Artan Covid-19 vakaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tam kapanma açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamaya göre 29 Nisan Perşembe saat 19.00'dan, 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00'a kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Esnaf ise destek paketi olmadan açıklanan tam kapanmadan memnun değil. Ekonomik destek paketi olmasa bile çek, senet gibi banka ödemelerinin ertelenmesi gerektiğini söyleyen esnaf, artık ceplerinde para kalmadığını, esnafın bitik durumda olduğunu ifade etti.

17 Gün Zor Geçecek

'Bu 17 gün zor geçecek. Esnafın yüzde 80'i daha da sıkıntıya girecek' diyen Eskişehir Ticaret Odası Meclis Üyesi Mehmet Kerenciler, 'Aslında tam kapanma çok talihsiz bir açıklama. Bütün sektörler açık sadece beş altı sektör kapalı. Tekstil ve ayakkabı sektörü kapalı sadece. Ama bankalar açık. Her yer kalabalık. Bize geldi mi kapalı. Sanki virüsü biz bulaştırıyormuşuz gibi bir algı var insanlarımızda. Saat 12.00 şu an ama daha siftahımız yok. Zaten akşama kadar dükkana giren müşteri sayısı 20 ya da 30. Onu da mesafeli alıyoruz. Keşke tamamen kapanma olsaydı. Ay sonu bizim çeklerimiz var, senetlerimiz var. Hafta içi bizim kredi ödemelerimiz var. Bunları biz dükkanlarımız kapalıyken nasıl yapacağız? Bir destek bekliyorduk. Nereye gitsek küçük esnafa bütün kapılar kapandı. Keşke bankalar bütün ödemeleri durdursa. Esnafta para yok. Bu 17 gün zor geçecek. Esnafın yüzde 80'i daha da sıkıntıya girecek' diye konuştu.


Ödemeler Durdurulsun

Ödemelerin durdurulmasını isteyen Hamamyolu Esnafı Komite Başkanı Akın Yüksel, 'Esnaf zaten bitik durumdaydı. Esnaf şimdi tamamen bitti. Tam kapanmayı bizde istiyorduk sağlığımız için, işlerin bir an önce açılması için. Tam kapanmanın bazı maddeleri eksik. Biz kapalıyız bankalar açık. Bu kapalı olduğumuz süre boyunca çeklerimizi, senetlerimizi nasıl ödeyeceğiz? Biz kapalıyız ama evimizin elektrik parasını nasıl ödeyeceğiz? Elektriği ödemezsek elektriğimiz kapanacak. Bununla ilgili çözüm üretildi mi? Hayır. Maddi bir beklentimiz yok ama ödemelerin durdurulmasını bekliyoruz. Bu esnaf çekini, senedini nasıl ödeyecek? Çok sıkıntılı. Esnafın kenarda, köşede parası kalmadı artık. Parası olan geçen sene pandemide kirasını, çekini, senedini ödedi bitirdi. Para pul kalmadı. Esnaf bitik perişan durumda' şeklinde konuştu.

Destek Paketi Olmalı

Ödemelerin esnaf için en az bir sene ertelenmesi gerektiğini belirten Selahattin Aktaş, 'Dünya genelinde bir hastalık olduğu için tam kapanma olması gereken bir şeydi. Ama bunun bir de maddi boyutu var. İnsanların geçim kaynağı var. Biz esnafız. Ayda 15 bin lira kira giderimiz var. Bizi bayağı kötü etkileyecek. Devletin buna bir çözüm bulması lazım. Sigorta, vergi borçları var. İnsanlar vergi ödeyecek ama bir taraftan da kapanma var. Bunlara çözüm bulunmalı. Şu an destek paketi açıklanmadı ama açıklanması gerekiyor. Geçen sene açıklandı ama yetersiz kaldı tabi. Türkiye vatandaşa destek konusunda geride kalıyor. Ödemeler en az bir sene ertelenmeli. 17 gün esnaf için kötü geçecek. Benim evimde dört kişi var. Ona göre giderlerimiz var. Devletin bunu görmesi gerekiyor. Bir destek paketi ayarlanmalı' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA

Editör: TE Bilisim