Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odaları (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken Eskişehir'e geldi. Türkiye'nin çeşitli illerinde gerçekleştirdiği ziyaretlerde esnafın sorunlarını dinleyen Palandöken Eskişehir ziyaretinde de Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Ekrem Birsen'i ziyaret etti. Birlik Başkanı Ekrem Birsen ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, '2020 yılında başlayan pandemi süreci ve daha sonra Ukrayna ve Rusya savaşı esnaf ve sanatkarımızı çok büyük sıkıntıya sokmuştur. Siz zaten bu sorunları yakından takip eden birisiniz. Ben siz Eskişehşir Esnaf ve sanatklarımızın evinde ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum' dedi.
SÜREÇ ESNAFI ZORA SOKTU
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise ilk olarak Ülke'de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle esnafın olumsuz yönde etkilendiğini ifade etti. Palandöken, 'Ülkemiz enflasyonla mücadelede en önemlisi esnaf ve zanaatkarımızın bugünkü çalışma hayatında girdi maliyetlerinde ciddi artış oldu. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün Bakanlıklar enflasyon rakamlarını nasıl düşürürüz şeklinde kendi çapında çalışmalar yapıyorlar. Enflasyonla mücadelede en büyük sıkıntı nihai noktadaki vatandaşa bu ürünleri satan esnaf ve sanatkarlardır. Bu üretimdeki girdi maliyetleri yüksek enflasyona oranlarını düşürmeye yeterli olmuyor. Yaşanan pahalılık ve zamlar nedeniyle maliyetin yükselmesi vatandaşa yansıyor' ifadelerini kullandı.
ESNAF DİJİTALLEŞECEK
Palandöken ayrıca esnafa müjdeli bir haber verdi. Yeni bir sistem üzerinde çalıştıklarını kaydeden Palandöken, yeni nesil esnafın yeni dijital dünyada var olması için bir düzenleme içerisinde olduklarını ve yeni bir yazılım gerçekleştirdiklerini söyledi. Palandöken, 'Şimdi hep birlikte bir hamle yapacağız. Yeni nesil esnafın yeni dijital dünyada esnaf ve sanatkarda çalışma hayatında düzenlemeler artık teknolojiye ayak uydurmak zorunda kaldı. Eskiden ne diyorduk? Marketler, AVM'ler diyorduk. Şimdi kapınıza getiriliyor. Artık onlarla birlikte çalışıp bizim işletmiş olduğumuz iş yerlerimizi daha evvel bakkal çırağı, berber çırağı dediğimiz, tamircide çalışan çırağımız dediğimiz gibi birçok sektörlerde bunu dijital dünyayla birleştirmek gerekiyor ve böyle bir sistem geliştirdik. Yeni bir yazılım gerçekleştirdik. Böylelikle esnafın kendi iş yerinde ayakkabı mı üretiyor o an o ayakkabıyı nihayet tüketiciye yetiştirecek. Seze, meyve mi üretiyor aynı şekilde rakiplerle iş birliği yaparak aynı ortak alanda, ortak akıl kullanmak suretiyle birlikteli sağlayacak. Ama tabi devletimize de önemli esnaf ve sanatkarımız için başta kira desteği, krediler, haksız rekabet konularına karşı önlem alması gerekiyor' şeklinde konuştu.



Editör: TE Bilisim