Röportaj: Esra Yücel

'Türkiye'de ilk 5'teyiz'

Eskişehir Kızılay Şube Başkanı Yüksel Girgin, Türk Kızılay'ı olarak yaptıkları faaliyetleri, bağışlar ve yeni düzenlenen Kızılay kampı ile ilgili bilgi verdi. Girgin, Eskişehir Kızılay şubesinin ayni yardımlarda Türkiye'de 5'inci sırada olduklarını belirterek 'Ayni olarak Eskişehirli vatandaşlarımızın bağışları iyi. Gayrimenkul, arsa, tarla bağışları iyi. Ben başkan olduğumdan beri 15'e yakın birey bağışı verdiler, 5-6 tane arsa verdiler. 100 dönüme yakın tarla bağışladılar. Tabi nakdi bağış bizde biraz az. Eskişehir o konuda düşük. Fakat ayni de yükseğiz' dedi.

-Kaç dönemdir Türk Kızılay'ında Şube Başkanlığı yapıyorsunuz?

1982'de Kızılay'a üye oldum. Ortalama 33 yıldır Kızılay üyesiyim.2007 yılında yönetime girdim. 3 yıl yönetim kurulu üyeliği ve şube sekreterliği yaptım. 2010 yılında da bir arkadaşımızla da yarışa girdik. Bir burada gönüllüyüz. 2010 yılında bu yana da iki dönemdir şube başkanlığı yapıyorum.

-Hasırca Kampından biraz bahseder misiniz? Çocuklara orada ne gibi hizmetler verilecek?

Şu anda inşaat halinde olduğu için kamp çevre düzenlemesi bittikten sonra orada basın mensupları ile yemekli bir basın toplantısı yaparak açacağız. Orası Türkiye'nin en modern 5 yıldızlı kampı olacak. Biz oraya ortaokul, lise öğrencisi götüreceğiz. İmkanı olmayan, tatile gidemeyen okullardan belirlediğimiz insanları tespit edip bunları oraya götüreceğiz. Orada kapalı yüzme havuzumuz var, yarı olimpik ilaveten basketbol, futbol, voleybol ve hentbol sahalarımız olacak. Koşu yerleri var. Dağları ve ormanları gezebilirler. Kalmak için 300 kişilik konaklama yerlerimiz mevcut. 400 kişilik yemek salonumuz artı 400 kişilik toplantı ve konferans salonumuz var. Oralarda çocuklarımıza Kızılaycılığı aşılayacağız, eğiteceğiz.

-Kızılay olası bir afete hazır mı?

Biz her an afete hazır vaziyette bekliyoruz. Eskişehir, Ankara'ya bağlıdır. Türkiye genelinde Kızılay'ın 16 bölgesi vardır. Bizi Ankara'ya bağladılar. En yakın afet birimimiz Ankara'dan gelecek, olası bir afet durumunda. Ama normal afetlerde bizim Eskişehir şubemiz hazır bekliyoruz. 6 saat içinde bütün ekibimizle olay yerine intikal etmeye hazırız. 300 civarında gönüllümüz var. Gıda, su ve diğer malzemelerin hazırlanması ve gönüllülerimizin toplanması çok kısa bir zamanda halloluyor.

-Bunlar için eğitimleriniz devam ediyor mu peki?

Tabi ki eğitimlerimiz devam ediyor. Kampta yapıyorduk eğitimleri eskiden kampımız onarıldığı için bir kısım eğitimimizi Ankara'da yaptık. Onarım bittikten sonra eğitimlerimizi kampta yapacağız.

-Türk Kızılayı olarak yoksullara ne kadar yardım yapıyorsunuz?

Bizde bir kişiye devamlı yardım olmaz. Yoksullara sürekli yardımı devlet sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla yardım eder. Biz sadece çok acil ihtiyaçları olan kişilerin yardımına koşuyoruz. Çok acil bir durum varsa. Bunun haricinde kurban da kavurma dağıtıyoruz. Kurban'da bize vekaletini veren kişiler biliyorsunuz biz vekalet alarak yapıyoruz bu işi. Bu vekalet sonrasında kesilen kurbanlarımızı konserve halinde veriyoruz. Bu Kurban Modeli'ni Türkiye'de sadece Kızılay yapıyor. Et ve Süt Kurumu ile beraber çalışıyoruz. Biz de konserve haline dönüştürüyoruz ve ihtiyaç sahiplerinize dağıtıyoruz. Kızılay'ın kadın kolları mahallelerde geziyor ve ihtiyaç sahiplerini tespit ediyor ve ihtiyaç sahiplerin konserveleri bu şekilde ulaştırıyoruz. Konservelerimizi kavurma ve kıyma olarak iki şekildedir. Konservelerimizin 18 ay raf ömrü var.18 ay güneş görmeyen bir yerde saklayabilirsiniz. Afet anında kullanmak içinde Et ve Süt Kurumu'nun depolarında bekletiyoruz.

-Eskişehir Türk Kızılay'ına bağışlar yeterli mi?

Ayni olarak Eskişehirli vatandaşlarımızın bağışları iyi. Türk Kızılay'ı Eskişehir Şubesi Türkiye'de ilk 5'in içinde şu anda. Gayrimenkul, arsa, tarla bağışları iyi. Ben başkan olduğumdan beri 15 e yakın birey bağışı verdiler, 5-6 tane arsa verdiler. 100 dönüme yakın tarla bağışladılar. Tabi nakdi bağış bizde biraz az. Eskişehir o konuda düşük. Fakat ayni de yükseğiz.

2015'TE KAN VERMEDE ZAYIF KALDIK

-Eskişehir'de kan verme potansiyeli nasıl? İnsanlar kan vermeye nasıl bakıyorlar?

Bu konuyla ilgili önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı yapacağım. Biraz kanda sıkıntılıyız. 2014 ve 2013'te iyiydik. Fakat 2015 yılında özellikle içinde bulunduğumuz aylarda zayıfız. Benim telefonuma Odunpazarı Belediyesi'nden mesaj geliyor, 'Acil kana ihtiyaç vardır' diye. Aslında bunların olmaması lazım. Biraz kan bağışında Eskişehir halkımız havalar sıcak diye vermiyorlar sanırım. Ben bu konuyu genel merkez ile görüşeceğim, kan bağış saatlerini biraz geç saatlere alırsak daha iyi olacak sanırım. Sıcak diye vermiyor olma ihtimalleri var. Ramazan'dan beri bir düşüş içerisindeyiz.

-Eskişehir'de kaç noktada kan alımı için çadırlarınız ve TIR'larınız var?

Bir tane tırımız var. 3 tane de gezici aracımız var. 2 tane de sabit kan alma merkezimiz var. Bir tanesi Doktorlar Caddesi'nde bir tanesi de Emniyet Müdürlüğü'nün arkasında. Gezici dediklerimiz ise çadır ve ya araç olabilir.

-Vatandaşları kan vermeye teşvik etmek için çalışmalarınız var mı?

Genelde okullar başladığı vakitlerde yapıyoruz biz bu işi. Şu anda biliyorsunuz herkes tatil modunda. Okullar başladı mı en büyük kampanya okullarda oluyor. 'Çocuklara anneleriniz babalarınız kan versin' diyoruz. Anne ve babalarını getiren çocuklara hediyeler veriyoruz. Eylül'den sonra başlatıyoruz kampanyalarımızı.

-Ortak çalıştığınız bir kurum ya da kuruluş var mı?

Bütün kurumlarla ortak çalışıyoruz. Askeriye ile de ortak çalışıyoruz, Valilikle de , Belediyelerle de ortak çalışıyoruz. Özel sektör daha çok duyarlı bu işe. İlçe Belediye Başkanları arıyor, 'Başkanım ekibini gönder' diye bu konularda çok rahatız. Ramazan Bayramı'ndan sonar biraz sıkıntı başladı. Kan stoklarımız tükenmek üzere. Biraz vatandaşın kan vermesi lazım.

-Kızılay'da en çok sıkıntı yaşanan kan grubu hangisi?

En çok Türkiye'de bulunan A Rh pozitif. AB ondan sonra da 0 var. En çok sıkıntı çektiğimizse 0 negatif. Zaten 0 negatifleri belirleyip onları sürekli arıyoruz, 'Gel 4 ay doldu. Kan ver' diye.


Editör: TE Bilisim