bence ittifak mantığının içinde kalmakta fayda var. Özü unutmamak lazım. Ben inanıyorum ki 31 Mart akşamı baktığımızda mevcut 5 Cumhuriyet Halk Partili Belediye kendisini korurken inanıyorum ki bu kalan 10'dan da önemli bir bölümü Cumhuriyet Halk Partili ya da İYİ Partili başkanlar tarafından yönetiliyor olacak' ifadelerini kullandı.

ÖRNEK ALIYORLAR
Yılmaz Hoca'nın tescil edilmiş başarısının Ankara ve Türkiye'de bilindiğini kaydeden Çakırözer, 'Birçok belediye başkanı birçok ilde Yılmaz Hocayı gelsin… Daha dün akşam Kütahya Milletvekili dedi ki; Yılmaz Hoca'dan rica ettik bizim adayımız açıklandı şimdi. Bir gününü Kütahya'da geçirebilir mi? Kocaeli'de Milletvekili arkadaşlarımız dedi ki; Kocaeli'de ittifak var. Büyükşehir'i İYİ Parti'ye verdik. Milletvekillerimiz dedi ki; ilçe başkan adaylarımızı Eskişehir'e göndermek istiyoruz. Bir gün geçirsinler. Hoca, Kazım Başkan, Ahmet Başkan onlara iyi belediyecilik örnekleri anlatsınlar. Ankara'da Eskişehir'in güvenli ellerde olduğu düşünülüyor' dedi.

KONTROL EDİN
Herkese seçmen kütüğü kontrolü yapması çağrısında bulunan Çakırözer, 'Bu bir vatandaşlık görevi. Eskişehir'de bir sürü iddia var. Mecliste inanması güç ama belgeyi gösterdiler. Örneğin; Siirt'te bir hanede 780 kişi, bir hanede 600 kişi gözüküyor. Toplam bu şekilde 6 bin, 7 bin yeni seçmen türemiş gözüküyor. Eskişehir'de bunları yapmanın kolay olmadığını biliyorum ama Eskişehir'de de farklı manevralar yapılabilir. Herkes, her parti kontrol etsin' diye konuştu.

HAKSIZLIK YAPILMASIN
Kırka'da bulunan madene işçilerin alınmadığı söyleyen Çakırözer, 'Eskişehir'in birçok meselesinden biri insanların işini, aşını etkilediği için önemli. Kırka'da şöyle bir mesele var; Kırka'nın hayatı ETİ Maden. İnsanlar orada çalışıyorlar. Maden çok geniş bir alanı kapsıyor. Sürekli de genişliyor. Genişlerken de köylerden arsa alıyor. Oranın altı hep bor. Şöyle bir uygulama başlamış; arsasını verene hak veriliyor. İş alımında size öncelik verilecek deniyor. Bu türde yüzlerce insan var. Girenlerin birçoğu böyle giriyor. Bu hakkı olanlar arasında kura çekiliyor, mülakata çağrılıyor. Bana belgelerini gösterdiler; 17 kere mülakat gitmiş hak sahibi, 17'sinde de eleniyor. Adam hak sahibi zaten, almak zorundasın bunu. Adam artık 30 yaşlarına gelmiş. Bu insana ne yaptıracaksınız? Madende maden çıkarttıracaksınız. Bu kişiyi 17 kez neyle eleyebilirsiniz? Bu çok insani olmayan bir şey. İnsanlara ne kadar iş aş verirseniz siyasette de gerginlikler kutuplaşmalar azalır. Buradan çağrı; bu beş kişinin alımında artık bu şeyden vazgeçin. Hakkı varsa bu insanı CHP'liymiş şöyleymiş böyleymiş diye işini aşını elinden almayın. İnsanları siyasi görüşü nedeniyle işinden aşından etmeyin diyoruz' ifadelerini kullandı.

BAHAR OLACAK
Son olarak Çakırözer şu mesajı verdi: 'Martın sonu bahar diyoruz. Eskişehir zaten bu baharı uzun süredir yaşıyor. İnanıyorum ki Türkiye'nin 81 ilinde Mart'ın sonu bahar olacak. Eskişehir gibi bir Türkiye olacak. Buna yürekten inanıyorum.'
Editör: TE Bilisim