HABER: MELTEM KARAKAŞ KAYA

Lokanta, kafe gibi işletmeler 1 Haziran'da açıldı. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uygun hizmet veren Eskişehir'deki lokantalar, bekledikleri işi yapamamaktan dert yandı. Sağlık ve hijyen konusunda her türlü önlemi aldıklarını anlatan işletme sahipleri, vatandaşların gönül rahatlığıyla yemek yiyebileceğini ifade etti.
BEKLEDİĞİMİZ GİBİ DEĞİL
25 yıldır lokanta işlettiğini belirten Metin Önem, 'İşler şu an beklediğimiz gibi hiç değil. Şu an yüzde 50'leri bile yakalayamadık desem yeridir. Ama ilerde umudumuz var. Başka bir çaremiz yok zaten. Bu süreçte çok zorlanacağız. Bunun devamında işler açılmazsa ne olur bilmiyorum. Mücadele ettim ve 25 bin liralık kredi desteğini aldım. Ama 25 bin lira 3 ayda neleri karşılar. Elektrik, kira vs. Biz bu süreçte hiç iş yapamadık. Evlerimizin yemesi içmesi bilemiyorum' diye konuştu.

ESNAF BORÇLANDI
Giderlerin arttığını gelirlerin ise azaldığına dikkat çeken Halil Pekcan, 'Beklediğimizden çok daha düşük gidiyor işler. Halkımız hala tedirgin dışardan yemek yeme konusunda ama zamanla düzelecek. Rayına girmesi 2 ayı bulacak. Bu 2 ay zor geçecek. Buraya kira ödüyorum ve bu konuda bir yardım yok. Doğalgaz, elektrik geliyor, çalışanlarımızı mağdur etmemeye çalışıyoruz. Burası 100 kişi alırken şimdi 50 kişi alıyoruz. O 50 kişiyi de bulamıyoruz. Gider çok gelir yok. Ödemelerimizi yapamıyoruz. 25 bin liralık krediden aldım. Ama benim dükkanım kapalıyken aylık 15 bin lira giderim var. 3 aydır kapalı 45 bin lira. Kredi kartlarını da öteledik. Esnaf bu süreçte borçlandı. Doğalgazım gelmişti, ertelenmişti. 6 bin lira doğalgaz faturası gelmiş. Temmuzda ödeyeceksiniz deniyor. Dükkanın kirası 8.5 milyar. Şu an beşte bir oranında iş yapıyorum. Dezenfekte, kapalı ekmek vs gider artıyor. Gelir yok' şeklinde konuştu.

YAVAŞ YAVAŞ AÇILACAK
İşlerin ilk etapta yavaş gittiğini anlatan Harun Kök, 'Zamanla yavaş yavaş açılacak. Bizler de pandemide gerekli tüm önlemleri aldık. Birden olmayacağını tahmin ediyordum. Özverili olacağız çalışanlarımıza karşı. Kısa çalışma ödeneğinden de yararlandılar. Kredi desteğinden yararlanmadım. Giderlerimiz arttı. Ülkenin ekonomisi bir de bu pandemiden kaynaklı tabi giderler bayağı yükseldi. Gelir de azaldı. Lokantamızda da yemek fiyatlarında bir değişiklik yapmadık. Ama ambalaj ve dezenfektan ürünlerinden kaynaklı da giderlerimiz arttı' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim