Büyükşehir Belediye MeclisiMart ayı ikinci toplantısı Başkan Yılmaz Büyükerşen başkanlığında Opera Binası'nda gerçekleştirildi. Gündemde 34 madde görüşüldü.
UYARMAK ZORUNDAYIZ
CHP'li Meclis Üyesi Nihat Çuhadar, gündem dışı söz aldı. Çuhadar, sözleşme metinlerinin ve belgelerin elinde olduğunu belirterek, 'Türkiye genelinde TÜDER diye örgütlenen yüzey kaplama işlerini yapan imalatçılar var. Bunların atıkları tamamen siyanür ve kron. Bunlar belirli bir yerde bu işi yapmak için toparlanma kararı alıyorlar. Bunlar Bilecik'i uygun görüyorlar. Ancak Bilecik'te itiraz ediliyor, buradan siyanür toprak altından Marmara Denizi'ne gider, sakıncalı olur diyor. Bunlar bu yatırım için Eskişehir'i seçiyorlar. Eskişehir'de de Organize Sanayi Bölgesi'nin arkasında, Alpu yolu üzerinde, Sevinç köyüne yakın. Ankara'dan 3 bin dönümlük yer tahsis ediliyor buraya. Tahsis edildiği zaman bunların atıkları toprak altına girecek. Bu kentimiz için, oradaki tarım yapan insanlarımız için büyük sakıncalı, tehlikeli bir durum. Bu konuya müsaadeedilmiş ve arsalar metrekaresi 48 liradan satışa sunulmuş. Bu hepimizi ilgilendiren bir konu olduğu için duyarlı olmamız ve daha fazla gelişmeden müdahale etmemiz gerektiğine inanıyorum' ifadelerini kullandı. Başkan Büyükerşen, 'Gerekenin yapılması lazım. Şimdi oraya yaptırtmamak düşüyor bize. Tabii Organize Sanayi Bölgelerinekarışma hakkımız olmadığını da söyleyeyim. Ama sivil toplum örgütleri veya belediye olarak bunun dışında ilgilileri uyarmak zorundayız gibi geliyor bana' dedi. AK Parti grubu da konuyla ilgili bilgi alacaklarını aktardı.

TERCİH KONUSU

Gündem dışı konuşan AK Partili Meclis Üyesi Murat Özcan, Başkan Büyükerşen'e URAYSİM ile ilgili beyanatları hakkında sordu. Özcan, 'Bu konunun siyasi değil teknik bir konu olduğunu düşünenlerden biriyim. Üniversitemizin teşvikleri ve parasıyla yapılmış URAYSİM projesinde sizin de söylediğiniz gibi sadece test yapmak için yapılacak olan alanlar kalmıştır. Nasıl olsa bina kısmının yapılmış olması nedeniyle bu projenin geriye kalankısmının da bu bölgede yapılması tercih konusudur' dedi. Ankara'nın bu projeye 'Eğer Eskişehir istemiyorsa biz bunu başka bir yere yapacağız' gözüyle baktığını belirten Özcan, 'Bu projenin başka şehirde olmasının şehrimize kaybettireceği şeyler nelerdir?' diyerek Başkan Büyükerşen'e konuyla ilgili fikirlerini sordu.
BİR ASIRDIR ÜRETİYORLAR
Büyükerşen, 'Hızlı tren, metro vagonu, lokomotif, cadde tramvayı yapan ülkeler artık bu pistlere de ihtiyaç duymuyor. Hepsi mevcut demir yolu hatlarında yapıyorlar bunu. Bir diğer gelişme de bu tür araçların artık test yerine nasıl yapılması lazım geldiği bilgisayarlardavar. İsterseniz bilgisayarlardaki programlara girer ve şu tip, şu ağırlıkta, şu uzunluktaki araç için nelere dikkat edilmesi gerekir diye sorarsanız oradan size mühendisler bilgi verir. Bütün mesele burada bu fikrin sahibi olan hemşehrimizin de maalesef üniversitede bilirim kim olduğunu, ikinci kez rektörlüğe atanabilmek için açık öğretimden birikmiş parayı hükümetin yapamayacağı, hazırlayamayacağı birparayı kendisi oralara harcayarak yapmaya çalışıyor. Hatta dahasıvar, isim takmış kendisi; Mükemmeliyet Merkezi. Önemli olan Türkiye'nin bu raylı araç gereçleri yapıyor duruma gelmesi. Yapıyor duruma gelmesi de kolay, isterse Türkiye bunları yapabilir ama mukayeseli maliyetler denen bir şey vardır. Siz üreteceğiniz mal maliyetolarak satış fiyatı olarak diğerleriyle rekabet edebilecek mi etmeyecek mi? Siz sıfırdan başlayacaksınız, karşı taraf bir asırdan da fazladır raylı sistemler üretmiş dünyada. O kadar tecrübe sahibi kazanmış firmalar. Bu bir hayaldir. Ben Eskişehir kazansın diye üniversitenin parasının harcanmasına taraf olmadığım gibi hükümet de harcamaya kalksa onun da harcamasınataraftar değilim' ifadelerini kullandı. Mecliste 1, 4, 5, 6, 10 ve 11'inci maddeler oy çokluğuyla kabul edilirken, geri kalan maddeler oy birliğiyle geçti.
Editör: TE Bilisim