Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi çevre bilincinin geliştirilmesi, sanayinin çevreyle uyumlu üretim yapması için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürmekte. Bu kapsamda Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) ve Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ile birlikte yürütülen 'Eskişehir Endüstriyel Simbiyoz Projesi' kapanış toplantısı yapıldı. EOSB Müdürlüğünde gerçekleşen toplantıda projenin sonuçları proje paydaşları ile paylaşıldı. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda ileriki dönemlerde kalkınma ajansları bünyesinde destek programlarının açılabileceği aktarıldı.
ÇEVREYE DUYARLI
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren EOSB Başkanı Nadir Küpeli, 'Eskişehir Organize Sanayi Bölgemiz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dünya Bankası Grubu (DBG) ve Güney Kore Enerji Ajansı iş birliğinde yürütülen 'Türkiye'de Yeşil OSB Uygulama Projesi' kapsamında 331 organize sanayi bölgesi arasında pilot OSB seçildi' dedi. Başkan Küpeli, BEBKA ile yürütülen çalışmaların artarak devam edeceğini söyleyerek, 'BEBKA'nın bölgemiz kalkınmasında çok ciddi emekleri var. Sizler itici güçsünüz. Çeşitli projeleri birlikte konuştuk, değerlendirdik, yönettik. Birçoğunun olumlu sonuçlarını gördük. Endüstriyel simbiyoz da bunun bir başka örneği. Bu projelerin artarak devam etmesi, gelişmesi için organize sanayi bölgesi olarak her zaman yanınızdayız' diye konuştu.
ANALİZ YAPILDI
Daha sonra söz alan BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, 'Endüstriyel simbiyoz kavramını Eskişehirli sanayicimiz önemsemekte. Bursa, Bilecik, Eskişehir ölçeğinde baktığımız zaman Eskişehir bu konuda hep önde' dedi. Konuya ilişkin yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Gerim, 'Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz yanı sıra işletmelerle çalışmalar yapıldı. Yapılan anketlerle atıkların ne olduğu, nasıl değerlendirileceği analiz edildi. 44 işyerinin katılımıyla burada çalıştay düzenlendi. Önceliklendirme yapılarak 5 tane ön fizibilite hazırlandı' dedi. Maliyetlerin aşağı çekilmesi adına çalışmanın önemli olduğunu belirten Gerim, EOSB bünyesinde örnek bir merkez oluşturulabileceğini söyledi. HM
Editör: TE Bilisim