Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Levent Kırcan, Anadolu Üniversitesi (AÜ) ev sahipliğinde kentte bir otelde düzenlenen etkinliğin açılışında, kongrelerin ana temasının 'şehir turizmi' olarak belirlendiğini söyledi.
DÜNYADA MARKAYIZ
2023 Turizm Stratejisi ile Türkiye'nin turizminde ilk kez sürdürülebilir ve gelir odaklı büyüme modeline geçildiğini belirten Kırcan, 'Türkiye, günümüz turistlerinin değişen beklentilerini karşılayabilecek olağanüstü çeşitlilikte seyahat fırsatları sunan bir dünya markası. 2023 Turizm Stratejisi'nde ortaya konulan yeni stratejileri uygulamaya geçirerek ülkemizi ağırladığı turist sayısı ve elde ettiği gelir miktarıyla küresel turizm pazarında bir üst lige çıkaracağız' dedi. Kırcan, 2023 yılında Türkiye'yi 75 milyondan fazla turistin ziyaret etmesini ve 65 milyar dolarlık turizm geliri sağlanmasını hedeflediklerini ifade ederek, 'Ana pazarlarımızın yanı sıra dünyadaki turizm büyümesinde kaynak pazarlar olarak öne çıkan Uzak Doğu ve Pasifik bölgelerinde Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya gibi yükselen pazarlara odaklanacağız. Orta ve Doğu Avrupa'nın gelişen ekonomileri yeni odak pazarımızın içine alınacak. Türk Hava Yollarının uçtuğu ya da uçacağı bütün ülkeler artık hedef pazarımız olacak' diye konuştu.
ŞEHRİMİZ TANITILACAK
Vali Yardımcısı Bekir Şahin Tütüncü ise, özellikle yurtiçinden insanların günübirlik şehre geldiğini söyleyerek, 'Eskişehir'e özellikle yurtiçinden büyük bir rağbet var. Gençler, genellikle günlük geliyorlar. Akşam veya sabaha karşı yola çıkıyorlar. Belli bir saatte kahvaltı yapıp, Adalar, Porsuk Çayı, parklar, müzeleri gezip olabildiğince hızlı bir şekilde buraları gezip akşam saatlerinde dönmeye çalışıyorlar' şeklinde konuştu. Ayrıca Tütüncü, günü birlik gezilerden çok şehrin tamamının gezilip, tanınması için herkesin el ele olması gerektiğini de hatırlatarak, 'Otel birliğimiz var bu konuda gayret ediyorlar. Mahalli idarelerin bu konuda hepsinin el ele vermesi gerektiği kanaatindeyim. Vilayet olarak biz önderlik yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Bir araya gelinirse, bu gelen misafirler, konuklar için gerekirse bir ay, iki ay ne ise, ücretsiz otobüslerle taşınabilir. Alt tarafı bir akaryakıta mal olur. Daha sonra bu yapılan çalışmaların Nasrettin Hoca'nın göle maya çalması gibi halka halka yayılacağını ve şehrimizin bütün bölgelerine dağılacağını, kentimizin daha iyi tanıtılacağını ve daha büyük gelirler elde edeceğini düşünüyorum' dedi.
İNSANLARI BULUŞTURUYOR
AÜ Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı da turizmin medeniyetleri bir araya getiren önemli unsurlardan olduğunu vurguladı. Turizm sektörünü dijital sürece dahil etmenin zorunlu olduğunu söyleyen Çomaklı, 'Gelecek 10 yıl ve sonrasında her şey dijital dünya üzerinden gidecek. Turizmin burada farklı bir noktası olacak' dedi. Sürdürülebilir turizm, turizm pazarlaması, turizm sosyolojisi, gastronomi ve yönetim alanlarında yaklaşık 100 uluslararası, 200 ulusal bildirinin sunulacağı program 19 Ekim'de sona erecek. AA-İHA
Editör: TE Bilisim