Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Birsen, koronavirüs salgını nedeniyle Cumhurbaşkanlığının yayınladığı kararnameyle kapatılan işletmelerin toplam sayısını paylaştı. Birsen, 'Bunun yanı sıra kararnameyle de kapatılması zorunlu olmayan işletmelerle birlikte yaklaşık 5 bin 300 civarında iş yerimiz merkez ve ilçelerimiz dahil olmak üzere kapalı. Dolayısıyla bunların ayrıntısına baktığımızda bin lokantadan 930'u kapalı, 70 tanesi paket servisiyle açık. Pastacılarımız 287 tane yarısı kısmi açık sandalye masa olmaksızın al götür servis suretiyle, berberlerin tamamı kapalı Eskişehir'de bin 200 tane berber ve kuaför salonumuz kapalı. Kuyumcular odamız yaklaşık 2 haftadır kapalıydı, bugünden itibaren Pazartesi ve Perşembe 11.00-17.00 açık olmak kaidesiyle kısmi çalışmaya uyacaklar. Kahvecilerimizin tamamı kapalı, spor salonları kapalı, internet kafeler ve kafeteryalar kapalı ve dolayısıyla toplamda 3 bin 833 işletmemiz Cumhurbaşkanlığı Korona virüs yönergesi kapsamında kapatılmış durumda ve bunun yanında da bin, bin 500'e yakın işletmemiz de esnek çalışma saatleri veya kendisi işletmelerini kapatarak kapalı durumdalar. Bu arada 18 ve 20 yaş arası üyelerimiz var, yine sanayide çalışan kalfa ve çıraklarımız vardı. Bunlarla ilgili Eskişehir Valiliğimiz, Ticaret Odamız, Sanayi Odamız, Borsamız yapmış olduğumuz toplantılarda işletme sahibi olan, işletmelerimizde çalışan 18-20 yaş arası gençlerimizin muaf tutulmasıyla da iş hayatındaki aksaklıkları önlemiş olduk' diye konuştu.
SİCİL SİLDİREN YOK
Koronavirüs salgınının yaşandığı süreçte kepenk kapatan yani sicil sildiren esnaf olmadığına dikkat çeken Birsen, 'Şu anda kayıt sildiren yok, dolayısıyla kayıt dışı çalışanlar var, belli oranda kredi kullanabilmek için vergi mükellefiyetini yaptırmış fakat meslek odasına kayıt olmamış kişilerin kayıtlarını birliğimizi açık tutarak yapıyoruz. Dolayısıyla onların da devletin vermiş olduğu kredi imkanlarından yararlanmasını sağlayabilmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Birtakım prosedürlere takılanlara bilgi, belgeler vererek o aksaklıkları aşmak için gayret gösteriyoruz' dedi.
YARDIM BEKLİYORUZ
Esnafın son durumuyla ilgili de bilgi veren Birsen şöyle konuştu: 'Tabi ki sadece kredilerle rahatlamak mümkün değil, verilen destekler yerinde. Bundan sonra alınan kredileri nasıl öderiz diye düşünüyoruz. Özellikle kredilerin dışında işletmeleri kapalı olan zor durumda, evine ekmek götüremeyecek üyelerimiz var bununla ilgili devletimizden o işletmelere hibe, destek verilmesini istiyoruz. Gerçekten bunun mutlaka yapılması gerekir. Devlet nasıl hiç geliri olmayan vatandaşlarımız yardım ediyorsa hiç geliri olmayan, geliri duran işletmeleri kapalı olan esnaf ve sanatkarlara da yardım etmelidir, bununla ilgili talebimizi de hazine maliye bakanlığına, ilgili kurum ve kuruluşlara ve milletvekillerimize ilettik. Bununla ilgili bir an önce bu yardımların yapılmasını bekliyoruz.' ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim