Türkiye Büyük Millet Meclisi Su Kaynakları, Kuraklık ve İklim Değişikliği Meclis Araştırma Komisyonu Üyesi, Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, tek su kaynağı Porsuk olan Eskişehir'e alternatif kaynak yaratacak Sakarıbaşı'ndan su getirilmesinin neden geciktirildiğini DSİ Genel Müdürü'ne sordu.

Porsuk Barajı'nda doluluğun her geçen yıl azalması nedeniyle Eskişehir'i bekleyen susuzluğa çözüm olabilecekESKİ ve DSİ'nin ortaklaşa gerçekleştireceği Sakarıbaşı'ndan Eskişehir'e İçme, Kullanma ve Endüstri Suyu Sağlanması Projesiprotokolününimzalanmasına karşın, Tarım ve Orman Bakanlığı'nda bekletilmesini, TBMM gündemine taşıyan Dr. Jale Nur Süllü, konuyu DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız'a sordu. Eskişehir'in tek içme suyu kaynağı olarak yüksek kirlilik oranına sahip Porsuk'tan alınan suyu,Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizyon İşletmesi'ninarıtmaya ciddi bütçe ayırarak insani tüketim amaçlı kullanıma uygun hale getirdiğini söyleyen Süllü, komisyonda Çifteler Sakarıbaşı Projesi'nin, Eskişehirliler için taşıdığı yaşamsal önemi, anlattı.

Süllü,'Küresel iklim krizinin etkisiyle kuraklık, her geçen yıl artarak etkisinigösteriyor.Böyle giderse, Eskişehir de yakın gelecekte susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. 2012'de %54 olan Porsuk Barajı'nın su seviyesi, bu yıl %42 civarında ve başlayan tarımsal sulama sebebiyle daha da düşecek. 60 yıllık Porsuk Barajı'ndaki olası bir sorunda,Eskişehir 20 gün içinde susuz kalabilir. Bu nedenle, barajda yapılması gereken kapakların değişmesi çalışması bile yapılamıyor.Eskişehir için mutlaka alternatif bir su kaynağı yaratılması gerekiyor.Bunun için de en elverişli kaynak da Sakarya Nehri'nin doğduğu Sakaryabaşı. Eskişehir, debisi, saniyede 6 metreküp olansuyun, Çifteler çıkışından sonraki bölümünden 2 metreküpüne talip.Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri, genel kurulda onaylayarak ESKİ Genel Müdürlüğü'ne projeyi gerçekleştirme yetkisini verdi; protokol imzalanarak DSİ Genel Müdürlüğü'ne gönderildi. Ancak, protokol DSİ tarafından hala imzalanmadı bekletiliyor. Büyükşehir Belediyemiz, proje etüt ihalesine çıkılmasını ve bir an önce projenin başlamasını bekliyor.'dedi.
Merkezi yönetimin her zamanki Eskişehir'i görmezden gelen tutumunu, su gibi yaşamsal bir konuda sürdürmemesi gerektiğini vurgulayanSüllü, projenin takipçisi olacağını açıkladı.
Editör: TE Bilisim