AK Parti İl eski Başkanı Fikret Dönmez, ES TV'de yayınlanan Vaziyet programında Ali Baş ve Arif Anbar'ın sorularını yanıtladı.
DAVET ALMADIM
Ankara'da gerçekleşen Kuruluştan Bugüne AK Parti toplantısında çekilen ve sosyal medyada gündem olan fotoğraf hakkında konuşan Fikret Dönmez, 'İyi ki öyle bir fotoğraf yayınlanmış biz de gündeme gelmiş olduk. Tabi burada kasıt var mıydı, yok muydu bir sürü arkadaş da beni aradı teşkilatımızdan. Sosyal medyada da bir sürü yorumlar yapıldı. Bizim buna orada cevap vermemiz pek doğru olmazdı. O gün ayın 30'uydu sanıyorum Çarşamba günü il başkanları geçmişten günümüze, kuruluştan günümüze adı altında genel merkezimizin bir toplantısı yapıldı. Biz de davetliydik geçmiş dönem il başkanları olarak. O toplantı çok verimli oldu, belki daha önce yapılması gerekirdi ama bu güne denk geldi. Bu il başkanları toplantısını da yapmaları çok isabetli oldu, hemen hemen herkes gelmişti. Meşhur fotoğraf da bizim dışımızda gelişmiş. Ben yoktum çünkü öyle bir toplantı olacağını bilmiyordum, öyle bir davet de almadım; alsaydım mutlaka mutlaka giderdim. Çünkü bizim grup liderimiz mevcut il başkanımız. Öyle bir teklifte bulunsa idi mutlaka o karede ben de olurdum' diye konuştu.
BEN DE OLMALIYDIM
Zihni Çalışkan'ın toplantının plansız gerçekleştiğini söylediğinin hatırlatılması üzerine konuşan Dönmez, 'Sizle yaptığı açık oturumdan sonra da kendisiyle bir saat 45 dakika konuştum. Ben mutlaka gelirdim' dedi. Dönmez, konuyla ilgili konuşmasına şu sözlerle devam etti: 'Planlı gerçekleştiğini bilmiyorum ama orada basın toplantısında kalkıp ben davet edildim, edilmedim gibi bir ifade kullanmam sosyal medyada yakışık kalmaz, en azından bana da yakışmaz. O basın toplantısında yani sizlerin duyduğu, kamuoyuna duyurulduğu şu an parti sitesinde de aynı video var. Orada benimle ilgili bölümde Fikret bey istirahate çekildi ya da ondan dolayı gelmedi, nasıl bir ifade kullanılıyorsa, biz de Eskişehir'deki projeleri masaya yatırdık, konuştuk gibi ciddi bir ifade olduğu için belki beni ve diğer arkadaşları bu kadar ilgilendirdi. Eğer orada bir şey konuşulacaksa partiyle ilgili elbette benim de olmam gerekirdi ama sizin açık oturum.'
ŞAHSİ KAYGIM YOK
'İl Başkanı Zihni Çalışkan tekrar davet etse katılır mısınız?' sorusunu yanıtlayan Dönmez, 'Elbette, elbette katılırım. Hatta ben il başkanımıza şunu teklif ettim: Bana bir cevap hakkı verdiklerinde 6 il başkanı bir açık oturuma çıkarız orada hem sorulara cevap veririz hem birlikte ve beraberliğimizi tüm kamuoyuna, teşkilatımıza da gösteririz. Hem siz burada il başkanlığında bir başarı ve bir artı elde edilmiş olur, gerçekten gelmeme ya da bir araya gelmeme gibi beni şahsen hiç öyle bir kaygım, düşüncem yok' ifadelerini kullandı.
TÜZÜKTE VAR
Osman Yüksel'in görevden el çektirildiğini söyleyen Dönmez, 'Osman Yüksel görevden el çektirildi. İstifa ettirilmedi o farklı. Orada el çektirme olayı var bizim tüzüğümüzde de bunlar yazar. El çektirme nedir? İstifa nedir? Ben biraz bu konulara dikkat ediyorum. El çektirme Osman Yüksel ve ekibi görevden el çektirildi. Genel merkezin böyle bir hakkı var. Çalışmak istemediği zaman onlar hukuka gider gitmez ayrı konu, bizim partimizin tüzüğünde olan şeyler. El çektirme görevden almadan daha serttir bana göre. İkisi farklı şeyler. Şimdiki arkadaşlarımız sayısının artacağı söyleniyor bu arkadaşlarımızın değerlendirme sonucu olabilir. Yeni bir seçimden çıktık' dedi.
HEPSİNDE EMEĞİM VAR
İstifaların devamının olup olmayacağı konusunda görüşlerini paylaşan Dönmez, 'Teşkilat başkanımız öyle bir ifade kullandı. Seçimden önce. Hangi iller olabilir bilemiyorum. Eskişehir'de öyle bir şey olur mu ben onu bilen bir kişi değilim. Mesela sayın genel başkanımız ayın 7'sinde buraya ziyarete geldiğinde o yemekte ben de vardım. Yine meşhur bir fotoğraf. Elimizde bir dosya ile çekilmişti. Sayın genel başkanımıza verdim dosyayı. Orada sayın genel başkanın konuşması basına açıktı. Ömer'ler bulacağız, Ömer'lerle gideceğiz. Bana da bir sürü teşkilat mensupları bir sürü seçmenimiz teşkilatla ilgili arkadaşlar başkanım ne oluyor değişiyor mu ediyor mu? Siz genel başkanın mesajını anlamadınız mı? Arkadaşlarımız Ömer'ler alıyoruz, Ömer varsa o zaman değiştirilmeyecek. Ömer değilse demek değiştirilecek. Ben bunu yorumu yapamam. Ben il başkanlığı yapmışım hepsinde benim emeğim var' diye konuştu.
EN AK PARTİLİ BENİM
'Ben Ömer arayacak parti yetkilisi değilim' diyen Dönmez, 'Ömer olduğumu düşünüyorum belki iddialı bir şey olacak ama ben siyaseti AK Parti ilçeleri çerçevesinde ve kamuoyunun kabullendiği siyasetçi tipine uymaya çalışan biriyim. Şunu iddia ederim: Bu şehirde en AK Partili benim diyebilirim. Bir başkası da ben senden saha çok AK Partiliyim ben milletvekilliği yaptım. Belediye başkanlığı yaptım diyebilir. Şöyledir insanlarda nefis var ben bu makamlara geldiysem en iyisi benim diyebilir' dedi.
TOPLUM İÇİN
'Peki siz il başkanı olmak istiyor musunuz?' sorusunu yanıtlayan Dönmez, 'Ben il başkanı olmak istiyor muyum diye böyle bir lükse sahip değilim ama ben il başkanlığını en iyi yaptığıma inanıyorum. İl Başkanlığımda partiyi en iyi temsil ettiğime inanıyorum. Eğer ihtiyaç varsa il başkanlığına bu görev bana tevdi edildiğinde de şunu açıkça söylüyorum; en iyi ben yaparım. Çünkü bu ben duygusunu ben bu şekilde değerlendiriyorum. Bir başkası ben daha iyi yaptım daha iyi yaparım diyebilir. Bu bir meslek değil bu siyasi bir uğraş, siyaset toplum için yapılır. Ben kendimi böyle adlediyorum. Eğer böyle bir görev verilecekse, böyle bir ihtiyaç var ise benim bu görevde kaçmam zaten benim siyaset yapmadığım, yapmayacağım anlamına gelir. Ben mesela sanatın ve siyasetin toplum için yapıldığına inanıyorum. Ben Güzel Sanatlar Fakültesi mezunuyum. Sanat eğitimi almış bir insanım. Sanat sanat için yapılmaz, siyaset de siyaset için değil. Bunlar toplum için yapılan uğraşlardır. Ben siyasetin çıkar ve basamak için kullanılmasına karşıyım' ifadelerini kullandı.
ŞEHRİ TANIYORUM
'Şu anda milletvekili ya da belediye başkanı adayı olmak istiyor musunuz?' sorusunu yanıtlayan Dönmez, 'Elbette, ben belediye başkan aday adaylığı için başvuru yaptım ben istemesem yapmazdım. Şu anda yerel seçimden ya da genel seçimden uzak zamanı geldiği zaman. Elbette siyaset yapıyorum. İl başkanlığı yapmışım. Şehri çok iyi tanıyorum. Bakın ben Eskişehir'i bilen birisiyim. Sonuçları analiz etmede de mayer sayılabilirim' dedi.
ADAYLIĞI YANLIŞTI
İl Başkanı olan kişinin görevdeyken milletvekilliğine ya da belediye başkanlığına aday olmasının sorun olduğunu belirten Dönmez, 'Bizim partimiz merkez yoklamasıyla aday belirliyor. Aday başvurularını alıyor ama il başkanımız ya da ilçe başkanımız aday, kesin gözüyle bakılıyor. Volkan Doğan'ın aday olması bence kesinlikle yanlıştı. Kendisine de defalarca söyledim. Keşke olmasaydı. Elbette ilçe başkanı aday olmaz diye bir şey yok. Genel merkez şunu da yapabilir: Giden adaylardan hiçbirini kendi partisine uygun bulmayabilir. Yapılan anketlerde o zaman ilçe başkanına der ki burada adayımız sensin, ya da il başkanına der ki burada adayımız sensin. O da bu görevi tabi ki kabul etmek zorunda çünkü siyaset yapıyor. Ama öbür türlü şöyle de anlaşılıyor: İl başkanısınız, ilçe başkanısınız ya da beldenizde belde başkanısınız göreviniz bu. Ama siz oraya odaklanırsanız görevi kötüye kullanmış gibi bir imaj oluşturursunuz. Tabi Volkan Doğan odaklanmıştı, bunu sizler de defalarca yazdınız. Ben şöyle diyorum; bu şekilde suçlamıyorum. Bu süreç bence yerel seçimlerde partimizdeki ilgililer, yetkililer karar mercii iyi yönetemedi diye bunu çok açıklıkla söylüyorum. Yüzlerine de söylerim, genel merkezde de söylerim. Aday belirlemesi bu şekilde olmamalıydı. Hele son operasyon sizin tabirinizle söylüyorum, o partimize çok da artı getirmedi vatandaşta bir kırgınlık, küskünlük oluşturdu.'
HOCA'DAN TEKLİF GELDİ
2009 yerel seçimlerinde Yılmaz Büyükerşen'in kendisine DSP'den Odunpazarı Belediye Başkan Adaylığı teklif ettiğini belirten Dönmez, 'Ben bu görüşmeyi genel merkezle de paylaştım. Buradaki teklifi kabul etmeyişimde de Yılmaz Hoca mantıklı ve hoş görüyle karşıladı. O zaman belki de o ekibin içinde o bölgenin belediye başkanı bendim. Belediyeye ya da bir başka yere aday olabilirdim. Ben AK Parti'den başka partiye geçmenin bana yakışmayacağını yani parti değiştirmeyi kendi karakterim kabul etmediği için böyle bir teklifi geri çektim. Biz siyasete AK Parti'de başladık. AK Parti'nin kuruluş felsefesi, ilkeleri benim kişiliğime de uyar ama o zaman kabul etseydim ne olurdu? Kabul etseydim biliyorsunuz o zaman Hoca yüzde 1'lik bir partideydi. Hem Tepebaşı'nı hem de Büyükşehir'i kazanmışlardı. Ben Odunpazarı'nda, teklif oydu Arif bey onu söylüyor. Ben Odunpazarı'nda olsaydım partime ihanet etmiş olurdum. Aday olsaydım elbette kazanırdım' diye konuştu.
ESKİŞEHİR'E UYMUYOR
AK Parti'nin Eskişehir'deki yerel seçimlerde başarılı olmamasını değerlendiren Dönmez, şunları söyledi: 'Eskişehir zor bir şehir değil bana göre. 2014 yerel seçimlerinde en yakın olduğumuz sonuçlara göre söylüyorum. Bir de son seçim, bu 2019 yerel seçimlerinde çok çok yakındık. İyi olmadı elbette bunun çeşitli sebepleri var. Ben kendi düşüncelerimi burada söylüyorum. Eski görevim olsaydı genel merkeze de bunları rapor ederdim ama sorulduğu zaman da söylüyorum. Aday belirleme süreci yerelin kararıyla olduğu için, genel merkez yerel karar vericilerin söylediklerinin ya da tespitinin sonucunda bir liste oluşturuyor. Vatandaşın seçmenin şehrini uygun yakışan ve partisi ile şehri ile bütünleşen bir takım özellikler ağrıyor. Kulakları çınlasın milletvekili Fahri Keskin'in deyimiyle 'pantolon ceket' uyumu olmadığı için vatandaşın bir tercihi oluyor. Çünkü Eskişehir kültür seviyesi yüksek, demokrat bir şehir, Eskişehir'de sol bir partinin adayı kazanıyorsa buradaki yetersizlik ve aday profili Eskişehir'e uymadı anlamı çıkıyor. Ben aday arkadaşları kesinlikle suçlamıyorum.'
EMEKLİ OLACAKTI
Dönmez konuşmasına şu sözlerle devam etti: '2004 seçimlerinin bizzat ben yönettim ve 9 bin 500 oy aldık ve artı birkaç oy biz alsaydık şu anda Yılmaz hoca emekliliğini yaşıyor olacaktı. Eskişehir'de yapılanlar elbette önemli. Yılmaz hocanın kendi karakteri, kişiliği, birikimi bir seçmen kitlesi oluşturuyor. Bu algı Cumhuriyet Halk Partisi'nin değil. Cumhuriyet Halk Partisi'nin Eskişehir'deki oy oranı Türkiye geneli gibi ezici bir çoğunlukla milletvekilinin neredeyse dörtte üçünü alacak sağ kesim. Vatandaş soruyor 'Bizim oyumuzu da ziyan ediyorsunuz' diyor. Bu şehir bunu hak etmiyor, 'Biz seçmen olarak mahkum muyuz' diyor. Ben hiçbir zaman bir kişinin yaşını veya kişisel özelliklerini konu etmiyorum. Bu ayıptır ve bize asla yakışmaz. Seçmen oy veriyorsa o insan bu şehrin bir değeridir.'
CHP'Yİ KURTARDI
2009 yerel seçimlerinden bahseden Dönmez, 'Belediye başkanlığı seçimlerinde karar vericiler yerelde olduğu için genel merkeze de bunlar olacak denildiği zaman alt belediyeler de benim dediğim kişiler oldu o zaman. Tacettin Sarıoğlu Büyükşehir'e, Faruk Bey de Tepebaşı'na aday olsaydı biz o zaman inanın üç sıfır alırdık. Eskişehir şu anda olduğunun çok çok üstünde olurdu. Hükümet belediyeye ayrılan bütçeye ayrım yapmaksızın belediyelere gönderiyor. Ne olurdu biz seçimi alsaydık. Büyükşehir belediye başkanı biz de. Ankara'da Eskişehir için yapılacak her şey zamanında olur ve Eskişehir daha çok yatırım alırdı. Buna rağmen Eskişehir çok fazla yatırım aldı. Belki biz anlatamıyoruz belki biz vatandaşa anlatamıyoruz ama Eskişehir çok yatırım aldı. O yüzden de Yılmaz Büyükerşen'in popüler olması, ister sevelim ister sevmeyelim önemli. Bazen isimler markadır. Büyükerşen Cumhuriyet Halk Partisi'ni kurtaran bir isimdir, biz bu fırsatı kaçırdık bundan sonra olur mu bu konjüktüre bağlı' dedi.
BÖYLE BİR ŞEY YOK
'Parti iş bulma kurumu değil niye buraya geliyorsunuz' sözünün hatırlatılması üzerine konuşan Dönmez, 'O zaman ben bu lafı söylediğimde teşkilat toplantısında söyledim Genel Başkanımız toplantı yapıyor, ben geliyorum arkadaşlara aktarıyorum; 'Teşkilatlarımızı işçi bulma kurumu gibi çalıştırmayın. Biz AK Partiyiz.' Partilerde işçi bulma kurumu gibi listeler oluşur. Çünkü siz birini işe soktuğunuzda binlerce insan gelir. Şimdi İşçi Bulma Kurumu'na gitse elbette ki beni referans yazabilir. Biz yapmayalım ya da vatandaşımızın ihtiyacını görmeyelim demiyorum ama biz iktidarız işe biz yerleştiriyoruz, partiye üye olacaksın, o zaman herkes gelir yapay bir seçmen ya da yapay bir teşkilat yapısı oluşur. 120 bin üyemiz olduğu söyleniyor. Türkiye genelinde 10 milyon zannedersem. 120 bin üyenin birer kişi getirmesiyle 240 bin olur. Kesinlikle böyle bir şey olmamalı, yok da' diye konuştu.
ELEŞTİRİ NORMAL
AK Parti'nin Eskişehir Koordinatörü İstanbul Milletvekili Abdullah Güler'in ziyareti hakkında konuşan Dönmez, 'Seçim yaşamışsınız ve elinizdeki 2 belediye de zaman içerisinde yok olmuş. Mecliste çoğunluğumuz varmış her dönem, bu dönem onu da kaybetmişsiniz. Tabi bu eleştirinin olması çok normal. Şikayetleri almış olabilir, beğenileri almış olabilir. Ben kendisi ile görüştüm, ben sordukları sorulara ve Eskişehir'in yapısıyla seçimlerin niçin kazanamadık diye bizim için aile konusu olan şeyi kendisine anlattım' ifadelerini kullandı.
ZARAR VERMEZ
Yeni kurulacak olan partinin AK Parti'ye zarar vermeyeceğini söyleyen Dönmez, 'Parti kurulursa AK Parti'ye bir zararı olacağını düşünmüyorum çünkü seçimler 2023'te. O süreçte seçmenimiz ve yapılacak olanlar ülkenin önü açılacak daha müreffeh daha ekonomisi düzgün bir ülkede herhalde parti ihtiyacı olmayacaktır. Eskişehir'den geçeceklerini tahmin etmiyorum. Siyaset gönül işidir. Seçmenin Genel Başkana farklı bir sempatisi var. Gönül bağı var. Bunu yok etmek çok zor. Yapılanlar da ortada. Belki genç seçmeni istediğimiz düzeyde yaklaşamamış olabiliriz ama o da tabii imkanlar onları farklı yere sürüklüyor olabilir ama ülke geleceği olduğu için seçmen yine AK Parti'den yana tercih yapacaktır' dedi. HM
Editör: TE Bilisim