ESO tarafından bu sene ilki gerçekleştirilen etkinliğe öğrenciler tarafından hazırlanan projelerin katıldığını söyleyen Oda Meclis Başkanı Süha Özbay, 'Bugün burada, herkesin sürekli olarak dile getirdiği, ancak gerçekçiliği her zaman tartışma konusu olmuş üniversite – sanayi iş birliğine fevkalade güzel bir örnek teşkil eden Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarının ödül töreni için toplanmış bulunuyoruz. Bugün ki etkinliğimiz için Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ), Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) ve Makine Mühendisleri Odası (MMO) ile ortak çalıştık. Gerçekten zorlu bir süreçti çünkü değerli fikirler, projeler ile karşılaştık. Projelerde hocalarımızın katkıları da oldukça fazlaydı. Açıkçası ben çok mutlu oldum böyle güzel fikirleri görünce, önümüzdeki sene proje sunumlarını sanayici olarak ele alıp mevzuat ve maliyetlerle ilgili eklemeler yapılabilir diye düşünüyorum' diye konuştu.
BİLGİYİ DÖNÜŞTÜRENLER
ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak ise proje pazarı etkinliğinin önemine vurgu yaptı. Şenocak; 'Projeye katılan öğrencilerimize sonunda söyleyeceğim şeyi başta söylüyorum; sizlerle gurur duyuyorum iyi ki varsınız. İhracat rakamlarındaki katma değerin yükseltilmesi, yeni ekonomi altyapısı ve insani gelişim kapasitesinin artışı üniversite, sanayi ve devletin bir araya gelmesi ve iş birliği içinde çalışmasıyla mümkün olacaktır. Bu kapsamda düzenlenen Proje Pazarı etkinliğini oldukça önemli görüyorum. Bilgiyi üreten üniversiteler ve bunları ürüne dönüştürecek sanayiciler artık daha çok bir araya gelmeye başladı' ifadelerini kullandı.
BİZ DE HEYECANLANDIK
Proje Pazarı etkinliği ödül töreninde, proje üreten ve yeniliklerin peşinde olan öğrenciler ile gurur duyduğunu söyleyen ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, 'Öğrencilerimizi sektör temsilcileri ile birleştiren etkinlik sayesinde öğrencilerimizin hayali, mutluluğunu görmek bizi çok heyecanlandırdı. Diğer üniversitelerden de katılım oldu ve bizler için büyük memnuniyet verdi. Önce 50, sonra 20, arından 10, şimdi de 3'e indirildi projeler. Proje kültürünü, ürüne dönüşen projelerin her geçen gün artıyor olması beni olduğu kadar herkesi mutlu ettiğini düşünüyorum' diye konuştu.
DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALACAK
Anadolu Üniversitesi Rektör Yarımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal da Ar-Ge projelerinin teknolojik olarak dışa bağımlılığı azaltacağını belirterek şunları söyledi: 'Teknolojide dışa bağımlılığımızı azaltacak uygulanabilir projeler olması bizi heyecanlandırdı. Girişimcilik alanındaki faaliyetleri yoğun şekilde destekliyoruz. Bu bağlamda Tech-Up da yeni kurulan girişimlerin çıktısı olan ürünlerin pazara açılmasını önemsemektedir. Üniversite olarak proje pazarı etkinliklerinin geleneksel hale gelmesini, Ar-Ge odaklı girişimlerin sayısının artmasına değer veriyoruz.'
ÖDÜLLER VERİLDİ
Konuşmaların ardından ESO Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı 2020'de dereceye giren projelere ise ödülleri verildi. Sanayi Odaklı Temassız Sıcaklık Ölçüm Cihazı (Pirometre) projesi ile Onur Şenel, Azad Ozan Korkan ve Uğur Serincan birinci oldu. Otomatik Bakteri Sayıcı projesi ile Ozan Bilgili, Ahmet Hakan Demirel, Vahi Güner, Mehmet Kaş ikinci ve Şeker Hastalığının Erken Dönemde Tanısına Yönelik Yeni Nesil Tanı Kitlerin Sentezi ve Uygulamaları projesi ile Aysun Şavk, Fatih Şen üçüncü oldu. Dereceye girenlere 5 bin, 3 bin ve 2 bin TL ödül verildi. HM
Editör: TE Bilisim