Eskişehir Seyyar, Tuhafiye ve İşportacılar Odası Başkanı Ali Safa Şen, pandemi sebebiyle esnafın ekonomik olarak yaşadığı sıkıntıların devam ettiğini belirtti. Esnafın günlük masrafını bile çıkaramadığına dikkat çeken Şen, '2020 yılı gerçekten çok sıkıntılı geçti. 2021 yılının da bu sıkıntıların devam edeceği bir yıl olarak geçeceğini düşünüyoruz. Bizim temennimiz bir an önce pandeminin aşılarla birlikte minimuma inmesi ve hayatımızın normale dönmesi. Hayatımız normale girdikten sonra insanlarımızın da kendine güveni geldi mi alışverişlerine başlayacaklar ve esnafımızın ticareti de normale girecek diye ümit ediyoruz. Ama şu ana kadar böyle bir belirti pek yok. Dolayısıyla halkımızın alışverişi de yok. Ama üç dört gündür havaların ciddi manada soğumasının neticesinde belki kışlık ürünlerde bir hareketlilik gelir diye umut ettik. Ama esnaflarımızla yapmış olduğumuz istişarelerde hala ticaretlerinin açılmadığı, kışlık ürünlerinin bile satılmadığı, tek tük satış yaptıkları, kısıtlı ticaretlerinde günlük alışverişlerinde günlük masraflarını kurtarmadıklarını bizlere söylüyorlar' diye konuştu.
KREDİ BORCUNU GERİ ÖDEYEMEDİ
Esnafın aldığı 25 bin liralık kredinin geri ödemelerini yapamadığını da anlatan Şen, 'Geçtiğimiz mart ayından bu yana hükümetimiz düşük faizli kredi ile esnafımızı desteklemeye çalışıyor. Bundan pek çok esnafımız yararlandı. İşlerimiz açılmadı, beklediğimiz iş yok. Faizsiz uzun vadeli ödeme planı olan 25 bin liralık bir destek bekliyoruz. Faizsiz olsun, uzun vadeli olsun ki ileriki tarihlerde aşıyla beraber pandemi bittiğinde, hayatımız normale döndüğünde esnafımız da bu ödemelerini yerine getirebilsinler. Pandemi bitmediğinden önceki kullandığımız 25 bin liranın geri dönüşlerini de esnafımız yapamadı, ödeyemedi. Bunlarla da ilgili bir düzenleme getirilmesini bekliyoruz' şeklinde konuştu.
ESNAFLIĞI BIRAKAN ÇOK
Esnafın zor günler geçirdiğini ve birçok kişinin esnaflığı bırakmak zorunda kaldığını vurgulayan Şen, 'Benim esnafım kısıtlı da olsa her gün dükkanını açıyor. Ama günlük geliri giderini karşılamıyor. Durumumuz çok sağlıklı değil. Esnafımız öldü. Kardan mezar yapıp, üzerine de yazıyorlar 'Esnafımız öldü' diye. Bir nazire de olsa her şaka da bir gerçek payı vardır. Maalesef gerçeklik payı da var. Esnafımız zor günler geçiriyor. Çok dükkan kapatan var, esnaflığı bırakan var. Ama esnaflar da bu devletin can damarı. Esnaf var olsun ki devletimiz de rahat devam edebilsin. Her türlü katkıyı ve desteği bekliyoruz hükümetimizden. Halkımızdan da esnafımızı tercih etmesini bekliyoruz ki esnafımız ayakta durabilsin' ifadelerini kullandı.
HABER : MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim