Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. ESTÜ tanıtım film gösteriminin ardından kısa bir müzik dinletisi sunuldu. Daha sonra törende bir konuşma yapan Vali Özdemir Çakacak, 'Eskişehir Teknik Üniversitesi, 21. yüzyılın küresel gücü olma hedefindeki Türkiye'mizin vizyonuna kıymetli katkılar sunacağının işaretlerini vermektedir. Bu durum gelecek adına hepimizin umudunu artırmaktadır' ifadelerini kullandı.

SAVUNMADA BÜYÜK DENEYİM
Konuşmaların ardından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 'Bilim, Teknoloji ve Ekosisteminde TÜBİTAK Odaklı Yeni Süreçler' konulu ilk dersin sunumunu gerçekleştirdi. Gerçekleşen sunumun ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Mandal, Türkiye'nin savunma sanayinde büyük bir deneyim elde ettiğini ifade ederek, 'Bu deneyim, güçlükle başladı. Türkiye ithal edemediği bazı ürünleri kendisi üretmeye başladı. Bunun için gerçekten büyük bir liderlik gerekiyordu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın yönlendirmesiyle başlayan bir seferberlik şu an bizi bulunduğumuz yüzden 15'lik yerlilikten yüzde 70'lere ulaşan bir yerliliği getirdi. Bunun mutlaka devamı gelecek, gelmek zorunda. Ben havacılık ve raylı sistemlerden derken bundan söz ediyorum. Bunlarla sınırlı değil tabi ki, bakıldığı zaman ilaç, enerji sektörü, bunların her birinde gerçekten, ihtiyaç net bunu yapabilecek olan insan kaynağımız var. Sadece bu insan kaynağımızı çok daha bütünleşik halde, birbirleriyle çalışır halde ve özel sektörle iş birliği bu süreç yönetilirse, Eskişehir'i o yüzden örnek veriyorum. Bunu yapmış üniversiteleri var. Dolayısıyla ben bunun ülkedeki yeni alanların gelişiminde de havacılıkta, raylı sistemlerde, ilaç sektöründe, enerjide de başarıya ulaşabileceğini görüyorum. Bunu yapmak noktasında da TÜBİTAK'ın destek programları da gelişecek' ifadelerini kullandı.
ÇALIŞTAY SONA ERDİ
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, daha sonra Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ETTOM) tarafından düzenlenen 'Bilim Kurulu Etki Değerlendirme Çalıştayı' ile sona 1'inci Uluslararası Teknoloji Transfer Ofisleri Kongresi'ne katıldı. Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP) Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamit Serbest'in başkanlığında toplanan kurul üyeleri, kongre süresince katılımcılar ve panelistler tarafından yapılan tespitler ve sunulan önerilerden oluşan sonuç bildirgesini değerlendirdi. Ekosistemin paydaşlarının katkıları ile tamamlanan Kongre Sonuç Bildirgesi, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'a sunuldu. Milli teknoloji hamlesinin ancak 'Birlikte çalışmak' ile mümkün olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Hasan Mandal, artık işbirliklerinin nasıl oluşturulacağının değil, birlikte yapmanın, çalışmanın ve başarmanın nasıl gerçekleştirileceğinin konuşulmasının gerektiğini bildirdi.
İNOVASYON HEDEFİ ÖNEMLİ
TÜBİTAK'ın TTO'lar için öngörmekte olduğu stratejiyi ve gelecek dönemler için TTO'lardan beklentilerini aktaran Prof. Dr. Mandal, TTO'ların nitelikli insan kaynağını güçlendirmesinin ve korumasının, ulusal fon kaynaklarında gösterilen başarının uluslararası fon kaynakları için de geçerli hale getirilmesinin, fikri ve sınai mülkiyet hakları hakkında kazanılan farkındalığın ticarileştirme hususunda da geliştirilmesinin milli Ar-Ge ve inovasyon hedefleri için büyük önem taşıdığını kaydetti. Çalıştay ESOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Arslantaş'ın TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'a plaket takdiminin ardından son buldu. İHA

Editör: TE Bilisim