TURHAN ARIAR: Kurban satışlarımız çok durgun. Milletin alım gücü yok. Virüsten dolayı şu an satışlar durgun. Geçen seneki fiyatlardan yüzde 10 aşağıda şu anda. Yem fiyatları da yüzde 10-20 yukarıda. Geçen sene arpanın fiyatı 1 lira 10 kuruştu, şu anda arpanın fiyatı 1 lira 30-40 kuruş. Şu anda 60 kiloluk hayvan bin 500-600 lira civarında. Yetkililer milleti evlere hapis etmemeli. Millet rahatça hayvanını alıp kesecek. Millet hayvan mı alacak yoksa içerde hapis mi olacak diye kısıtlamadan dolayı hayvanı da alamadı. Bizler de böyle mağdur oluyoruz.

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, üreticilerin kendi yemlerini kendileri üretirse ancak o zaman para kazanabileceklerini söyledi. Buluşan, 'Üreticilerimizin sorunu belli. Her şeyden önce üreticilerin kalkınması için gerekli olan desteklerin verilmesi gerek. Destek derken biz para istemiyoruz. Üreticimizin söylediği gibi yemin ucuzlamasını istiyoruz. Bugün 1 lira 30 kuruşa satılan arpa daha biçilmeden hemen yem fiyatlarına zam geldi. Aynı ekmekte olduğu gibi buğdaydaki yapılacak fiyat anında ekmeğe yansıdığı gibi arpanın zammı da yeme yansıyor. Hayvancılıkta da sıkıntı çok büyük. Üreticimiz alın terinin karşılığını alamıyor. Üreticilerimizin yapması gereken kendi yemini kendi üretmesi. Çünkü ancak bu şekilde para kazanılabilir. Bizim sattığımız arpayı fabrikalar yem yapıyor. Parayı yine bunlar kazanıyor' diye konuştu.

ERTAN ARSLAN: Bu sene satışlar ağır gidiyor. Şu ana kadar 3 tane hayvan sattım. Fiyatlar 9 bin 500-10 bin-11 bin TL. hayvanına göre değişiyor. Geçen sene fiyatlar daha iyiydi. Kurtarmıyor. El ele baş başa kalıyor. Emeğimiz de bizden gidiyor. Yetkililerden yemin ucuza olmasını bekliyoruz. Burada hayvan pazarı yapıldı ama kesimhane burada olsa insanlar daha çok hayvan alacak. Burada genelde büyük firmalar kazanıyor. Bizim gibi küçük üreticiler hep mağduruz. Burası kocaman bir meydan. Bir kesimhanemiz olsa hem halk için hem üretici için hem Eskişehir için çok güzel bir şey olacak.

AYHAN SAĞLAM: İşler çok durgun. Durum hiç içi açıcı değil. En azından gönül istiyor ki yaptığın masrafı karşıla. O şu an hiç yok. Daha hiç kurban satmadık. Nasip olur da satabilirsek en azından yediği yemi kurtarsak ona razı geleceğiz. Yem fiyatları aldı başını gitti. En kötü yem 85 lira. Arpanın kilosu 1 lira 30 kuruştan başlıyor. Bunun iğnesini, hapını, veteriner hekimini, çobanını, ıvırını zıvırını saydığın zaman zaten üretici olarak tamamen bitiğiz. Hiçbir karımız yok şu an. Yetkililer bize karşı fazla bir şey yapmıyorlar. Bizim istediğimiz şu; yem fiyatları ile hayvanın etini dengede tutsun. Üretim zaten azaldı, şartlarımız zor. Tabandan yetişmiyor artık. Bu hayvanı kurban eriştirmek için en kötü 8 ay bakmak zorundasın. Hep cepten. Fiyatlar bin liradan 2 bin liraya kadar çıkıyor.

EKREM ŞEN: Satışlar durgun, üretici yorgun. Böyle giderse boykota gidip satmama kararı alacağız. Çok zor durumdayız. Geçen sene bundan çok güzeldi. Geçen sene yem 60 liraydı bu sene 100 lira 110 lira. Mal 200 lira daha aşağı düştü. Alan da yok. Hayvanlar 1800 lira, yem parası. Ama alan yok. Önce devlet üreticiye yardım edecek. Ekonomik yönden yardım edecek, sözle lafla değil. Böyle giderse hayvancılık bitti bitecek. Bunun neticesi iflas etme anlamına geliyor. Hükümet bu şekilde olursa görevini başkasına teslim eder, oy vermeyiz. Durum böyle.


Editör: TE Bilisim