RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ KAYA

Eskişehir'de siyasi partilerin ikinci planda kaldığını, adayların ve projelerin önemli olduğunu belirten Candemir, 'Söyleyecek sözü olmayan, fikirleri olmayan insanlar kavga eder. Muhalefet yapmak her şeye karşı çıkmak demek değil. Bizim Eskişehir'de çizmek istediğimiz profil dürüst, samimi siyaset. Yani kimsenin arkasından dolanan siyaset, çamur at izi kalsın siyaseti değil' dedi.

Cumhur İttifakı'nın MHP'yi zayıflattığı iddialarının doğru olmadığını söyleyen Candemir, 'Bizim önceliklerimiz farklı. Bizim için birinci öncelik devletin milletin bekasıdır. Biz herkese mavi boncuk dağıtamayız. Biz köşeli bir hareketiz, bizim doğrularımız vardır. Halk dalkavukluğu yapmayız' dedi.

Kongrenizi gerçekleştirdiniz. MHP Eskişehir'de neler yapıyor?
Milliyetçi Hareket Partisi kongrelerini tamamladı. Şu anda kongre sonrasında görev dağılımları yapılıp önümüzdeki dönemin projeleri hazırlanıyor. Bunlarla alakalı bayağı yoğun bir çalışmamız var. Ama pandemi dönemi dolayısıyla dikkatli olmak zorundayız. Şimdi hazırlık safhasındayız, sahaya çok fazla inemiyoruz. Şu anda hazırlık aşamasındayız. Arkadaşlarımız, ilçe teşkilatlarımız kendilerine hedefleri belirtildi. Buna uygun olarak çalışmalara başladılar. Hazırlıklarını yapıp eksik olan mahalle temsilciliği, köy temsilciliği onların ataması gerçekleştiriliyor. İnşallah salgın biraz hafiflerse sahaya inmeye başlayacağız.

24 Haziran ve 31 Mart seçimlerinin ardından MHP'yi Eskişehir'de nereye konumlandırıyorsunuz? MHP'nin Eskişehir'deki geleceğini nasıl görüyorsunuz?
51 yılı geçmiş bir siyasi partiyiz. İdeolojisi olan, söyleyecek sözü olan bir hareketiz. Eskişehir'de bugüne kadar merkezde biz bir belediye idare edemedik. Türkiye'de ciddi anlamda projesi olan ve onaylanmış projesi olan tek parti MHP'dir. Üretken belediyecilik modelimiz vardır bizim. Eskişehir'i en kısa sürede bununla tanıştırmak istiyoruz. Bunun için de merkezde mutlaka bir belediye almamız lazım. Ve her zaman da iddialı söylüyoruz, biz merkezde bir belediye aldıktan sonraki dönemde üç belediyeyi de alırız göstereceğiz performansla. Bizim olaylara bakışımız belki biraz değişik. Vatandaşın önceliklerine göre yatırım ve planlama yapan bir belediyecilik anlayışımız var bizim. Öncelikle hedefimiz 2024 seçimlerinde merkezde en az bir belediye alabilmek. 2023 milletvekili genel seçimlerinde de Eskişehir'de en az 2 mümkünse 3 vekili çıkartmak için mücadele edeceğiz. Bunun için de vatandaşımıza kendimizi, genel başkanımızı iyi anlatmamız gerekiyor. Vatandaşa dokunmamız gerekiyor. Bununla alakalı çalışmalarımıza başladık. Şu anda 2024 seçimiyle alakalı olarak önümüzdeki aylarda büyük ihtimal bunu basına da duyururuz, proje ekiplerimizi yeniden oluşturup Eskişehir'in problemleri ve çözümü noktasındaki projelere yeniden çalışmaya başlayıp zaman zaman kamuoyu ile paylaşıp, vatandaşı dinleyip, öncelikleri belirleyip sorunların çözümü ile alakalı ciddi çalışmalara başlıyoruz yakında.

ÖNEMLİ OLAN ADAYLAR

İYİ Parti İl Başkanı Eskişehir'in seçmen kitlesinin partilerine uygun olduğunu söyledi. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz bunu? Eskişehir'in seçmen kitlesi, seçmen profili nasıl sizce?
Eskişehir seçmeni, Eskişehir'de yaşayan insanlar olarak eğitim kalitesi en yüksek şehirlerden birisiyiz. İnsan kalitemiz de buna yönelik olarak çok yüksek. Burada ona yakından, buna yakından ziyade çıkartacağınız adaylar, ortaya koyacağınız projelerle Eskişehirli vatandaş ona göre tercihte bulunuyor. Bunun yıllardır örneğini görüyoruz. Genel seçimlerde AK Parti Cumhur İttifakı önce çıkıyor. Yerel seçimlerde CHP önce çıkıyor. Eskişehir'de kişiler çok önemli, çıkarttığınız adaylar, ortaya koyduğunuz projeler çok önemli. Genel olarak baktığımızda Eskişehir halkı milliyetçi, muhafazakar. Ama Eskişehirliler hizmete bakarlar, adayın kalitesine bakarlar, tanınabilirliğine, performansına, ortaya konulan projeye bakarlar. Ve Eskişehirliler kavgayı sevmiyor. Oturup konuşup, tartışmayı yeğliyor. Kavgadan uzak, projelerini ortaya koyan, Eskişehir'in problemlerine yönelik ciddi çalışmalar yapan, vatandaşa dokunan her partinin şansı büyüktür Eskişehir'de. Eskişehir'in siyasi tarihine baktığımızda Türkiye ortalamasıyla çok ters şeyler çıkar. Eskişehir'de siyasi partiler ikinci planda kalıyor. Birinci planda olan adaylar ve projeler.

AK Parti ve Cumhur İttifakı genel seçimlerde gösterdiği başarıyı neden yerel seçimlerde gösteremiyor sizce?
Burada da genele seçimlerde tabi ki liderlerin önemi çok fazla. Genel merkezin politikası ve liderin çizdiği yol Türkiye'de seçmeni çok fazla etkiliyor. Yerel teşkilatların buna katkısı istenildiği kadar olmuyor. Biz kendimiz de özeleştiri yapıyoruz bu konuda. Türk toplumu yapısı ve gelenekleri itibariyle lider özellikle bir toplum. Türk tarihi var olduğu günden beri bu şekilde var olmuş. Bu, zaman içerisinde belki bireyselleşme ön plana çıkıp farklı noktalara gelebilir. Ama bizim genlerimiz bu şekilde. Liderler bunun için genel seçimlerde çok önemli. Onların verdiği mesajlar, onların yaptığı konuşmalar aşırı derecede önemli oluyor. Yerelde de yerel liderler önemli oluyor. Yerel liderler de çıkarttığınız belediye başkan adaylarınız. Bunların siyasi kimliği çok fazla konuşulmuyor aslında. Kişiliği, karakteri, topluma verdiği mesajın karşılığı önemli. Cumhur İttifakı olarak da bizim 2024 seçimlerinde özellikle yerel seçimlerde bunu dikkate almamız gerekiyor. Bununla alakalı ciddi çalışmalar yapmamız gerekiyor.

'Eskişehirliler kavgayı sevmez' dediniz. Bizler de sizin çok tartıştığınızı, kavga ettiğinizi görmedik. Bu tavrınız bu şekilde devam edecek mi?
Söyleyecek sözü olmayan, fikirleri olmayan insanlar kavga eder. Bir de muhalefet yapmak demek her şeye karşı çıkmak demek değil. Yani ciddi anlamda bir olayı irdelemeniz gerekiyor. Onunla alakalı karşılıklı istişare etmeniz gerekiyor. Eğer çözüm bulunamazsa ondan sonra ki süreçte açıklamalar yapmak gerekiyor. Biz her gün basın açıklaması yapabiliriz. Eskişehir'de o kadar çok problem var ki hiç de sıkıntı çekmeyiz. Ama bu sonucu değiştirmiyor. Önemli olan perde arkasında yapılan görüşmelerle mevcut sorunları en aza indirebilmek. Burada da siyasi partiler arasında iyi diyalog kurmak istişareyi elden bırakmamak gerekiyor. Bizim Eskişehir'de çizmek istediğimiz profil dürüst, samimi siyaset. Yani kimsenin arkasından dolanan siyaset, çamur at izi kalsın siyaseti değil. Açık olalım, net olalım, hata yapıyorsak hatalarımızı kabul edelim. Karşı taraf da bir yanlış varsa uyaralım. Olmuyorsa sesimizi yükseltelim. Ama sesimizi yükseltirken de ufak harflerle konuşalım.



İYİ NİYETLİ DEĞİL

Erken seçim tartışmaları yaşanıyor. Siz ne düşünüyorsunuz? MHP olası bir erken seçime hazır mı?
Biz milliyetçi ülkücü hareket olarak bugün seçim yapılsa hazırız. Bizim o anlamda sıkıntımız yok. Bizim en büyük gücümüz teşkilatçılığımızdır. İlerleyen aylarda göreceksiniz. Biz istersek Eskişehir'de her noktada aynı gün aynı saatte faaliyet yapabiliriz. Biz o kadar güçlü bir teşkilatız. Tüm mahallelerde, köylerde teşkilatlanmış durumdayız. Ama Türkiye'nin gerçekleriyle 2023'ten önce seçim olma şansı yok. Yerel seçimlerde 2024 yılında olacak. Türkiye'nin şu anda gündeminde seçim yok zaten. Her ne kadar birileri suni gündem yaratarak erken seçim dese de dünya zaten pandemiyle uğraşıyor, bundan en az etkilenen ülkelerden birisi biziz. Şu anda sıkıntı yok mu? Muhakkak çok büyük sıkıntılarımız var. Dünya sıkıntı yaşıyor. Bize yıllarca örnek gösterilen Amerika, Avrupa devletleri tel tel dökülüyor. Biz hiç olmazsa ayaktayız. Vatandaşımızın ihtiyaçlarını bir şekilde karşılayıp sağlık hizmetlerini düzgün bir şekilde götürüyoruz. Böyle bir ortamda erken seçim istemek çok iyi niyetli değil.

HERKESE MAVİ BONCUK DAĞITAMAYIZ

Az önce 'MHP 51 yıllık geçmişi olan bir parti' dediniz. AK Parti de ortalama 20 yıllık bir siyasi parti. Dönem dönem Cumhur İttifakı'nın MHP'yi zayıflattığı, geri plana attığı iddia ediliyor. Sizce Cumhur İttifakı MHP'yi zayıflattı mı güçlendirdi mi?
Bu soruya cevap verebilmek için MHP'yi iyi tanımak lazım, kuruluş kodlarını iyi okumak lazım. Milliyetçi Hareket Partisi 1969'da Adana kongresiyle kurulduğu dönemden bu güne kadar öncelikleri bellidir. Önce devletin, milletin bekası sonra partim sonra ben ilkesiyle gider. Bu rahmetli Başbuğ Alparslan Türkeş'ten bilge liderimiz Devlet Bahçeli'ye kadar bu şekilde devam etti. Bizim ilçe kongrelerimize Sayın Genel Başkanımızın gönderdiği bir mesaj vardı. Kazanan Türkiye olduktan sonra bizim için kaybetmek bile şereftir. Biz normal bir siyasi parti değiliz. Bizim önceliklerimiz farklı. Bizim için birinci öncelik devletin milletin bekasıdır. Biz herkese mavi boncuk dağıtamayız. Biz köşeli bir hareketiz, bizim doğrularımız vardır. Bunlara sonuna kadar sadık kalıp tabiri caizse halk dalkavukluğu yapmayız biz. Biz fikirlerimizi sonuna kadar savunur, doğru bildiğimiz yolda ilerleriz. Bu bize zarar da verse ilerleriz. Onun için Türkiye'de biz ideolojik bir hareketiz, kitle partisi değiliz. Bizim eğrimiz var, doğrumuz var. Dünyaya bir bakışımız var, söyleyecek bir sözümüz var. O dediğinize çok fazla katılmıyorum. Bizim sahada gördüğümüz, vatandaşın bize karşı teveccühünde gördüğümüz aşırı bir akış var milliyetçi ülkücü harekete. Biz diğer partiler gibi üye kayıt çalışmalarında ya da diğer faaliyetlerde daha temkinli gideriz. İnanan, bizimle yol yürümek isteyen arkadaşlarımız teşkilat binalarımıza gelir müracaatlarını yapar. Bizim için nicelik değil nitelik önemlidir. Önemli olan inanmış insanlarla yol yürüyebilmektir. Bu yüzden dünya var olduğu sürece milliyetçi, ülkücü hareket de var olacaktır.

Devlet Bahçeli askıda ekmek çağrısı yaptı. Bu çağrı Eskişehir'de karşılık buldu mu? Ayrıca bu çağrıya yönelik eleştiriler de oldu. Bunlarla ilgili neler söylersiniz?
Askıda ekmek kampanyasını eleştirmek kadim Türk geleneklerine İslam inancını bilmemek demektir. Çok büyük cahilliktir. Bu yıllardır süregelen bir gelenektir. Biz inancımız gereği de komşusu açken kendisi tok yatan bizden değildir inancına sahip insanlarız. Her ülkenin geleneklerine göre değişiklik gösterir bunlar. Yanlış hatırlamıyorsam İtalya'da askıda kahve kampanyaları vardır. Bununla alakalı eleştiri yapmak doğru değil. Bunlar bizim genlerimizde olan şeyler. Yardımlaşma, sosyal dayanışmayı ön plana çıkartabilmek, yeniden hatırlatabilmek için yapılmış. Yoksa bu kampanya çok uzun süredir zaten devam ediyordu. Eskişehir'de bu kampanya oldukça yoğun yürüyor. Bunun ekonomik hiçbir gerekçesi yoktur. Bu bizim geleneklerimizde olan bir şeydir. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile ekmeğe, giysiye ulaşmakta zorluk çeken insanlar vardır. Amerika'nın gettolarına girdiğiniz zaman çok farklı bir tabloyla karşılaşırsınız.

Önümüzdeki yerel seçimlerde merkezden bir belediye alabilmek için MHP'nin bir baskısı olacak mı?
MHP için asıl olan şey 2023 seçimlerinde Cumhur İttifakı'na Eskişehir'de maksimum oyu sağlayabilmek. İttifak içerisinde de aldığımız oylar bizim 2024 seçiminde alabileceğimiz belediyeleri ortaya koyacak. Bu bizimle başlayıp bizimle biten bir hareket aslında. Önümüzdeki 2.5 seneyi MHP teşkilatları olarak iyi değerlendirirsek 2024'te hangi ilçelerde belediyelere talip olacağımızın ölçüsü 2023 seçimleridir aslında. Ortaya bir şeyler koymanız lazım. Cumhur İttifakı içerisinde AK Parti'nin bizim çok çok üstümüzde oy aldığı herhangi bir ilçede bizim o ilçeyi AK Parti'den bize verin demek bizim siyasi anlayışımıza uygun değil.

BİZİM İÇİN FLU HAREKET

Cumhurbaşkanı Erdoğan İYİ Parti'nin 3'üncü kuruluş yıldönümüne bir mesaj gönderdi. Bunu ikinci bir davet olarak yorumlayanlar oldu. Sizce bu bir davet mi? İYİ Parti ileride AK Parti ve MHP ittifakına katılabilir mi?
İYİ Parti konusunda bugüne kadar hiçbir değerlendirme yapmadım. Bundan sonra da yapmam. Çünkü İYİ Parti 1 Kasım seçimleri sonrası milliyetçi ülkücü harekete ihanetle kurulmuş bir harekettir. Benim için flu bir yerde. Genel başkanlar uygun görür ittifaka alırlar, almazlar. Biz genel başkanlar kararına saygı duyarız. İYİ Parti bizim için flu bir harekettir. Milliyetçi ülkücü harekete ihanet için, bölmek için bitirmek için kurulmuş bir partidir.

BİR KISMINI KABUL ETMEYECEĞİZ

İYİ Parti'den ayrılıp MHP'ye dönen kişiler var mı?
Tabanda bir sıkıntı yok. 24 Haziran seçimlerinden sonra tabandan müthiş bir derecede dönüş oldu. Rüzgara kapılıp giden arkadaşlarımız vardı. Bunlar bizim arkadaşlarımız sıkıntı yok. Onları zaten biz bünyemize kabul ettik. Hatta birçoğu da partiye yeniden dönüşlerini bir törenle yapmak istediler, biz bunu kabul etmedik. Giderken tören mi yaptınız, gelirken tören yapalım dedik. Üye olmak istiyorsanız gelirsiniz müracaatınızı yaparsınız dedik. Giderken kırmadan, dökmeden giden, rüzgara kapılıp giden tüm arkadaşlarımızın üyelik işlemlerini tamamladık, kabul ettik. Ama bir kısmını da kabul etmedik. Bundan sonra da geleceklerin bir kısmını da kabul etmeyeceğiz.
Editör: TE Bilisim