RÖPORTAJ: ESRA ÜNLÜ
Figen Kahya kimdir?
Figen Kahya 1971 yılında Adana'da doğan idealist öğretmen anne ve babanın kızı olarak dünyaya geldim. Adana'da kalmayıp çeşitli şehirlerde bulundum. İzmir, Malatya, Konya gibi ülkenin güzel şehirlerinde yaşayıp memleketimin farklı kültürlerine dokunabildim. En son Eskişehir'e gelip bir Eskişehir sevdalısı oldum. Bu sevda doğduğum memleketin hasretinden büyüktü ve bu şehirde yaşamaya bu şehirde ticaret yapmaya başladım.
CHP'de kadının yeri nerede?
Cumhuriyet Halk Partisi tarihinde kadın her zaman önemli bir aktör olmuştur. Partimiz, savaş meydanlarında kökleri atılmış güçlü bir siyasi gelenektir. Bu siyasi geleneğin oluşmasında kadın savaş meydanlarında kahramanlıkları ile Cumhuriyet'in aydınlanma simgesi olarak ve sonrasında her döneme damgasını vuran siyasi sembolleri ile önemli bir yere sahiptir. Son olarak Türk siyasi tarihinde kadınlar için bir ilki gerçekleştiren Cumhuriyet Halk Partisi 01 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe giren tüzüğümüzün, cinsiyet kotası başlığı altında düzenlenen 61/a maddesi uyarınca; 'İl-İlçe-Belde yönetim organlarının seçiminde, kongre ve kurultay delegesi seçimlerinde en az %33 cinsiyet kotası uygulanır.' Hükmünü getirmiş ve kadınların önemini bir kez daha vurgulamıştır.
Kadının siyasetteki etkisi ve rolü nedir?
Türkiye'de sadece siyasi arenada değil, toplumsal arenada da kadın olmak zordur. Cumhuriyet Halk Partisi'nin tüm bu çabalarına rağmen kadın siyasetteki hak ettiği noktaya gelememiştir. Nüfusun yarısını kadınların oluşturduğu ülkemizde başta siyasette, sosyal yaşamda, çalışma hayatında kadın eşitsizliklerle mücadele ederken bir taraftan da siyasi misyonunu taşımaya çalışmaktadır.
Ülkedeki kadın siyasetçi sayısını yeterli buluyor musunuz?
Bu soru ilk iki sorunun cevabında gizlidir. Biz kadınlar toplumun her alanında doğuştan gelen haklarımızı dünyayı paylaştığımız erkeklerle eşit haklara sahip olarak yaşamak istiyoruz. Siyasi alanda bu anlamda CHP'nin çabaları dışında siyasi yapılar kadının sayısının artmasını sözde istemektedir.
2014 yerel seçimde CHP'den kadın aday adayı olmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sadece 2014'de değil tüm seçimlerde kadın bazı faktörlere bağlı olarak siyasi yapıda olamıyor. Eskişehir'de iyi bir yerel yönetim örneği sergiliyoruz. Belediye Başkanlarımız bu başarıyı kadınların desteği ile sağladıklarını her fırsatta ortaya koyuyor. Ben inanıyorum ki bu yerel yönetim geleneğinde kadınlar zamanı geldiğinde bayrağı devralacaktır.
Kadınlara yönelik şiddeti önlemek için neler yapılmalı? Yasa yeteri kadar kadının yanında mı?
Türkiye'de 2010 - 2015 arasında 1134 kadın öldürüldü. Sadece 2015 yılında 303 kadın öldürüldü. Bu rakamlar bile vahim tabloyu göz önüne sermektedir. Yasalar yetersizdir fakat gerekli yasalar bile çıksa önemli olan toplumsal zihniyetin değişmesidir. Şiddeti önlemenin ilk adımı ailedir. Aileden başlayan süreç eğitim ile devam eder. Bu aşamaları sağlıklı bir zihniyette tamamlayan birey şiddet ile mesafeli olur. O noktada devreye giren ve sağlıklı uygulanan yasalar ise bu sürecin garantisi olarak işler.
Eskişehir'in kadın Milletvekili Gaye Usluer'in çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Eskişehir Milletvekilimiz Sayın Prof. Dr. Gaye Usluer, siyasi alan dışında da mesleğinde başarılı bir isim oldu. Bu başarıları ile kendini toplumda var ederek Eskişehirli kadınlara örnek, Eskişehirlilere de gurur kaynağı oldu. Siyasi alanda da bu özelliklerini taşımaya devam ederek yeni başarılara imza attı. Özellikle ülkemizin başlıca sorunları olan eğitim ve sağlık alanında Sayın Usluer'in çalışmalarını izlemekteyiz. Siyasi alanda başarılı bir kadın vekil olarak kendisini görmeye devam edeceğiz.
Eskişehir'de 3 merkez belediyeyi CHP aldı. Belediye başkanlarının çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?
Her belediye başkanımızın kendi özellikleri ve bu özelliklere ile yerel yönetimlere kattığı bakış açıları mevcut. Eskişehir yerel yönetim anlayışı olarak Türkiye'de örnek kentlerden biri. Cumhuriyet Halk Partisi'nin üç örnek belediye Başkanına sahip kenti Eskişehir. Belediye Başkanlarımız bu başarıları ile Eskişehir'de sadece CHP'den değil tüm kesimlerden takdir toplamaktadır. Bu başarıların devam edeceğine eminim.
İl Kadın Kolları olarak 2019 hedefleriniz nelerdir?
Daha çok kadını partime dahil etmek istiyorum, herkesi ana gibi kucaklamak istiyorum. Tüm kapıların açık olmasını ve hiçbir kapının kapanmamasını hedefliyorum. Herkes gelsin. Siyaset insanla yapılıyor. Siyaset yaparken de insanların daha kucaklayıcı yapıya ihtiyacı var. Daha çok insanı partiye çekmek için elimizden geleni yapacağız.
Kadınları yeterince iş hayatında yer alabiliyor mu?
Kadınlar iş hayatında yeterince yer almadıklarını düşünüyorum. Bununla ilgili bir dolu sıkıntılı olaylar da yaşanıyor. Kesinlikle almaları gerektiği kanısındayım. Toplum içerisinde hak ettikleri yerlerde olmalılar ki kendi ayakları üzerinde durabilsinler. Zaten temel noktada bu. Emekçi kadınların ezilmiş kadınların ya da emeği ziyan edilmiş kadınların en büyük sorunu kendi ayakları üzerinde duramaması. Kesinlikle toplum içerisinde belli bir yerleri olması gerekir.
Kadının da çalışabileceğini göstermek için neler yapılabilir?
İş hayatında kadınların ne kadar başarılı olabildiklerini görüyoruz. Kadınlar cinsel obje olarak görülmemeli. Bunda da erkeğin eğitiminden kaynaklanıyor. Erkeğin bilincini değiştirmekten geçiyor. Kadınlara eğitimler veriliyor. Kadınlara kadın haklarını öğretiyorsunuz. Ama bunun yanında erkekleri bilinçlendirmek çok daha önemli.
Editör: TE Bilisim