Fakültenin Tarla Bitkileri Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Demir Kaya, yaptığı açıklamada, tohumlarında yüzde 18 ila 26 yağ, yüzde 36 ila 40 protein bulunan soyanın, Türkiye'de hem yağ hem de yem sanayinde kullanılan önemli bir bitki olduğunu söyledi. Soyanın, içerdiği besin maddeleri dolayısıyla 300'den fazla alanda kullanıldığını belirten Kaya, Türkiye'de bu ürünün yeterince üretilmediğini, 43 bin hektar ekim alanından elde edilen 180 bin ton soyanın Türkiye'nin üretim ihtiyacının ancak yüzde 10'unu karşıladığını ifade etti. Türkiye'de yağlı tohum üretimi yetersiz olduğu için bu eksikliğin ithalatla karşılandığını anlatan Kaya, 'Yağlı tohum, ham ve rafine yağ ile yağlı tohum küspesi ithalatı 3,6 milyar dolara ulaştı. Yağlı tohumlar arasında da en çok ithalatı yapılan ürün soyadır. 2013 yılı verilerine göre, yaklaşık 1,1 milyon ton soya tohumu; 1,1 milyon ton soya yağı, unu ve küspesi ithalatı yapıldı. Karşılığında 1,3 milyar dolar döviz ödendi' diye konuştu. Soya tarımının özellikle Çukurova'da Adana, Osmaniye ve Mersin illerinde yoğunlaştığını aktaran Kaya, 'Eskişehir'de hem yem hem de yağ amacıyla yetiştirilebilecek soya araştırmalarına öncelik vermekteyiz. Bölgenin iklim ve toprak şartlarına adapte olabilen yüksek verimli soya çeşitlerinin tespiti ve bu çeşitlere uygun yetiştirme tekniklerini geliştirme çalışmaları fakültemizde devam etmektedir. Yakın zamanda Eskişehir tarımında soyanın önemli bir yer alacağını umuyorum. Bu sayede hem Eskişehir çiftçilerine yüksek gelir sağlayacak soya bitkisi kazandırılacak hem de soya ithalatı azaltılarak ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanacak.' (AA)

Editör: TE Bilisim