Koronavirüs salgını nedeniyle küçük esnafın ekonomik anlamda sıkıntılı günlerden geçtiğini söyleyen Eskişehir Esnaf Birliği Komitesi Sözcüsü Akın Yüksel, bankalardan dert yandı. Eskişehir'de faaliyet gösteren tüm küçük esnaf adına açıklama yaptığını belirten Yüksel, ' Zor bir kış sezonu atlatmışken maddi anlamda yeni sezonda rahatlayacağımızı düşünürken 11 Mart'ta ilk koronavirüs vakasıyla karşılaştık. O günden sonra birçok küçük esnaf kapılarına kilit vurmak zorunda kaldı. Açık olan esnaflarımızda günlük ev ihtiyaçlarını karşılamak zorunda olduğu için mecbur kalarak dükkanlarını açıyorlar. Artık öyle bir duruma geldik ki amacımız kira, kredi, çek kısacası borçlarımız değil evimize ekmek götürmek oldu' diye konuştu.
'BANKALAR BİZİ YIPRATTI'
Bankaların kendilerini maddi ve manevi anlamda yıprattığını ifade eden Yüksel, 'Sayın Cumhurbaşkanımızın 18 Mart'ta yaptığı esnaf destek paketi açıklamasında KGF kredisi, ek limit, limit artırımı maddeleri şu an hiçbir banka tarafından maalesef ki uygulanmıyor. Sayın Maliye Bakanımızın açıklamasında da bankaların ek limit, çek karşılığında limit ve mücbir sebepten bahsetti. Bankaları da buna uymaya davet etti. Bankalardan istediğimiz özveriyi göremiyoruz. Bu da bizleri hem maddi hem manevi anlamda yıpratıyor. İhtiyacı olanlara değil, ihtiyacı olmayan azınlıktaki arkadaşlarımıza yardımcı olmak, limit açmak için şubelerine davet ediyorlar. Son olarak birçok esnafımızın çekleri yazılıyor. Bu konunun mücbir sebep olarak değerlendirilmesini çeklerimizin karşılıksız yazılmamasını talep ediyoruz' şeklinde konuştu.
'YARDIM ETSİNLER'
Esnafın can çekiştiğini söyleyen Servet Üstün ise, 'Maalesef hiçbir şekilde destek göremiyoruz. Ne olacak, nereye varacak böyle. Eve ekmek parasını bırakın, siftah yapamıyoruz. Böyle uygulamalarla bu şekilde gitmez. Ne paket açıklanacaksa açıklansın. Bize yardımcı olsunlar. Bizler şu an can çekişiyoruz' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim