Koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan kısıtlama kararları en çok esnafı etkiledi. Geçtiğimiz 2 yıl içerisinde salgından kaynaklı işlerinde azalma olan esnaf, son dönemde ekonomik krizle mücadele etmek zorunda kaldı. Mazot ve benzin fiyatlarının sürekli artmasından dert yanan esnaf, bunun her şeye yansıdığını, hayat pahalılığı ile birlikte vatandaşın alım gücünün de düştüğünü belirtti.

ELİMİZDE BİR ŞEY KALMIYOR

Artık esnafın elinde de vatandaşın elinde de bir şey kalmadığını söyleyen esnaf Adem Kalkan, 'Çok ciddi bir ekonomik sıkıntımız var. İnanılmaz bir pahalılık var. Gerek beyaz eşyada gerek gıda ve tekstilde çok ciddi artışlar var. Pandemiden önce ile şu ankinin arasında dağlar kadar fark var. Her şey arabayla, benzinle, mazotla geliyor buraya. Bunun karşılığında bizim çok ciddi bütçe sıkıntımız oldu. Bu Türkiye'nin her yerinde böyle. Artık kırılma noktasına geldi. Günde 4 sevkiyat çıkartıyorsak bunları toplayıp 1 sevkiyat olarak çıkarıyoruz. Çünkü ürünün karından çok gideri var artık. Personel giderinden tutun, benzininden, mazotundan tutun, elektriğinden tutun o kadar çok gider var ki. Kar artık bitti. Sadece şu anki durumumuz mevcudiyeti korumak. Alım gücü inanılmaz derecede düştü. Pandemiden önce satışlarımız çok iyiydi. Sosyal hayat bitti, alışveriş sirkülasyonu çok ciddi düştü. Bu ekonomi nasıl düzelir bilmiyorum. Biz artık bir makarna yiyorsak şükür diyoruz. Bir makarna bile olmuş 8 lira. Makarna bile lüks oldu. Ne esnafın elinde bir şey kalıyor ne çalışanın ne de vatandaşın elinde bir şey kalıyor' diye konuştu.

NAKİT ALIŞVERİŞ AZALDI

Vatandaşın nakit alışveriş yapamadığını, uzun vadeli borçlandığına dikkat çeken esnaf Mahir Ergün, bunun kendilerini de etkilediğini ifade etti. Ergün, 'İşler beklendiğimiz gibi değil. Ama piyasa içerisinde hareketlilik ekonominin paralel ilerlemesiyle artacak veya azalacaktır. Durum ortadadır. Çarşıda bu saatte Asarcıklı Caddesi'nın yoğunluğu ortada. Bu da esnafın işlerini ortaya koymuştur. Piyasadaki para hareketi maalesef daha kısıtlıdır. Ve bu zorunlu sıkıntıları biz de çekiyoruz. Nakit alımları yüzde 45 civarında azalmışken, vadeli senet satışlar yani vatandaşın ileriye dönük borçlanma oranı çok daha fazla arttı tabi ki. Bu da kaygılandırıyor insanı. Yakıt maliyetlerinin, ambalaj maliyetlerinin arttığı bir piyasada sektör anlam ifade etmiyor. Esnaf da uzun vadede borçlanıyor. Vadeli satışa dayanmak için vadeli ve riskli bir biçimde borçlanması gerekiyor' şeklinde konuştu.

ESNAF KISIR DÖNGÜYE GİRDİ

Esnafın kısır döngü içerisine girdiğini anlatan esnaf Sinan Kuş, 'Geçen seneki sezon daha hareketli başlamıştı. Fakat şu anda ekonomik sıkıntılardan dolayı çok fazla hareketlilik yok. Yine gurbetçilerin gelmesini bekliyoruz. Gurbetçilerin gelmesi bizi biraz hareketlendirir diye düşünüyoruz. Şu anda işler beklediğimiz gibi değil. Gelen zamlar küçük esnafın sırtına biniyor. Esnafın kazandığı parayla geçinmesi çok zor. Süt yüzde 400 arttı, şeker yüz 600 arttı. Bizim ham maddelerimiz olduğu için ben bunları biliyorum. Esnafın döndürmesi zor artık. Kısır döngü denilen yere geldi esnaf' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim