RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ KAYA

TÜYAP'ın önümüzdeki dönemde Eskişehir'de yapacağı fuarlar hakkında bilgi veren TÜYAP Genel Müdür Yardımcısı Server Seçer, 2019 yılı içerisinde sekiz, 2020 yılı içerisinde de 10 fuar yapmayı planladıklarını söyledi.

Geçtiğimiz yıl Eskişehir Ticaret Odası'nın Fuar ve Kongre Merkezi'nin işletme hakkı 10 yıllığına TÜYAP'a verildi. Aslına bakarsanız Ticaret Odası, Eskişehir'in önemli bir eksiğini kapattı. TÜYAP için Eskişehir ne ifade ediyor?

Eskişehir marka bir şehir. Eskişehirimiz Anadolu'da parlayan bir yıldız. Eskişehir'in turizmi gelişiyor. Eskişehir'de marka sanayi kuruluşları var. Eskişehir her şeyden önce lojistik olarak da Türkiye'de İstanbul, Bursa, Eskişehir, Ankara ve Konya hattında hızlı trene sahip. Aynı zamanda hem İzmir'e hem Antalya'ya uzanan bu verimli büyük şehirlere ulaşan coğrafyanın tam ortasında. Bu lojistik özelliğiyle Eskişehir'i bir fuarlar şehri olmaya namzet bir şehir olarak gördük. Bu sebeple bu fuar merkezini işletmeye talip olduk.

Şimdiye kadar üç fuar düzenlediniz. Eskişehir'de fuarlar beklediğiniz gibi geçti mi? Sizce insanların ilgisi nasıldı? Beklentilerinizi karşıladı mı?

Kesinlikle karşıladı. Eskişehir'de yaptığımız fuarlardan ilki kitap fuarıydı. İkincisi mobilya, kozmetik, evlilik hazırlıkları fuarıydı. Üçüncü fuarımız da gıda, gıda teknolojileri fuarıydı. Şunu söyleyeyim Eskişehir'de ilk 500'ün içersinde bir önceki yılda 5 firma, ikinci 500'ün içerisinde 4 firma var. Yani Türkiye'de Anadolu şehirleri içerisinde ilk 500 ve ikinci 500 sanayi listelerinde bu büyük markalara ev sahipliği yapan bir şehir. Aynı zamanda Eskişehir havacılık ve savunma sanayinde ihracat yapan şehirler arasında Türkiye'de 3. şehir. Otomotiv sektörü, beyaz eşya, havacılık kümelenmesi, raylı sistemler sektörü gibi çok başat sektörlere ev sahipliği yapıyor Eskişehir. Bu sebeplerden ve kültür, sanat zenginliği aynı zamanda üniversiteler şehri olması bizim fuarımızın da başarılı olmasına önemli bir etki sağlıyor.

HAFTA SONU ÇOK YOĞUNDUK
Kitap fuarında özellikle hafta sonu çok yoğunduk. Fuar boyunca 90 bine yakın ziyaretçi geldi. 6 günde 90 bin ziyaretçi bizim için çok iyi bir rakamdır. Şehir nüfusunun yüzde 10'unu geçtiğimiz takdirde her şehirde kriterlerimizden biri de budur, bizim için başarıdır. Ve çok beğeniyle karşılandı. 200 yazar geldi. 50 etkinlik yapıldı. Tabi bu fuarlarda bize Sayın Valimiz çok büyük destek oluyorlar. Onların rehberliklerinde ilerliyoruz. Eskişehir'de uluslararası altyapıya sahip fuar merkezinin yatırımının yapılmasında Eskişehir Ticaret Odası'na da teşekkür etmek gerekiyor. Güzel bir alt yapıya sahip, modern bir yapısı var.

STANT AÇANLAR ÇOK MEMNUN
Mobilya, kozmetik fuarımıza 50 bin ziyaretçi geldi. Ve stant açanların tamamı çok memnundu. Yaptığımız anketlerde tekrar stant açacağız dediler. Yaptığımız fuarlardan hemen sonra yeni yıl ki fuar için hemen anlaşmamızı yapıyoruz. Neredeyse yerler doldu diyebilirim. Gıda fuarımızda da 80 bine yakın ziyaretçi aldık. Fuarlarımıza Afyon'dan, Bilecik'ten, Kütahya'dan hatta Konya'dan, Ankara'dan, Antalya'dan, Bursa'dan, Uşak'tan, Bolu'dan, Manisa'dan Aydın'dan ziyaretçiler geldi. Ziyaretçi sayısı anlamında da Anadolu'da en iyi ziyaretçi sayısına ulaşmış fuarlardan biri olduk.



Eskişehir'de ilk olarak kitap fuarıyla başlamanızın özel bir nedeni var mı?
Anaokulundan itibaren hatta doğumdan itibaren bebeklere masal anlatılır ve ölünceye kadar kitap okunur. O yüzden herkesin ilgi gösterdiği üniversitelilere, halka hitap eden, bütün eğitim sürecine hitap eden bir fuar olduğu için kitap fuarıyla başladık. Sonradan da çok doğru yaptığımıza ikna olduk. Herkes de aynı şeyi söyledi. Fuar merkezimizin yerini bu sayede herkes öğrendi. Genel halkın geldiği fuar olunca böyle bir fuarla başlamak çok iyi oldu. TÜYAP'ın Eskişehir'de kitap fuarı yapması Eskişehir'e çok yakıştı diye tepkiler aldık. Kitap fuarı bizim en kıdemli fuarımız. 40. yılında.

2019'DA 8 FUAR

Peki önümüzdeki dönemlerde Eskişehir'de hangi fuarlar gerçekleşecek?
2019'un sonuna kadar da 2020'nin sonuna kadar fuar planlarımız hazır. 2019'da 8 fuar gerçekleştirmiş olacağız. 2020'de de 10 fuar gerçekleştirmiş olacağız. Eskişehir Tarım Fuarımız 4-8 Eylül'de yapılacak. Tarım, hayvancılık ve tarım teknolojileri olarak yapılacak. Eskişehir'de en önemli sektörlerden biri de tarım. Fuarlarımız ulusal hedeflidir. Yani Eskişehir'e özellikle 3 saat mesafedeki bütün şehirlere çok yoğun çalışıyoruz. Ama bu demek değildir 5-6 saatlik mesafeden kimse gelmeyecek. Tabiî ki gelecek. Yani Adana'dan da İzmir'den de Diyarbakır'dan da Samsun'dan da ziyaretçiler gelecektir. Ama bizim hedef kitlemiz komşu iller. Afyon, Kütahya, Bilecik, Bursa, Ankara, Bolu gibi illere daha yoğun çalışıyoruz. Tarım fuarı daha ulusal bir fuar olacak. 24-27 Ekim'de Hobi, Spor ve Hediyelik Eşya Fuarı'nı yapacağız. Bir bölümünde hediyelik eşya olacak bir bölümün de seramik sanatı, lületaşı cam sanatı ürünleri olacak. Plastik sanatların her türü olacak. Açık ve kapalı alan sporları gibi basketbol, futbol, yoga, plates, fitness, zumba gibi çok farklı spor dallarının da gösterileri olacak. Bir sahne kuracağız. Farklı sanat dallarının da gösterimleri ve sunumları olacak. Tüm Eskişehirlilerin geleceği muhteşem bir fuar olacak. 14-17 Kasım'da Eskişehir İnşaat Fuarı var. Yapı inşaat malzemeleri, tesisat, ısıtma, soğutma havalandırma, doğalgaz ve teknolojileri ile ilgili bir fuar olacak. Tüm inşaat teknolojilerini barındıracak. Bir inşaat mühendisinin ya da bir mimarın aradığı her şeyi bulabileceği bir fuar olacak. Tuğladan cama, boyadan dekoratif ürünlerine kadar sitelerin villaların projelerinin sunumlarına kadar her sektörü içeren bir fuar olacak.

2020'DE RAYLI SİSTEMLER FUARI
Yine 10-15 Aralık'ta Kitap Fuarımız olacak. 2020 yılında da özellikle yine fuarlarımız olacak. 2020 Şubat ayında Raylı Sistem Fuarımız var. Bunun müjdesini verelim. Raylı Sistem Fuarı uluslararası bir fuar olacak. Raylı sistemle alakalı ana firmalar, yan sanayi, çözüm ortakları, alt yükleniciler raylı sistem sektörüne her türlü ürün ve hizmet veren firmalarımız stant açacak. Yurtdışından da ziyaretçiler gelecek. Çünkü Eskişehir raylı sistemlerin kalbidir. Ve 19-22 Mart 2020'de Endüstri Fuarı olacak. Bu fuarımız da profesyonel bir fuar olacak.

ANKETLERDE MEMNUNİYET ALDIK
Biz bütün fuarlarımızda anketler yaparız. İki farklı türde anketlerimiz vardır. Biri ziyaretçi anketleri diğeri de katılımcı anketi. Stant açan bütün firmalarımıza fuarın son günü anketler dağıtırız. Ziyaretçilerimize de her gün anket yaparız. Yaptığımız anketlerde hep memnuniyet aldık. Ben bizlere destek olan herkese çok teşekkür ederim. Ticaret Borsası'nın, Esnaf Odalarının, Organize Sanayisi Bölgesi Başkanımızın, KOSGEB'in çok destekleri oldu. Hepsine teşekkür ederim.

Bursa, Konya gibi Eskişehir'in yakın çevre illerinde çok daha öncesinden başladı fuar organizasyonları. Siz Eskişehir'i diğer illere göre nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu bölgede profesyonel bir fuar merkezi olan tek şehir Eskişehir şu an. Marklaşmış sanayisinin olması, çok önemli, teknoloji sektörü kümelenmesinin olması hızlı tren imkanının olması alt yapısı çok güzel bir OSB'ye sahip olması ve hem Valiliğimizin hem de yerel yönetimlerin katkılarıyla güzel bir şehir yaratılmış olması, turizmde ilerlemiş bir şehir olması. Anadolu'da bu kadar çok turist alan şehir çok az. Eskişehir İzmir, İstanbul gibi şehirlerden turist alıyor. Bu sebeple Eskişehir fuarlar şehri olmak için çok uygun bir şehir. İnşallah havaalanı da gelişirse o zaman fuar turizmi daha da hızlanarak büyük. Uluslararası fuarlar da hızlanarak gelişir. Ama Eskişehir fuarlar şehri olmuştur. Bir iki yıl içerisinde de daha da ulusal ve uluslararası fuarları yaygınlaşır.



2019 bitiminde TÜYAP Eskişehir'e ne gibi katkılar sağlamış olacak sizce?
90 bin, 70 bin, 80 bin ziyaretçiyi topladığımızda yaklaşık 2019 yılının sonunda 500 bine yakın ziyaretçi ağırlamış olacağız. Bu 500 bin ziyaretçinin en az yüzde 25'i Eskişehir dışındandır. Ve Eskişehir'in dışından gelen ziyaretçiler konaklama yapanlar, akşam restoranlarda yemek yiyenler, taksiye binenler, alışveriş yapanlar, müzelere gidenler iki gün Eskişehir'de kalacaklarsa bir gün fuara gidiyorlar, diğer bir gün şehirde geziyorlar. Ve Eskişehir'e belki ilk defa fuar için gelenler daha sonra ailesiyle tatile gelecek. Bu çok önemli. Fuar turizmi özellikle kış aylarında hafta içini daha canlı tutan bir şey. Bütün oteller doluyor. Bana otel ve restoran sahipleri teşekkür ettiler. Sizler sayesinde oteller, restoranlar doldu ve alışveriş sektörü herkes Eskişehir ile ilgili bir anı olsun diye hediyelik eşya alıyor. Biz gurur duyuyoruz TÜYAP olarak. Çünkü Eskişehir'in esnafına, turizmine katkı sağlıyoruz. Üretime, istihdama katkı sağlıyoruz.

Dönem dönem fuar alanının yeri eleştirildi uzak olmasından kaynaklı. Siz buna katılıyor musunuz?
Hemen hemen dünyanın birçok ülkesinde fuar merkezleri şehrin dışında. Neden? Çünkü otopark bulmak gerekiyor . İkincisi trafiği kitlememek gerekiyor. Çünkü bizim bir fuarımıza bazen 50 bin bazen 150 bin ziyaretçi ve binlerce araç geliyor. Bizim fuarımıza dolmuş var, otobüsler var, şu an raylı sistem de var. Son fuarımızdan itibaren Şehir Hastanesi'nin arkasına kadar tramvay geliyor. Bu çok önemli bir fuar. Halkımız tramvaya binip Şehir Hastanesi'nin arkasında inip 200-300 metre yürüyüp fuarımıza ulaşabilirler. Ayrıca hem belediyemizin ücretsiz servisleri oluyor hem de TÜYAP olarak bizim ücretsiz servislerimiz oluyor. Ve artık herkes kolaylıkla ulaşıyor. Zaten rakamlara da bakınca her geçen yıl daha da ziyaretçi aldığı ve alacağı görülüyor. Şu ana kadar fuarlarımızda 15 ilden ziyaretçi ağırladık.
Editör: TE Bilisim