Çalışma ekibi ilk olarak kırsal alanda çadırda yaşayan göçer ailelerin istatistiksel olarak yaş, cinsiyet, eğitim durumu ve sağlık problemlerinin tespiti ile çalışmaya ivme kazandırırken çalışmaları yerinden takip eden Proje Yürütücüsü Handan Kaygusuz ise proje ekibine eşlik etti.
Tek tek çadırları dolaşan proje ekibi, her bir çadırda yaşayan göçer ailelerin sorunlarını ve istemlerini dinledi. Yaklaşık olarak 80 çadırın tespit edildiği bölgede su ve elektrik gibi temel ihtiyaçların olmaması dikkat çekti. Tek bir çadırın içinde 10 kişinin yaşadığı, yemek yapmak için mutfağın olmadığı bölgede göçer ailelerin yaşadıkları ortama adaptasyon sorunu dikkat çeken bir diğer nokta oldu. Şanlıurfa'dan Eskişehir'e getirdikleri hayvanlar ile hayvancılık yaptıklarını belirten işçi kadınlar, çadırdaki yaşama adapte olmaya çalıştıklarını ifade etti. Bir diğer önemli sorun ise banyo, tuvalet ve hijyenik olmayan koşullarda belli başlı mantar hastalıklarının yaygınlık gösterdiği ve kadınlarda gebelik sırasında, öncesi ve sonrasında karşılaştıkları problemler olarak belirlendi.
Kadın ve özellikle çocuklarda böcek ısırmalarının yaygın olduğu raporlara yazıldı.
Özellikle 7-10 yaş arası mevsimlik işçi çocuklarının okula devam edemedikleri, aralarında okuma-yazma oranının çok düşük olduğu kaydedildi. Göçer ailelerin çocuklarının birçoğu ise Arapça konuştuğu için iletişim kurmada oldukça zorlandıkları belirtildi. (AHM)

Editör: TE Bilisim