Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ekrem Birsen ve Eskişehir Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban, yaptıkları basın açıklaması ile pandemi nedeniyle esnafın yaşadığı sorunlara değindi. Kahveci esnafının dükanlarını kısmi olarak açtığına dikkat çeken Zeki Çoban, '1,5 yıldır kapalı olan biz kahveci esnafı 1 Haziran 2021 tarihinde yüzde 50 kapasite ile oyunlarsız kahvelerimizi açtık. Bizim için bu kısmi açılıştır. 1,5 yıldır çalışamayan kahveci esnafımızın bağkur, ssk, vergi, kira, doğalgaz ve elektrik gibi borçları birikti. Çoğu esnafımızın doğalgaz ve elektrik faturalarını ödeyemediğinden kesintiye uğramış, abonelikleri iptal olmuştur. Dükkan sahipleri kira alamadıkları için tahliye ve icra davası açmıştır. Kapalı olan esnafımızın devlete ait bağkur, sigorta ve vergi gibi ödemeleri devam etmiştir' dedi.
Esnaf hangi borcunu ödesin?
'Hasta olan üyelerimiz bağkura borcundan dolayı muayene olamamış ilacını alamamıştır' diyen Çoban, 'Bunların arasında kanser hastası olanlarda vardır. Çözüm beklentilerimiz kapalı günlerimizde devlete ait ödemelerimizin iptaline, hibe desteklerinin, 5 bin TL'ler dahil, 3 ay daha uzatılmasına, 1 Temmuz itibari ile kahvelerimizin oyunlar dahilinde tam kapasite ile açılmasına, kapanış saatlerinin belediyelerden almış olduğumuz saatlerin uygulanmasına, yapılandırma olacak olan borçların eylül ayında ödenmesi erken olduğundan en az 1 sene ötelenmesini istiyoruz. 1,5 yıldır kapalı olan esnafınız geçmişe dönük borcunu mu ödesin, güncel borcunu mu ödesin, evine ekmek mi götürsün' diye konuştu.
Esnaf refaha ermeli
Esnafın refaha çıkması için çaba göstermeye devam ettiklerini belirten Ekrem Birsen ise, 'Sadece birkaç meslek kolunda yaşanan bu sıkıntı için faizsiz kredi desteği mutlaka bu esnaf ve sanatkarlarımızı da verilmeli. Pandemi döneminde esnaf ve kefalet kooperatiflerimiz Halk Bankası aracılığıyla verdiğimiz kredilerde önemli bir rakama ulaştık. Bugüne kadar Eskişehir'de 552 milyon gibi bir kredi kullanıldı. Yaklaşık 10 bin esnafımız kredilerini kullandılar. Bu krediler can simidi oldu. Kredilerin ödeme günü geldiğinde ödemelerin ertelenemsi de esnafımızın nefes alması sağlanmıştır. Bunların devamını istiyoruz. Esnaf ve sanatkarlarımızın borçalarının bir yıl faizsiz, üç yıla yayılacak şekilde ertlenerek esnaf ve sanatkarlarımızın önünün açılmasını istiyoruz' ifadelerini kullandı. Meltem Karakaş Kaya
Editör: TE Bilisim